Μια συνάντηση… φιλική προς το περιβάλλον είχαν με τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη και τέσσερις αντιδημάρχους σαράντα δύο μαθητές και μαθήτριες της Ε’ Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη στο πλαίσιο της 29ης Πράσινης Εβδομάδας που διοργανώνει το σχολείο τους με θέμα: «Αναδεικνύοντας το ενεργειακό αποτύπωμα του σχολείου και της πόλης μας…».
Την ομάδα των παιδιών συνόδευσαν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, του δημοτικού καταστήματος Νεάπολης (πρώην Δημαρχείο) οι εκπαιδευτικοί Κωνσταντίνος Τερζανίδης και Αικατερίνη Κεχαγιά, ενώ η κουβέντα που διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες ξεκίνησε με ένα ερωτηματολόγιο δεκατριών ερωτήσεων το οποίο τέθηκε στον δήμαρχο και τους αρμόδιους αντιδημάρχους. Μετά τις απαντήσεις που δόθηκαν καλύπτοντας κάθε απορία των παιδιών αναπτύχθηκε ένας γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος για το περιβάλλον και την προστασία του.
Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις κινήσεις και τα βήματα που έχουν γίνει στον δήμο για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημοτικά κτήρια, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος, την αύξηση του πρασίνου, την εκπαίδευση πολιτών. Μετά την εξάντληση του καταλόγου των ερωτήσεων ο δήμαρχος κλήθηκε να λύσει και άλλες… απορίες όπως λ.χ. ποιο είναι το ωράριο του δημάρχου για να απαντήσει: «Η δουλειά του δημάρχου δεν έχει ωράριο. Όποιος βάζει ωράριο δεν κάνει γι΄ αυτή τη θέση…»
Βασική προϋπόθεση ο ενεργός δημότης
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Σίμος Δανιηλίδης τόνισε ότι «η προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορεί να επιτευχθεί εάν δεν ενεργοποιηθούν οι πολίτες, και σε αυτή τη βάση εδράζεται η περιβαλλοντική μας πολιτική». Όπως είπε, τα πρώτα βήματα στον δήμο Νεάπολης-Συκεών για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος ξεκίνησαν ήδη πριν από 25 χρόνια, στον τότε δήμο Συκεών, από την εξοικονόμηση ενέργειας με φωτισμό ψυχρού νατρίου, ενώ πριν από 15 χρόνια άρχισε να εφαρμόζεται πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις σχολικές στέγες. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην πρώτη διαδημοτική ενεργειακή κοινότητα στην Ελλάδα που συστάθηκε από το δήμο Νεάπολης-Συκεών και το δήμο Σιθωνίας καθώς και στο πρόγραμμα περισυλλογής τηγανέλαιων το οποίο υιοθέτησε και εφάρμοσε από τους πρώτους δήμους στη χώρα στο πλαίσιο της πολιτικής για ανακύκλωση.
Ο δήμαρχος τόνισε στα παιδιά ότι εάν δεν είναι σωστά εκπαιδευμένοι οι δημότες τότε δεν θα υπάρχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα με συνέπεια οι δήμοι, σύμφωνα και με τα τελευταία μέτρα που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, να τιμωρούνται με πρόστιμα πολλών χιλιάδων ευρώ, ποσά που θα στερούν τους δημότες από ανταποδοτικά έργα. Κάλεσε λοιπόν τους μαθητές και τις μαθήτριες να εκπαιδεύσουν τους γονείς τους προτρέποντάς τους να συμμορφώνονται και να ακολουθούν περιβαλλοντική κουλτούρα.
Ο Σίμος Δανιηλίδης μίλησε ακόμα για τη διαρκή προσπάθεια «πρασινισμού» του δήμου με εκτεταμένες φυτεύσεις όπου αυτό είναι εφικτό και την ταυτόχρονη μέριμνα για φροντίδα τους. Τα προέτρεψε ακόμα μαζί με τους γονείς τους να προχωρούν και ιδιωτικά σε φυτεύσεις και πρασινισμούς σε αυλές, κηπάρια, μπαλκόνια και ταράτσες, ενισχύοντας με συμμετοχές και τον διαγωνισμό για το Ομορφότερο Πράσινο Μπαλκόνι, Ταράτσα και Κήπο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον (5 Ιουνίου).
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην εφαρμογή του μέτρου των καφέ κάδων για οργανικά απόβλητα που δρομολογείται στο δήμο και στο μεγάλο έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Συκεών. Ακόμη, μίλησε για την εκτεταμένη ανάπλαση ύψους 15,5 εκατ. ευρώ της οδού Επταπυργίου με προτεραιότητα στις δενδροφυτεύσεις, τη διεύρυνση του μέτρου της ανακύκλωσης ρουχισμού με τοποθέτηση σε άλλα 100 σημεία σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες των ειδικών κάδων ενώ μίλησε και `για τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού που πραγματοποιούνται ανά περιόδους στα παλιά σχολικά κτήρια. Η συνάντηση έκλεισε με τον δήμαρχο να προτρέπει τα παιδιά να επικοινωνούν μαζί του προκειμένου να του υποδείξουν προβλήματα ή να του απευθύνουν τις προτάσεις τους.
Τους μαθητές και τις μαθήτριες των Εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη, εκτός από τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη υποδέχτηκαν και έδωσαν απαντήσεις στις απορίες τους, ο καθένας στον τομέα του, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνα Τσουκαλά, οι αντιδήμαρχοι, Παιδείας Μιχάλης Βουλγαρίδης, Περιβάλλοντος Παρή Γενίτσαρη, Τεχνικών Έργων Στέλιος Γκατζές, Οικονομικών και Νέας Γενιάς Αλεξάνδρα Τερζίδου, καθώς και ο προϊστάμενος του τμημ. Προγραμματισμού Γιάννης Πολυχρονιάδης.
Φεύγοντας τα παιδιά πήραν μαζί τους γραπτώς από τη γραμματεία το σύνολο των απαντήσεων στις 13 ερωτήσεις που υπέβαλαν.