Στο 2,3% περιορίστηκε η ύφεση στην οικονομία το πρώτο τρίμηνο του χρόνου, από 6,9% το τέταρτο τρίμηνο του 2020, παρά τη συνέχιση της πανδημίας και την παράταση του lockdown, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Σε τριμηνιαία βάση το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του χρόνου σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο του 2020 παρουσίασε αύξηση κατά 4,4%, δείγμα του ότι η οικονομία μπαίνει σε πορεία ανάκαμψης μετά από τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα ύφεσης τον προηγούμενο χρόνο.
Αυτό σημαίνει ότι παρά την παράταση της υγειονομικής κρίσης και του lockdown της οικονομίας όλο το πρώτο τρίμηνο του χρόνου η απώλεια στο ΑΕΠ ήταν υποδιπλάσια από το πρώτο “κλείδωμα” της οικονομίας, λόγω της υγειονομικής κρίσης, κάτι που επεσήμανε και στην έκθεσή της για την 10η αξιολόγηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Table of Contents
Πιο “ρηχή” η ύφεση για το 2020
Παράλληλα η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε και στην αναθεώρηση της μεταβολής του ΑΕΠ για τα τέσσερα τρίμηνα του 2020, με αποτέλεσμα η ύφεση να προκύπτει πιο ρηχή, φτάνοντας στο 7,84% από 8,2% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, το πρώτο τρίμηνο του 2020 είχαμε τελικά ύφεση κατά 0,5% του ΑΕΠ αντί ανάπτυξης 0,1% που προέβλεπε η στατιστική αρχή τον περασμένο Μάρτιο. Το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου η ύφεση έφτασε το 13,9% του ΑΕΠ αντί 13,8% του ΑΕΠ της προηγούμενης πρόβλεψης. Ωστόσο το δεύτερο εξάμηνο ήταν καλύτερο. Η ύφεση το τρίτο τρίμηνο ήταν με βάση τη σημερινή πρόβλεψη στο 10% του ΑΕΠ (έναντι 10,5% τον Μάρτιο), ενώ στο τελευταίο τρίμηνο του χρόνου η ύφεση ήταν τελικά 6,9% του ΑΕΠ αντί 7,9% της προηγούμενης πρόβλεψης. Ο νέος περιορισμός της ύφεσης αλλάζει έστω και οριακά τη βάση εκκίνησης του 2021 σε όρους ΑΕΠ, χρέους και ελλείμματος, δίνοντας ώθηση στην ανάκαμψη το τρέχον έτος.
Η μεταβολή σε ετήσια βάση
Ειδικότερα το αποτέλεσμα του πρώτου τριμήνου διαμορφώθηκε από την αύξηση των επενδύσεων η οποία περιόρισε την αρνητική επίδραση από τη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των εξαγωγών. Συγκεκριμένα η μείωση του ΑΕΠ κατά 2,4% το πρώτο τρίμηνο του χρόνου σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2020 ήταν το αποτέλεσμα της διακύμανσής των επιμέρους συστατικών του ΑΕΠ ως εξής:
– Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 8,6% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020.
-Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 13,4% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 8,2%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 38,7%.
– Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 5,0% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 3,0% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 9,2%.
Αύξηση 4,4% του ΑΕΠ από το 4ο τρίμηνο του 2020
Σε τριμηνιαία βάση το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου2, κατά το 1ο τρίμηνο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 4,4%, σε σχέση με το 4ο τρίμηνο 2020 λόγω της αύξησης εξαγωγών και επενδύσεων Σε τριμηνιαία βάση οι επιμέρους μεταβολές έχουν ως εξής:
– Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,6% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2020.
– Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 3,0% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2020.
– Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 4,0% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,2%.
– Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,0% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών παρέμειναν αμετάβλητες, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 16,3%.
Σταϊκούρας η οικονομία έδειξε αντοχές
“Η ελληνική οικονομία, παρά το υψηλό κόστος που υπέστη εξαιτίας της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, επέδειξε ανθεκτικότητα και αντοχή.” τόνισε σε δήλωση του μετά την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.
Ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι η εξέλιξη αυτή αποκαλύπτει την ορθότητα των επιλογών, τη σύνεση, τα γρήγορα αντανακλαστικά, το ορθολογικό σχέδιο και τη συστηματική δράση της Κυβέρνησης, την αντοχή νοικοκυριών και επιχειρήσεων και, βεβαίως, την προσαρμοστικότητα κλάδων της οικονομίας στις έκτακτες συνθήκες και στα νέα δεδομένα.
“Η ελληνική οικονομία φαίνεται να ξεπερνά με απώλειες, αλλά όρθια και σε λειτουργικό επίπεδο, αυτή την πρωτοφανή καταιγίδα” καταλήγει στη δήλωσή του ο ΥΠΟΙΚ.