Σχετικά με το νέο πλαίσιο επιδότησης πάγιων δαπανών το συνολικό ποσό που μπορεί να λάβει κάθε επιχείρηση αυξάνει σε 10 εκατ. ευρώ από 3 εκατ. ευρώ που είχε αρχικά οριστεί.
Σε ενημέρωση των μελών της επιτροπής οικονομικών της Βουλής για το νέο πλαίσιο επιδότησης των επιχειρήσεων προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκουρας, υπογραμμίζοντας τον υπερδιπλασιασμό των ορίων επιδότησης επιχειρήσεων μέσω των υφιστάμενων προγραμμάτων στήριξης της Ε.Ε. αλλά και το νέο πλαίσιο «κάλυψης» των πάγιων δαπανών.
Σχετικά με το νέο πλαίσιο επιδότησης πάγιων δαπανών το συνολικό ποσό που μπορεί να λάβει κάθε επιχείρηση αυξάνει σε 10 εκατ. ευρώ από 3 εκατ. ευρώ που είχε αρχικά οριστεί. Σημειώνεται, ότι οι επιλέξιμες επιχειρήσεις πρέπει, κατά τη διάρκεια της επιλέξιμης περιόδου, να αντιμετωπίζουν μείωση του κύκλου εργασιών κατά τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019.
Το ανώτατο όριο της ενίσχυσης ανά επιχείρηση – για όλη την περίοδο από Μάρτιο 2020 έως Ιούνιο 2021 – είναι 10 εκατ. ευρώ, στο οποίο δεν σωρεύονται οι άλλες ενισχύσεις που έχει λάβει η επιχείρηση, οι οποίες όμως δύναται να συνυπολογιστούν στις ανάγκες κάλυψης κάθε επιχείρησης. Τέλος, η ανώτατη ένταση ενίσχυσης της επιχείρησης είναι 70% επί των επιλέξιμων δαπανών, με το ποσοστό αυτό να φτάνει το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και το επίπεδο αυτών να διαμορφώνεται ανάλογα με τα δημοσιονομικά δεδομένα.
Διπλασιασμός έρχεται στο υφιστάμενο πλαίσιο επιδότησης επιχειρήσεων, με το ανώτατο όριο των 800.000 ευρώ να φτάνει το 1.600.000 ευρώ. Για τον πρωτογενή τομέα το ανώτατο ποσό ανά επιχείρηση διαμορφώνεται σε 225.000 ευρώ από 100.000 ευρώ, ενώ για την αλιεία το ποσό διαμορφώνεται σε 270.000 ευρώ από 120.000 ευρώ.
«Δίνεται και δυνατότητα ευελιξίας – επεκτείνοντας τους χρονικούς ορίζοντες μέχρι τέλος του έτους – και δίνοντας δυνατότητα μετατροπής επιστρεπτέων μέτρων σε άλλες μορφές ενίσχυσης υπό προϋποθέσεις» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, ενώ αναφερόμενος στο ζήτημα των ιδιοκτητών ακινήτων που έλαβαν μειωμένα ενοίκια ανέφερε ότι έχει καλυφθεί το 71% των σχετικών αιτημάτων. Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι δίνεται δικαίωμα επανεξέτασης εντός Φεβρουαρίου των αιτημάτων που υπέβαλλαν 79.306 ιδιοκτήτες ακινήτων και αρχικώς απορρίφθηκαν.