Στη σύνοδο των μελών του B40 Balkan Cities Network συμμετείχε ο Δήμος Καρδίτσας με τον Δήμαρχο κ. Βασίλη Τσιάκο.
Oι εργασίες της Συνόδου έγιναν την Δευτέρα 23 και την Τρίτη 24 Ιανουαρίου στον χώρο της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων. Το πρωί της Δευτέρας, ο Κώστας Μπακογιάννης ανέλαβε την Προεδρία του Δικτύου από τον ομόλογό του Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.
Στη Σύνοδο, κατά την οποία εντάχτηκαν και νέα μέλη στο Δίκτυο Β40, απεύθυναν ομιλίες ο Ντάριο Ναρντέλλα, Πρόεδρος του Δικτύου Eurocities και Δήμαρχος Φλωρεντίας, καθώς και οι Δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης, των Τιράνων, της Σόφιας, του Ζάγκρεμπ, του Σεράγεβο, της Ποντγκόριτσα κ.ά.
Ομιλία απεύθυνε και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών κ. Βάσκο Άλβες Κορντέιρο, καθώς και ο Αντιπρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, κ. Βλαντιμίρ Πρέμπιλιτς.
Πολύ σημαντική ήταν η εκπροσώπηση των ελληνικών Δήμων στη Σύνοδο, αφού σε αυτήν έλαβαν μέρος, εκτός από τη διοργανώτρια πόλη της Αθήνας και αρκετοί ακόμη Δήμοι της χώρας μεταξύ των οποίων και η Καρδίτσα που εκπροσωπήθηκε από το Δήμαρχο κ. Βασίλη Τσιάκο.
Η τοποθέτηση του Δημάρχου Καρδίτσας
Στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου εισαγωγικά υπογράμμισε την αλληλεγγύη των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης προς τον Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης κ. Ιμάμογλου και τόνισε ότι οι αρχές της Δημοκρατίας, της ισοπολιτείας και της ισονομίας πρέπει να γίνονται σεβαστές από όλους. Ο Δήμαρχος επίσης ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Κ. Μπακογιάννη για την άριστη διοργάνωση και την άψογη φιλοξενία. Ακόμη πρόσθεσε τα παρακάτω: «Η συνάντηση εκπροσώπων Βαλκανικών πόλεων με διαφορετικά χαρακτηριστικά αλλά με κοινές ιστορικές, κοινωνικές και πολιτιστικές αναφορές αποτελεί μια καλή ευκαιρία, να αναδειχθούν πλευρές της Ιστορίας και του πολιτισμού μας. Όπως επίσης είναι μια καλή ευκαιρία, να αναπτύξουμε ή να διευρύνουμε τις σχέσεις μεταξύ των Βαλκανικών πόλεων.
Η Καρδίτσα, την οποία ως Δήμαρχος έχω την τύχη να εκπροσωπώ σε αυτή τη κορυφαία συνάντηση, είναι ένας Δήμος στο κέντρο της Ελλάδας, που χωροθετείται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με πληθυσμό περίπου 57.000 κατοίκων. Η έκταση που καλύπτει ο Δήμος, έχει χαρακτηριστικά πεδινά, ημιορεινά και ορεινά. Βασικές δραστηριότητες των κατοίκων της Καρδίτσας είναι το εμπόριο, η παροχή υπηρεσιών, η βιοτεχνία και ο αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας.
Η Καρδίτσα είναι μια τυπική επαρχιακή πολη, με καλή ρυμοτομία, με σχετικά νέα κτίρια και με ένα βασικό δίκτυο υποδομών που χαρακτηρίζεται επαρκές για τις σημερινές ανάγκες των κατοίκων.
Πολλοί βεβαίως θα θυμάστε ότι η Καρδίτσα χτυπήθηκε πριν από δυόμισι χρόνια από το ακραίο φαινόμενο του ΙΑΝΟΥ. Επρόκειτο για ένα καταστροφικό πλημμυρικό φαινόμενο που ήρθε να μας υπογραμμίσει με δραματικό τρόπο, το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής την οποία πλέον βιώνει ο πλανήτης. Η Καρδίτσα ανέκαμψε γρήγορα από τις πληγές της και σήμερα βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και δημιουργίας. Θέλω εδώ να υπογραμμίσω ότι τότε η πολη μου δέχθηκε τη βοήθεια και την συμπαράσταση από πολλές πόλεις της Ελλάδας και όχι μόνο, που με κάθε τρόπο προσέτρεξαν να βοηθήσουν, ώστε να καθαρίσουμε τις λάσπες και να κλείσουμε τις πληγές μας. Τους ευχαριστούμε ειλικρινά για αυτή τη σημαντική βοήθεια και την αλληλεγγύη που έδειξαν.
Η Καρδίτσα αγαπητοί συνάδελφοι είναι η πόλη του ποδηλάτου. Οι κάτοικοι της χρησιμοποιούν κατά κόρον το ποδήλατο στις καθημερινές μετακινήσεις. Είναι μια κουλτούρα που έρχεται από το παρελθόν και εμείς ως δημοτική αρχή την ενισχύουμε με διάφορους τρόπους. Ένα εκτεταμένο δίκτυο ποληλατοδρόμων και αναπλάσεων, ήπιοι ρυθμοί ζωής και καλές συνθήκες διαβίωσης χαρακτηρίζουν την πόλη μας. Για εμάς το ποδήλατο δεν είναι απλά ένα μέσο μετακίνησης και αναψυχής. Είναι μια ταυτότητα, ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, ένα «τοπόσημο».
Ολοκληρώνοντας αυτή τη σύντομη αναφορά μου, θέλω να υπογραμμίσω πως το μέλλον των πόλεων σήμερα, καθορίζεται από δύο παράγοντες: Ο πρώτος είναι η διατήρηση του τοπικού μέσα στο παγκόσμιο. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πόλεων μας – για την Καρδίτσα για παράδειγμα το ποδήλατο είναι ένα τέτοιο χαρακτηριστικό – είναι καθοριστικός παράγοντας για την ανάδειξη τους. Η απόκτηση ταυτότητας είναι το ζητούμενο. Διαφορετικά κινδυνεύουμε να χαθούμε μέσα στον τεράστιο χωνευτήρι της παγκοσμιοποίησης.
Από την άλλη πλευρά θεωρώ ότι ένας ακόμη κρίσιμος παράγοντας είναι οι συνέργειες και οι συνεργασίες. Κατά γενική ομολογία ο χώρος της Αυτοδιοίκησης είναι ένα προνομιακός χώρος συνεργασιών.
Η σημερινή συνάντηση και όποιες άλλες ακολουθήσουν, αποτελεί ένα κάλο εφαλτήριο για την ανάπτυξη των μεταξύ μας σχέσεων. Σχέσεις που θα οδηγούν σε νέους δρόμους όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, οι κοινές δράσεις ενάντια στην κλιματική αλλαγή, η προώθηση λύσεων που αφορούν σε σύγχρονα προβλήματα όπως το μεταναστευτικό.
Τέλος πάντα από το κεφάλαιο που ονομάζεται «διπλωματία των πόλεων» δεν μπορούν να απουσιάζουν η ιστορία και ο πολιτισμός. Με αυτές τις λίγες σκέψεις, εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της συνάντησης μας.
Το B40 Balkan Cities Network ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2021 στην Κωνσταντινούπολη, με στόχο την ενίσχυση της ειρήνης και της δημοκρατίας στην περιοχή των Βαλκανίων, καθώς και της συνεργασίας των μελών του στους τομείς της οικονομίας, της καινοτομίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και του πολιτισμού.