«Είναι ιδιαιτέρως σημαντική για εμάς η σημερινή συνάντηση με στελέχη και ερευνητές και συνολικά εργαζόμενους στον τομέα της έρευνας, μετά από σχετικό αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας. Θεωρήσαμε ότι η συνάντηση αυτή έπρεπε να γίνει και με τους ερευνητές και τους εργαζόμενους συνολικά στους ερευνητικούς φορείς και ειδικότερα και με τα στελέχη του Αστεροσκοπείου. Η μεταφορά της εποπτείας του Εθνικού Αστεροσκοπείου από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας είναι μία πολύ αρνητική εξέλιξη. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την καθολική αντίδραση των φορέων ακόμη και από επιστήμονες εγνωσμένου κύρους και από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα του εξωτερικού, όπως μας επιβεβαίωσαν και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην έρευνα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στην αρχή της συνάντησης που πραγματοποίησε με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ερευνητικών Κέντρων-Ιδρυμάτων (ΠΟΕΕΚ-Ι), το Συλλόγου Ερευνητών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΣΕΕΕΑ) και το Σύλλογο Εργαζομένων Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΕΑ). Στη συνάντηση συμμετείχε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο Τομεάρχης Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Συμεών Κεδίκογλου.
Ο Σ. Φάμελλος εξέφρασε έντονη ανησυχία για αυτήν την εξέλιξη, η οποία, όπως είπε, εντείνεται και από το ότι το νομοσχέδιο που συμπεριλαμβάνει τη σχετική ρύθμιση κατατέθηκε εχθές το βράδυ προς ψήφιση στη Βουλή και θα νομοθετηθεί εσπευσμένα: «αυτό αποδεικνύει και ότι ο κος Μητσοτάκης υλοποιεί ένα πρόχειρο, αντιεπιστημονικό σχέδιο που είναι σε αντίθεση με τις ανάγκες της έρευνας στη χώρα μας. Η κυβερνητική αυτή επιλογή αποσπά την έρευνα από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, που κατά τη δική μας γνώμη θα έπρεπε να υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας, και παράλληλα δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στο ερευνητικό έργο του Εθνικού Αστεροσκοπείου μίας και το 85% αυτού του έργου δεν έχει ουδεμία σχέση με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας».
Χαρακτήρισε ακατανόητο το τι θα κάνουν οι αστρονόμοι, αστροφυσικοί, φυσικοί του περιβάλλοντος και αναρωτήθηκε τι σχέση έχουν όλα τα ερευνητικά, ακόμα και ειδικό πρόγραμμα της Νasa με το συγκεκριμένο Υπουργείο: «θεωρούμε ότι πρόκειται για μία απόφαση που αποκαλύπτει την προσπάθεια φίμωσης των επιστημόνων και των ερευνητών. Ειδικά μετά από την αποκάλυψη ότι οι επιστήμονες είχαν ενημερώσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας Daniel, είχαν προειδοποιήσει για τα ακραία κλιματικά φαινόμενα στη Θεσσαλία Είχε προηγηθεί άλλη μία επίθεση της κυβέρνησης στους επιστήμονες για τα επιστημονικά και μετεωρολογικά στοιχεία των πολύ μεγάλων πυρκαγιών το περασμένο καλοκαίρι».
Δήλωσε στη συνέχεια πως η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη στήριξη των ερευνητών και του ερευνητικού έργου, της «επιστημονικής αλήθειας»: «εμείς πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε την έρευνα και τους ερευνητές, τα σπουδαία μυαλά που έχει η χώρα μας για να παραμείνουν στην Ελλάδα. Δηλαδή με μόνιμες θέσεις απασχόλησης, μόνιμες θέσεις ερευνητών και χρηματοδότηση και με μία ενιαία εποπτεία από το Υπουργείο Παιδείας και όχι με ένα αλαλούμ, όπου φαίνεται ξεκάθαρα ότι θα οδηγήσει η προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση».
«Πρόκειται για μία αρνητική δυστυχώς εξέλιξη για την Ελλάδα που ακολουθεί την επίθεση εκ μέρους της κυβέρνησης στις Ανεξάρτητες Αρχές. Ο κος Μητσοτάκης επιτίθεται τώρα και στους επιστήμονες γιατί δεν του αρέσουν τα νούμερα. Για εμάς η επιστήμη και η έρευνα πρέπει να μην επηρεάζονται από πολιτικές και κομματικές επιδιώξεις και να ενισχύονται ώστε να είναι ισχυρές με κάθε κυβέρνηση. Είμαστε λοιπόν στη διάθεσή σας να κάνουμε αυτήν την εποικοδομητική νομίζω συζήτηση».
Ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε τέλος στην πρόταση για μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού Αστεροσκοπείου και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, του οποίου η σύναψη, ενώ ήταν έτοιμο, δεν προχώρησε για κάποιο άγνωστο λόγο: «Φυσικά και τα επιστημονικά δεδομένα πρέπει να είναι διαθέσιμα στην πολιτεία αλλά όχι με αυτόν τον άναρχο, παράλογο και άστοχο τρόπο που επιχειρείται από την κυβέρνηση».
Στη συνάντηση συμμετείχαν: οι Παρώνης Δημήτριος, Αντιπρόεδρος ΠΟΕΕΚ-Ι και Παπαδημητρίου Χρήστος, Μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΕΚ-Ι, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ερευνητικών Κέντρων-Ιδρυμάτων (ΠΟΕΕΚ-Ι), Μεταλληνού Φιόρη – Αναστασία, Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων ΕΑΑ και Πιέρρος Φραγγίσκος, Μέλος ΔΣ ΣΠΕΑΑ και μέλος ΓΣ ΠΟΕΕΚ-Ι από το Σύλλογο Εργαζομένων Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΕΑ), καθώς και οι Μπούμης Παναγιώτης – Πρόεδρος Δ.Σ. ΣΕΕΑΑ, Τζιότζιου Κωνσταντίνος – Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΣΕΕΑΑ και Σαριδάκης Εμμανουήλ – Γεν. Γραμματέας Δ.Σ. ΣΕΕΑΑ από το Σύλλογο Ερευνητών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΣΕΕΕΑ).