Ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος, παρενέβη σήμερα 14 Δεκεμβρίου, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στη συζήτηση για τη Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το Κλίμα COP28 η οποία διεξήχθη στο Ντουμπάι.
Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ως μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων και συμμετέχων στην συνδιάσκεψη COP28, με την παρέμβασή του τόνισε ότι η μετάβαση πρέπει να είναι δίκαιη και λειτουργική για όλους και θα πρέπει να φροντίσουμε για την υλοποίησή της με εφαρμοστικά μέσα όπως το φιλόδοξο Εθνικό Σχέδιο της Ελλάδας για την Ενέργεια και το Κλίμα.
Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε ώστε η ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία να γίνει παγκόσμια και να αποτρέψουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι των ευρωπαϊκών εταιρειών από τρίτες χώρες οι οποίες δεν δεσμεύονται από τις περιβαντολλογικές υποχρεώσεις.
Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα από την παρέμβαση του κ. Κυμπουρόπουλου:
Επίτροπε,
Συνάδελφοι,
Γι’ άλλη μια χρονιά η διάσκεψη για το κλίμα έφτασε στο τέλος της.
Διακόσιες χώρες αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες, ενεργειακά ανεξάρτητες και μη, μικρές και μεγάλες, συμφώνησαν πως μέχρι το 2050 πρέπει τα ορυκτά καύσιμα να σταματήσει η χρήση τους ως μέσο ενέργειας.
Αλλά κι ότι θα πρέπει να τρέξουμε ακόμη πιο γρήγορα κι οι εκπομπές πέραν του διοξειδίου του άνθρακα, κι ειδικά του μεθανίου, να μειωθούν σημαντικά έως το 2030.
Και σ’ αυτή τη συμφωνία συμμετείχαν κι εκπρόσωποι παιδιών, ηλικιωμένων, αναπήρων, ιθαγενών, ομάδων που πλήττονται άμεσα από την κλιματική κρίση που είναι παρούσα. Σ’ αυτό το διάλογο είχα την τιμή να εκπροσωπήσω κι εγώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ν ακούσω από παντού την ίδια αγωνία.
Η μετάβαση πρέπει να είναι δίκαιη και λειτουργική για όλους.
Έχουμε λοιπόν συμφωνία.
Μια συμφωνία που θέτει τον πλανήτη σε πορεία για επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών ρύπων έως το 2050.
Από δω και πέρα, θα πρέπει να φροντίσουμε για την εφαρμογή της. Μ’ εφαρμοστικά μέσα όπως το φιλόδοξο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα της Ελλάδας.
Αλλά κυρίως θα πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε ώστε η ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία να γίνει παγκόσμια. Και με γνώμονα ν’ αποτρέψουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι των ευρωπαϊκών εταιρειών από τρίτες χώρες οι οποίες δεν δεσμεύονται από αυτές τις υποχρεώσεις.
Σας ευχαριστώ