Στροφή στον λιγνίτη με στόχο την ενεργειακή θωράκιση

«Η νέα μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5 θα λειτουργήσει ως λιγνιτική μέχρι το 2028, και αν χρειαστεί θα παραμείνουν σε λειτουργία μονάδες όπως η Μελίτη και ο Άγιος Δημήτριος 5. Θα αξιολογηθεί ανάλογα με τις ανάγκες, τη διαμόρφωση των τιμών και τη διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου», ανέφερε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός μιλώντας στην τελετή εγκαινίων του νέου φωτοβολταϊκού πάρκου των Ελληνικών Πετρελαίων στην Κοζάνη.

«Στην τρέχουσα συγκυρία η πολιτική μας οφείλει να είναι ευέλικτη. Για την επόμενη διετία είναι λογικό να αυξήσουμε την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, αυξάνοντας κατά 50% την εξόρυξη, για να μειώσουμε την εξάρτηση από το φυσικό αέριο» συνέχισε ο Κ. Μητσοτάκης.

Με αυτόν τον τρόπο ο πρωθυπουργός έσπευσε να δικαιολογήσει την αλλαγή του ενεργειακού μίγματος της χώρας, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι οι βασικοί περιβαλλοντικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης δεν μεταβάλλονται, ούτε παραπέμπονται σε ένα απώτερο μέλλον.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για προσωρινό μέτρο, σημειώνοντας πως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε μικρές τροποποιήσεις του ενεργειακού τους σχεδιασμού για να εξασφαλιστούν απέναντι στα χειρότερα πιθανά σενάρια σε σχέση με την ασφάλεια τροφοδοσίας από φυσικό αέριο.

Επανέλαβε ότι η απόφαση για μείωση της λιγνιτικής παραγωγής ήταν και είναι σωστό μέτρο για περιβαλλοντικούς αλλά και για οικονομικούς λόγους. Ο λιγνίτης, όπως είπε, υπό κανονικές συνθήκες είναι πολύ ακριβότερος από το φυσικό αέριο λόγω των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

«Έπρεπε να συμβεί ένας πόλεμος που οδήγησε το φυσικό αέριο σε δεκαπλάσια τιμή για να γίνει προσωρινά πιο φθηνή η παραγωγή ενέργειας από τον λιγνίτη. Ο λιγνίτης είναι λύση ανάγκης που έρχεται να υποκαταστήσει το συγκυριακά ακριβότερο και όχι εν αφθονία πλέον φυσικό αέριο. Οι φιλόδοξοι στόχοι για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 55% ως το 2030 και κλιματική ουδετερότητα το 2050 δεν τίθενται σε αμφισβήτηση», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για υποκρισία και κροκοδείλια δάκρυα για τον λιγνίτη, θυμίζοντας ότι η απολιγνιτοποίηση δρομολογήθηκε εδώ και 10 χρόνια με σταδιακή απόσυρση των παλιών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής χωρίς να υπάρχει προετοιμασία για τη μετά τον λιγνίτη εποχή. Είναι μύθος, ανέφερε χαρακτηριστικά, η δήθεν βίαιη απολιγνιτοποίηση και ο διαθέσιμος φθηνός λιγνίτης.

Υπογράμμισε πάντως πως η προσαρμογή του ενεργειακού σχεδιασμού δεν καθυστερεί, δεν αναβάλλει και δεν μειώνει τις δράσεις του προγράμματος για δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών. «Είναι αδιαπραγμάτευτη στρατηγική επιλογή, είναι ένα προσωπικό δικό μου στοίχημα, το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας την επόμενη ημέρα να είναι καλύτερο από το παρόν και το παρελθόν», επισήμανε. Σημείωσε, δε, ότι υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές που αποκτούν εκτάσεις στην περιοχή για επενδύσεις που θα αναπληρώσουν τις απώλειες θέσεων εργασίας από τον λιγνίτη.

Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι εξασφαλισμένη και σίγουρη σε μόνιμη βάση ενεργειακή θωράκιση μας προσφέρουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που διαθέτει εν αφθονία η χώρα μας, σε συνδυασμό με την αποθήκευση και την έξυπνη διαχείριση των δικτύων.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφερόμενος στην επένδυση των ΕΛΠΕ, που εγκαινιάστηκε την Τετάρτη, έκανε λόγο για ξεχωριστή ημέρα για τη Δυτική Μακεδονία και για έργο-ορόσημο για τη χώρα που συμβολίζει τη συνολική αλλαγή στο ενεργειακό και παραγωγικό υπόδειγμά της.

«Εδώ αποτυπώνονται οι εθνικοί στόχοι για φθηνή και καθαρή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Το φωτοβολταϊκό των ΕΛΠΕ είναι η μεγαλύτερη μονάδα ΑΠΕ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη που υλοποιήθηκε σε διάστημα δύο ετών παρά τις δυσκολίες της πανδημίας.

Exit mobile version