Να βγούν στο πεζοδρόμιο οι 28 δημοσιογράφοι της TV100-FM100

Yπέρ της προσπάθειας Αγγελούδη για υγιείς εργασιακές σχέσεις τάσσεται ο Στέργιος Καλόγηρος

Η δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης και το δημοτικό ραδιόφωνο αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα που επηρεάζουν την ποιότητα των εκπομπών και την τηλεθέαση. Με βάση τα δεδομένα, η διοίκηση Αγγελούδη κληρονόμησε από τον Ζέρβα μια κατάσταση στην οποία αποκαλύπτεται μια πρωτοφανής απαξίωση των μέσων η οποία οφείλεται στην αναξιοκρατίααδικία και στην έλλειψη εκπαίδευσης σε όλες τις ειδικότητες. Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα αφορά στις κακές σχέσεις που καλλιεργήθηκαν μεταξύ των εργαζομένων. Όμως η αιχμή της ευθύνης στην ενημέρωση βρίσκεται στο χώρο των δημοσιογράφων και δευτερευόντως στις άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

Βάση των στοιχείων που έχει στη διάθεση του ο επικεφαλής της παράταξη «Θεσσαλονίκη Μακεδονία» Στέργιος Καλόγηρος, εν έτη 2024, μόνο 4 από τους 28 δημοσιογράφους της ΔΕΠΘΕ ασχολούνται με την έρευνα και λειτουργούν ως ρεπόρτερ και μόνο 11 έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση, με τους 17 να είναι απόφοιτοι λυκείου. Επιπλέον, οι 7 από τους 8 προϊσταμένους-αρχισυντάκτες, δεν διαθέτουν αναβαθμισμένα τυπικά προσόντα, όπως απαιτείται σήμερα από την Ε.Ε και ειδικότερα όταν το απολυτήριο λυκείου, που δηλώνουν, ισοδυναμεί με απολυτήριο γυμνασίου. Επιπλέον σε αρκετούς έχει αποδοθεί ένας ρόλος συντονιστή ή εκφωνητή ώστε να εργάζονται ως εσωτερικοί συντάκτες σε γραφεία με επιπλέον μισθολογική αναβάθμιση.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που επεξεργάζεται ο Στέργιος Καλόγηρος, και αφορούν στην πρόταση μελέτης που θα καταθέσει τους επόμενους μήνες για τη ΔΕΠΘΕ, η ανάλυση των ακροαματικοτήτων αποκαλύπτει, ότι το προϊόν που παράγεται, έχει μηδενική τηλεθέαση και ακροαματικότητα σε όλα τα επίπεδα, συνεπώς δεν κρίνονται αποτελεσματικά τα πρόσωπα στις θέσεις που τοποθετήθηκαν και αυτό επιβάλλει την άμεση ανανέωση τους με σκοπό την αλλαγή του μηδενικού προφίλ που έχουν αποκτήσει τα δημοτικά μέσα.

Είναι βέβαιο επίσης και θα είναι θεαματικό για τον τηλεθεατή ή τον ακροατή, εάν δουν 28 δημοσιογράφους της (ΤV100-FM100) να κάνουν ρεπορτάζ στη Θεσσαλονίκη και να μην κρύβονται πίσω από ένα αναποτελεσματικό οργανόγραμμα μιας εταιρείας ή πίσω από εκπομπές που στήθηκαν στα μέτρα τους, εν προκειμένω για να βολευτούν, χωρίς αυτές να είναι θεάσημες.

Επισης με δεδομένο το κλίμα απαξίωσης που διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια στο χώρο της ΔΕΠΘΕ, θεωρείται προκλητικό το εγχείρημα, στον αριθμό των 28 δημοσιογράφων να προστεθούν άλλοι 10 με συμβάσεις έργου καθώς τόσους εκπροσώπους ενημέρωσης δεν έχουν ούτε τα πανελλαδικά δίκτυα της Αθήνας και επιπλέον επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό.

Ο Στέργιος Καλόγηρος με την εμπειρία που έχει στον χώρο των μέσων ενημέρωσης και λαμβάνοντας υπ όψιν τις θέσεις του Στέλιου Αγγελούδη, όπως αυτές ανακοινώθηκαν από τον ίδιον, τάσσεται υπέρ της προσπάθειας αυτής για την άμεση δράση που απαιτείται στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος εργασίας βασισμένο στη διαφάνεια, στην αξιοκρατία  την αξιολόγηση και στην επαγγελματική αρτιότητα. Εκτιμά πως το βάρος πρέπει να δοθεί σε ένα εξαιρετικά δυνατό τοπικό δελτίο ειδήσεων και να ελαχιστοποιηθούν οι ανούσιες τηλεοπτικές εκπομπές που δεν έχουν τηλεθέαση. Οι θεσσαλονικείς πρέπει να γνωρίσουν και τους 28 δημοσιογράφους της εταιρείας (κυρίες και κυρίους) και να τους δουν από κοντά, δίπλα τους, στο πεζοδρόμιο, στο πρόβλημα τους. Επιπλέον, η νέα  διοίκηση της  ΔΕΠΘΕ ας δώσει την ευκαιρία σε όλους ανεξαιρέτως τους δημοσιογράφους να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους και να δοκιμασθούν στο ρεπορτάζ και στην έρευνα. Μόνον έτσι μπορεί να επιτευχθεί  η βελτίωση της ποιότητας ενός δελτίου ειδήσεων, των εκπομπών και η αύξηση της τηλεθέασης με ριζική ανανέωση σε όλους τους τομείς. Η ΔΕΠΘΕ είναι μια εταιρεία που λειτουργεί με την οικονομική συμμετοχή των δημοτών, η οποία τους κοστίζει το λιγότερο 4,5 εκατομμύρια ετησίως, και για τον λόγο αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο κριτικής.

Γ.Ε.Φ

 

 

 

 

Exit mobile version