Λίγο κάτω από τα τρία ευρώ βρίσκεται η τιμή για το πιο συνηθισμένο ελληνικό φαγητό, το σουβλάκι. Μόνο που η τιμή του έφτασε σε αυτά τα επίπεδα πριν από περίπου έναν χρόνο με την επίκληση της αύξησης της διεθνούς τιμής του χοιρινού και του υψηλού ΦΠΑ. Και οι δυο αυτοί παράγοντες δεν υπάρχουν, αλλά η τιμή στο σουβλάκι παραμένει υψηλή.
Τα περισσότερα ψητοπωλεία αγοράζουν έτοιμο κατεψυγμένο γύρο από χοιρινό εισαγωγής, έτσι η αύξηση των διεθνών τιμών ανέβασε και την τιμή στο σουβλάκι. Από τα 2,40 ευρώ τον περσινό Απρίλιο, η τιμή του «σκαρφάλωσε» ακόμη και στα 2,80 ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2020.
Τον Απρίλιο του 2019, η τιμή του ολλανδικού χοιρινού ήταν 1,39 ευρώ το κιλό και πλέον έχει πέσει στο 1,04 ευρώ, όμως η τιμή στο σουβλάκι παραμένει στα ύψη. Ο πρόεδρος ψητοπωλών Αθήνας μιλώντας στην κάμερα του Open ανέφερε ότι οι τιμές ήταν σταθερές για 9 χρόνια. «Λογικό είναι να προσπαθήσεις να πάρεις ένα μικρό κέρδος για να επιζήσεις», αναφέρει, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος βιομηχανίας παραγωγής γύρου, Νικόλαος Λουστός, τονίζει ότι τα έξοδα των ψητοπωλών λόγω Covid-19 είναι αυξημένα.
Πάντως, η τιμή στο σουβλάκι παραμένει αμετάβλητη, παρότι έχει μεσολαβήσει και η μείωση στο ΦΠΑ από το 24% στο 13%.
Δείτε αναλυτικά το ρεπορτάζ του Open: