Οι τιμές των ενοικίων στη Θεσσαλονίκη έχουν ανέβει στα ύψη ειδικά τα τελευταία χρόνια, καθώς αυξημένη είναι και η ζήτηση. Φοιτητές, επισκέπτες, τουρίστες, κάτοικοι που αναζητούν για μία στέγη και η τάση στις τιμές είναι συνεχώς αυξητική.
Σύμφωνα με τους μεσίτες, και όσον αφορά την ενοικίαση, οι ιδιοκτήτες πια είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί. Παράδειγμα τιμής; Για ένα σπίτι περίπου στα 80 τ.μ. ενδεικτική τιμή είναι ενοίκιο τουλάχιστον στα 850 ευρώ, για πιο μικρά σπίτια, για φοιτητές, 35 με 55 τ.μ, ενοίκιο στα 450 με 650 ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνεται θέση πάρκινγκ.
Για το θέμα των υψηλών ενοικίων, τις κλειστές κατοικίες και τα παλιά σπίτια, μίλησε στην εκπομπή Newsroom, ο καθηγητής τμήματος μηχανικών χωροταξίας και ανάπτυξης ΑΠΘ, Νικόλαος Καρανικόλας.
«Βλέπετε πως το φαινόμενο της έλλειψης στέγης μπορεί να οδηγήσει σε τεράστιες αυξήσεις και των ενοικίων και των τιμών πώλησης σε όλα τα κέντρα των πόλεων και υπάρχουν λόγοι που συνέβη αυτό. Δεν είναι ένα οικονομικό θέμα, είναι ένα βαθιά κοινωνικό πρόβλημα, σήμερα στη χώρα μας πληρώνουμε όλοι μας πάνω από το 35% του μισθού μας, των εσόδων μας, μόνο για τη στέγαση και έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Νέοι άνθρωποι, οικογένειες χάνουν το δικαίωμα στη στέγαση, αλλά και το δικαίωμα στη ζωή».
Για το πρόγραμμα «σπίτι μου 2» και το ότι έχει παλιώσει το οικιστικό απόθεμα:
«Έγινε το πρόγραμμα για ένα σκοπό. Καταρχάς στην Ελλάδα, δεν παράγουμε κατοικίες, από το ’60 μέχρι το 2010 παρήγαμε κατοικίες περίπου 1.000.000 και από το 2011 πέσαμε στις 100.000. Στο δήμο Θεσσαλονίκης, το 25% των κατοικιών είναι κλειστές, εκτός αγοράς, πάλι και εκεί στην Ευρώπη είμαστε στους πρώτους στις κλειστές κατοικίες. Γιατί παραμένουν; Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να φέρουμε αυτές τις κατοικίες στην αγορά. Το «σπίτι μου 2» είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα που βοηθά ανθρώπους να αγοράσουν ακίνητα. Στη συνέχεια αυτό που πρέπει να γίνει είναι να υπάρξουν ισχυρά εργαλεία επιδότησης για την ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών», όπως είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να έχουμε μεγαλύτερη προσφορά κατοικιών και συγχρόνως με προγράμματα να μπορέσουμε να τις αναπτύξουμε και βέβαια σε καλό δρόμο είναι που έχουν αλλάξει τα δημογραφικά κριτήρια σε προγράμματα».
Για τις κλειστές κατοικίες και κίνητρα που έχουν δοθεί, για ανακαίνιση, αναβάθμιση:
«Πέρα από αυτά που έχουν δοθεί και είναι σημαντικά, πρέπει να δοθούν κίνητρα και να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για να μπορούν να δώσουν αυτά τα ακίνητα στην αγορά όλοι οι σύλλογοι, δήμοι, φορείς, ιδρύματα, οι οποίοι δυσκολεύονται να το κάνουν. Επίσης να βρεθεί ένας τρόπος σε ακίνητα που είναι πολλοί συνιδιοκτήτες, με κάποιον τρόπο να δοθούν στην αγορά».