Mε έργα, C. Saint-Saëns, Α. Κhachaturian και Νεκτάριου Καραντζή θα πραγματοποιηθεί η συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023 στις 21.00, στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο Αρχιμουσικός της Χάρης Ηλιάδης.
Στο α’ μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστεί το έργο του Νεκτάριου Καραντζή «Τρεις Ανεμόμυλοι», το οποίο αναφέρεται στην Ιθάκη, τον τόπο καταγωγής του συνθέτη και συγκεκριμένα στο Κιόνι της Ιθάκης όπου οι τρεις ανεμόμυλοι στην είσοδο του λιμανιού αποτελούν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τοπόσημα του νησιού. Το έργο είναι μια σπουδή στην απλότητα, ένα λυρικό θέμα επαναλαμβάνεται ή παραλλάσσεται με μικρότερες ή μεγαλύτερες κάθε φορά διαφοροποιήσεις στην άρθρωση, τις δυναμικές, το μελωδικό υλικό, τα ηχοχρώματα με τον ίδιο τρόπο που φαίνεται να αλλάζει το τοπίο κατά τη διάρκεια της ημέρας (φως, σκιά, σύννεφα, θάλασσα) αλλά στην ουσία μένει το ίδιο. Ο συνθέτης είναι μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης στα κοντραμπάσα.
Ακολουθεί το Κοντσέρτο για Βιολί και Ορχήστρα, αρ.3 σε Σι ελ, op. 61 του Camille Saint-Saëns. Γραμμένο το 1880, με γνήσια ρομαντική διάθεση και πλούτο ορχηστρικών χρωμάτων, αποτελεί ένα από τα καλύτερα συμφωνικά έργα του συνθέτη που κρατά μια σταθερή θέση στο ρεπερτόριο των βιολιστών, με σολίστ την Δωρίνα Παπανικολάου, μια νεαρή και ταλαντούχα μουσικό που έχει ήδη αποσπάσει πολλά βραβεία σε κορυφαίους μουσικούς διαγωνισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η συναυλία θα ολοκληρωθεί με τη συμφωνική σουίτα του Aram Khachaturian «Masquerade» (Μεταμφίεση). Το 1941 ο Χατσατουριάν γράφει μουσική για το θεατρικό έργο «Masquerade», βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Μιχαήλ Λέρμοντοφ. Η πρεμιέρα του έγινε στο θέατρο Βαχτάνγκοφ στη Μόσχα, στις 21 Ιούνη 1941 και ήταν το τελευταίο έργο που ανέβηκε στο συγκεκριμένο θέατρο πριν την εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας στην ΕΣΣΔ. Τρία χρόνια αργότερα, το 1944, ο Χατσατουριάν επεξεργάζεται πέντε μουσικά μέρη (Βαλς, Νοκτούρνα, Μαζούρκα, Ρομάντζα, Γκάλοπ), δημιουργώντας μια συμφωνική σουίτα βασισμένη στη μουσική για το «Masquerade». Το βαλς της σουίτας είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα μουσικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, για του οποίου τη σύνθεσή ο Χατσατουριάν χρειάστηκε να επεξεργαστεί αρκετά μουσικά θέματα και να ανατρέξει στη μελέτη μουσικής των αρχών του 19ου αιώνα προκειμένου να αποδώσει το κλίμα της σκηνής σύμφωνα με το θεατρικό έργο. Το βαλς της σουίτας είναι ένα από το ομορφότερα μουσικά έργα που έχουν γραφτεί και η μελωδία του κινείται ανάμεσα στη λύπη και τη χαρά, έχοντας πάντα τη φρεσκάδα μιας νέας -για την εποχή της- σύνθεσης.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με ώρα προσέλευσης 20:15)
Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ. – Τετ. 22/02/2023 – ώρα έναρξης 21:00
ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Διεύθυνση Ορχήστρας: Χάρης Ηλιάδης
Σολίστ: Δωρίνα Παπανικολάου, βιολί
Πρόγραμμα
• Νεκτάριος Καραντζής : Τρεις Ανεμόμυλοι
• C. Saint-Saëns: Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα, αρ.3 σε Σι ελ, Op.61
i. Allegro non troppο
ii. Andantino quasi allegretto
iii. Molto moderato e maestoso
• Aram Khachaturian: Masquerade Suite
i. Waltz
ii. Nocturne
iii. Mazurka
iv. Romance
v. Galop
Βιογραφικά στοιχεία Δωρίνας Παπανικολάου
