Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στο “SPEAKNEWS Magazine”
Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα στρατηγικός ενεργειακός κόμβος στη ΝΑ Ευρώπη
«Η Ελλάδα παρά το κόστος που υφίσταται από τους οικονομικούς κραδασμούς της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία -ιδίως μάλιστα εξαιτίας της ακρίβειας που πλήττει πιο πολύ τα ευάλωτα νοικοκυριά- μετατρέπει την ενεργειακή κρίση σε ευκαιρία για το αύριο. Η Κυβέρνηση στηρίζει -και θα συνεχίσει να στηρίζει- τους αδύναμους συμπολίτες μας, ενώ παράλληλα έχει δρομολογήσει ευρύ σχέδιο που δυναμώνει ακόμη περισσότερο το γεωπολιτικό αποτύπωμα, την αναπτυξιακή δυναμική, την προοπτική της χώρας. Σχέδιο που πάει την Ελλάδα πιο γρήγορα, πιο μπροστά, πιο ψηλά. Και στο σχέδιο αυτό πρωταγωνιστούν η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη», τονίζει ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε άρθρο του στο αφιέρωμα για το «Ενεργειακό Μέλλον της Ελλάδας» του “SpeakNews Magazine”.
Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Παρά τις πληγές που άφησε η δεκαετής οικονομική κρίση, παρά την οικονομικά και κοινωνικά δύσκολη διετία εξαιτίας της πανδημίας, παρά τους συνεχιζόμενους σε παγκόσμιο επίπεδο οικονομικούς κραδασμούς εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, παρά την παρατεταμένη παγκόσμια πληθωριστική και υφεσιακή πίεση, η Πατρίδα μας γίνεται σήμερα πιο ισχυρή, οικονομικά γεωπολιτικά, αμυντικά. Αναπτύσσεται με ρυθμό υπερδιπλάσιο του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στην Ευρώπη σ΄ό,τι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων. Σπάει ρεκόρ δεκαετιών στην αύξηση των εξαγωγών Μειώνει συνεχώς την ανεργία. Ενισχύει τον οικονομικό, το γεωπολιτικό, το στρατηγικό της ρόλο στο χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αποκτά νέα δυναμική, νέα προοπτική.
Στην πορεία αυτή -πορεία από την οποία δεν λείπουν οι δυσκολίες, αλλά πλεονάζουν οι ευκαιρίες- αποκτούν καθοριστικό ρόλο και διασφαλίζουν την επανατοποθέτησή τους στο χάρτη του μέλλοντος η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη. Αυτή είναι η επιλογή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και σε αυτή την κατεύθυνση αναπτύσσεται συντονισμένη δράση της Κυβέρνησης. Να μετατρέψουμε την ενεργειακή κρίση σε ευκαιρία για το αύριο. Να διασφαλίσουμε την ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας, αλλά και να συμβάλουμε στην απεξάρτηση των βόρειων γειτόνων μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Να καταστήσουμε την Πατρίδα μας ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο. Και βέβαια σε παράγοντα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας.
Δρομολογήσαμε έγκαιρα την πορεία αυτή και διανύσαμε αποστάσεις που, με συνέπεια, σταθερότητα και προσήλωση, οδηγούν στο στόχο που τάξαμε. Ήδη μετά τη νέα στρατηγική σχέση της Πατρίδας μας με τις ΗΠΑ και την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη, στα σύνορα του Έβρου, ενισχύεται η ασφάλεια και η σταθερότητα, συμβάλλοντας καταλυτικά στην προσέλκυση και την ανάπτυξη μακρόπνοων επενδύσεων στην περιοχή.
Μπήκαν στο μεταξύ σε εφαρμογή σχέδια, και υποδομές που μετεξελίσσουν την περιοχή σε ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο. Ολοκληρώθηκε και μπήκε σε λειτουργία ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου IGB, Ελλάδας και Βουλγαρίας, ενώ δρομολογήθηκαν και βρίσκονται σε εξέλιξη κρίσιμες ενεργειακές υποδομές. Αφορούν ανάμεσα στα άλλα: Τους Πλωτούς Σταθμούς Αποθήκευσης και Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG στην Αλεξανδρούπολη, (που άρχισε να κατασκευάζεται) και στο Θρακικό Πέλαγος (που ήδη αδειοδοτήθηκε). Την αξιοποίηση της δυνατότητας που δημιουργήθηκε από το εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Καβάλας για τη δημιουργία υποθαλάσσιας Αποθήκης φυσικού αερίου Νότιας Καβάλας. Τον διασυνδετήριο αγωγό που θα εκτείνεται από τη Ν. Μεσήμβρια προς το Νεγκότινο. Την επέκταση της δυναμικότητας του αγωγού TAP, με την κατασκευή και δεύτερου σταθμού συμπίεσης στις Σέρρες. Τα έργα της δεύτερης διασύνδεσης των συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας που έχουν δρομολογηθεί.
Οι ενεργειακές υποδομές συνδέονται με τη δρομολόγηση σειράς οδικών -και όχι μόνο- έργων που μετεξελίσσουν τη Βόρεια Ελλάδα σε μεταφορικό κόμβο και αναβαθμίζουν τον ρόλο της στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αφορούν ανάμεσα στα άλλα την ολοκλήρωση του Ε65, τους κάθετους οδικούς άξονες, την αναβάθμιση των μεθοριακών σταθμών στις πύλες εισόδου. Βρίσκεται παράλληλα σε εξέλιξη η ατζέντα για τη Θεσσαλονίκη του 2030, με 30 και πλέον έργα υποδομών που διασφαλίζουν μια νέα προοπτική ισόρροπης ανάπτυξης, ενίσχυσης της εξωστρέφειας και της ελκυστικότητας και βελτίωσης των συνθηκών ζωής στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Ένα σχέδιο που αλλάζει την εικόνα και την προοπτική της πόλης μας, που κάνει τη Θεσσαλονίκη πόλη στην οποία θέλεις να ζεις, να εργάζεσαι, να επισκέπτεσαι.
Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: Η Ελλάδα παρά το κόστος που υφίσταται από τους οικονομικούς κραδασμούς της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία -ιδίως μάλιστα εξαιτίας της ακρίβειας που πλήττει πιο πολύ τα ευάλωτα νοικοκυριά- μετατρέπει την ενεργειακή κρίση σε ευκαιρία για το αύριο.
Η Κυβέρνηση στηρίζει -και θα συνεχίσει να στηρίζει- τους αδύναμους συμπολίτες μας, ενώ παράλληλα έχει δρομολογήσει ευρύ σχέδιο που δυναμώνει ακόμη περισσότερο το γεωπολιτικό αποτύπωμα, την αναπτυξιακή δυναμική, την προοπτική της χώρας. Σχέδιο που πάει την Ελλάδα πιο γρήγορα, πιο μπροστά, πιο ψηλά. Και στο σχέδιο αυτό πρωταγωνιστούν η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη. Μπορούμε λοιπόν οι Μακεδόνες και οι Θρακιώτες -με Κυβέρνηση Μητσοτάκη και Νέας Δημοκρατίας- να αισιοδοξούμε και να φιλοδοξούμε για το αύριο. Όπως μπορούμε βεβαίως όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες.»