Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων: Μεγάλη υποχώρηση και όχι μεγάλη επανάσταση για το δημόσιο το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών

Στην κάτωθι δήλωση προχώρησε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνάντηση που πραγματοποίησε, μαζί με την Τομεάρχη Εσωτερικών, Γιώτα Πούλου, και τον Αναπληρωτή Τομεάρχη Υγείας, Φερχάτ Οζγκιούρ, με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων:

Θέλω αρχικά να σάς ευχαριστήσω για την ανταπόκρισή σας στην πρόσκλησή μας για τη σημερινή συνάντηση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Είναι γεγονός ότι είναι πάρα πολλά τα ζητήματα που πρέπει να συζητήσουμε για τη δημόσια υγεία και δεν μπορούν να καλυφθούν σε μία μόνο συνάντηση. Με τη σημερινή μας συνάντηση θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν σταθερό δίαυλο επικοινωνίας για να συζητάμε μαζί σας τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την υγεία.

Αφορμή της σημερινής μας συνάντησης είναι η, με ταχείες διαδικασίες, νομοθέτηση που έχει επιλέξει η κυβέρνηση και η κ. Κεραμέως για ένα νομοσχέδιο που επηρεάζει άμεσα την επιλογή των Διοικητών στις δημόσιες νοσοκομειακές μονάδες.

Δυστυχώς, παρά τις μεγαλοστομίες και του ίδιου του Πρωθυπουργού αλλά και της κ. Κεραμέως για αξιοκρατία στη δημόσια διοίκηση, εντοπίζουμε ότι όσον αφορά την επιλογή διοικήσεων στα δημόσια νοσοκομεία το κριτήριο το οποίο θα κυριαρχήσει θα είναι η κομματική ταυτότητα των υποψηφίων και η σχέση τους με την κυβέρνηση. Ειδικά με τις προβλέψεις του άρθρου 4 αυτοαναιρείται ένας από τους βασικούς στόχους του σχεδίου νόμου, η αξιοκρατία και η διαφάνεια. Και μας ενοχλεί ιδιαίτερα και μας προκαλεί σοβαρά ερωτήματα η αναντιστοιχία μεταξύ λόγων και έργων της κυβέρνησης.

Δεν μπορεί ένα νομοσχέδιο να ξεκινά λέγοντας ότι στόχος του είναι η αξιοκρατία και η διαφάνεια και από τις νομοθετικές ρυθμίσεις να διαπιστώνουμε ότι, τελικά, μόνο αυτό δεν υπηρετείται. Αυτό, επειδή τελικά τις διοικήσεις θα τις επιλέγει ο Υπουργός Υγείας μέσα από έναν κατάλογο που θα προκύπτει από μια διαδικασία που ένα πολύ σημαντικό της κομμάτι, η μοριοδότηση, θα προκύπτει από τη συνέντευξη, δηλαδή με υποκειμενικά και με πολιτικά κριτήρια.

Έτσι, μέσα από το περιτύλιγμα του ΑΣΕΠ, η κυβέρνηση, με την παράλληλη αποδιάρθρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), προωθεί και ένα σκληρό κομματισμό στην επιλογή των διοικήσεων των δημόσιων νοσοκομείων και αναξιοκρατία που συνδέεται και με μία ηγεμονική και αυταρχική λογική που έχει όσον αφορά στους κανόνες της δημοκρατίας.

Αυτή η ρύθμιση έρχεται να επιβεβαιώσει πρακτικές που είδαμε να εφαρμόζονται και από την προηγούμενη διοίκηση Μητσοτάκη. Είναι  γνωστό σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες το περιστατικό με τον 80χρονο διοικητή του νοσοκομείου Καρδίτσας όπου ξεκαθάρισε και ο ίδιος ότι το κριτήριο για την επιλογή του ήταν η κομματική και η εκλογική του σχέση, το ψηφοθηρικό συμφέρον για τον κ. Μητσοτάκη.

Μάλιστα μάς έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση και οι τοποθετήσεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, όπως του βουλευτή και πρώην υπουργού, κ. Σαλμά, για παράδειγμα, ο οποίος έθεσε δημόσια ζήτημα για τον διοικητή του νοσοκομείου Αγρινίου και την επιλογή του από τον Υπουργό Υγείας.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που εμείς θέλουμε να συζητήσουμε σήμερα μαζί σας είναι οι δικές σας απόψεις και προτάσεις. Είναι γεγονός, ότι είχε γίνει εκ μέρους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ μία προσπάθεια αξιολόγησης των παλαιών διοικήσεων των νοσοκομείων το 2015. Και είχαμε τότε διατηρήσει ένα 15% των παλαιών διοικήσεων στις θέσεις τους. Και είχαμε ξεκινήσει μία διαδικασία για την αξιοκρατική εξέλιξη και επιλογή διοικήσεων με διαφάνεια και αντικειμενικές διαδικασίες.

Αυτό που σήμερα έχει σημασία να συζητήσουμε είναι πώς μπορούμε να αποκομματικοποιήσουμε το δημόσιο και τη διοίκηση. Γιατί αυτό θέλουν οι εργαζόμενοι και οι πολίτες στους οποίους παρέχονται οι υπηρεσίες του υπέρτατου αγαθού της υγείας. Γνωρίζουμε, και δεν το έχετε κρύψει και εσείς, ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και σεβόμαστε απόλυτα την αυτονομία των συνδικαλιστικών φορέων αλλά και το διάλογο. Όμως αυτό που είναι ουσιαστικό στοιχείο της δημοκρατίας και εμείς σε αυτό θέλουμε να βασιστούμε είναι η ανοιχτή συζήτηση με τους φορείς που εκπροσωπούν την κοινωνία, τους εργαζόμενους ή τους παραγωγούς σε άλλες περιπτώσεις.

Είναι προφανές ότι εμείς θα ζητήσουμε να συμμετέχετε στη θεσμική συζήτηση που θα γίνει με τους φορείς στην σχετική επιτροπή επεξεργασίας του νομοσχεδίου στη Βουλή αλλά, θεωρήσαμε σκόπιμο να ολοκληρώσουμε τη δική μας επιχειρηματολογία και με τις προτάσεις σας. Φαίνεται βέβαια ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει μέσα σε μία εβδομάδα να έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία και την ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών. Και αυτό είναι ενδεικτικό της απαξίωσης της δυνατότητας συζήτησης και διαβούλευσης και σύνθεσης.

Επειδή γνωρίζουμε ότι έχετε τοποθετηθεί και στο παρελθόν υπέρ της αξιοκρατικής επιλογής των διοικήσεων μπορούμε να κάνουμε μία συζήτηση για το θέμα.

Δυστυχώς, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, παρά τα θρυλούμενα δημοσίως εκ μέρους της κυβέρνησης, της κ. Κεραμέως και του κ. Μητσοτάκη, δεν πρόκειται για «μία μεγάλη επανάσταση» αλλά, ακόμη μία μεγάλη υποχώρηση και αυτό μάς ανησυχεί διότι φαίνεται ότι η υποχώρηση αυτή θα επεκταθεί και στο υπόλοιπο δημόσιο. Νομίζω ότι όμως πρέπει να ξεκινήσουμε από τον τομέα της Υγείας που είναι ιδιαιτέρως σημαντικός.

Στη συνάντηση εκ μέρους της ΠΟΕΔΗΝ συμμετείχαν οι: Μιχάλης Γιαννάκος, Πρόεδρος, Ιωάννης Πλαγιαννάκος, μέλος ΓΣ, και Τατιάνα Ευαγγελοπούλου, μέλος ΕΕ.

Exit mobile version