Η Δωρίνα Παπανικολάου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2001. Από νεαρή ηλικία ξεκίνησε τις σπουδές της στο βιολί. Είναι αριστούχος απόφοιτος του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης. Τον Σεπτέμβριο του 2019 εισήχθη 3η στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Θεσσαλονίκης. Σπουδάζει στην τάξη ειδίκευσης βιολιού, με καθηγητή τον Δημήτριο Χανδράκη. Το 2021 έλαβε Δίπλωμα Βιολιού από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με βαθμό 10 Άριστα παμψηφεί και διάκριση βραβείου, στην τάξη του καθηγητή Γιώργου Πετρόπουλου. Είναι μέλος της Ορχήστρας MOYSA του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκη από την ίδρυση της, το 2015. Από το 2019 είναι μέλος της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων (ΕΛΣΟΝ) πραγματοποιώντας πλήθος συναυλιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το καλοκαίρι του 2021 συμμετείχε στην καλοκαιρινή περιοδεία της ΕΛΣΟΝ με συναυλίες στο Αρχαίο Θέατρο των Δελφών, το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας όπως και το Konzerthaus του Βερολίνου στο Φεστιβάλ Ορχηστρών Νέων (Young Euro Classic). Το καλοκαίρι του 2017 και 2018 μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για να συμμετάσχει με υποτροφία στο Θερινό Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου – Σεμινάριο Βιολιού που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο του Kutztown της Πενσυλβάνια των Η.Π.Α. Τον Απρίλιο του 2022 επελέγη να συμμετάσχει στο Εαρινό Πρότζεκτ της Wiener Jeunesse Orchester με συναυλία στην Musikverein της Βιέννης, υπό τη διεύθυνση του διεθνούς φήμης μαέστρου, Herbert Böck. Ως σολίστ έχει συμπράξει με την Ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, την Συμφωνική Ορχήστρα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με την Συμφωνική Ορχήστρα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Έχει αποσπάσει ως σολίστ το 2ο Βραβείο στον Διαγωνισμό «International Online Youth Music Competition» (Atlanta,USA) το 2021, το 1ο Βραβείο στον «The children of Paganini competition» στο Gotse Delchev της Βουλγαρίας, το 1ο Βραβείο στον 7ο Πανελλήνιο Μουσικό Διαγωνισμό Μαρίας Χαιρογιώργου-Σιγάρα το 2018, το 2ο Βραβείο στον 1ο Πανελλήνιο Μουσικό Διαγωνισμό Τάσος Παππάς το 2019. Τέλος ως φοιτήτρια απέσπασε το 2ο Βραβείο στον ετήσιο Διαγωνισμό Ερμηνείας Κοντσέρτου το 2021,και το 2ο Βραβείο στον 13ο Μουσικό Διαγωνισμό «Ηλίας Κουσκουβέλης» στην Ενότητα Μουσικής Δωματίου, τον οποίο διοργανώνει το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης. Παρακολούθησε ενεργά σεμινάρια βιολιού με τους: Ivry Gitlis, Vadim Repin, Benjamin Zander, Kurt Nikkanen, Ilarion IonescuGalati, Lena Neudauer, Noe Inui, Alissa Margulis, Borislava Ilcheva, Danuta Augustyn, Χρίστο Γαλιλαία κ.ά
Βιογραφικά στοιχεία Νεκτάριου Καραντζή
Ο Νεκτάριος Καραντζής γεννήθηκε στην Αθήνα, κατάγεται από την Ιθάκη και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε κλασική και τζαζ μουσική στη Θεσσαλονίκη και στη Βιέννη και φιλοσοφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ως μουσικός έχει συμπράξει με την πλειονότητα των μουσικών της ελληνικής τζαζ σκηνής όπως επίσης με μουσικούς όπως η Dee Dee Bridgewater και ο Evan Parker, με εμφανίσεις σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Με το προσωπικό του σχήμα, τους Terra Incognita, ηχογραφεί τρία CD που χαρακτηρίζονται από έναν συγκερασμό των ιδιωμάτων της τζαζ και της κλασικής με την παρουσία εκτεταμένων συνθέσεων και αυτοσχεδιασμών ενώ η ηχογράφηση της μελοποίησης αποσπασμάτων από το αρχαίο κείμενο της Οδύσσειας με την συμμετοχή της Σαβίνας Γιαννάτου προκαλεί ενδιαφέρον. Από το 2000 είναι μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης και η εργογραφία του περιλαμβάνει έργα για ορχήστρα, κοντσέρτα, σύνολα εγχόρδων, κρουστών και μουσική δωματίου.