Πολλά ακούστηκαν για την αποχώρηση σας από το ΠΑΣΟΚ; Ποιοι ήταν οι πραγματικοί λόγοι;
Αμέσως μετά την αποχώρηση μου τον Ιούλιο δήλωσα ότι οι λόγοι που με οδήγησαν σε αυτή την απόφαση ήταν αμιγώς πολιτικοί. Κοιτώντας πίσω αυτούς τους λίγους αλλά πολιτικά πολύ πυκνούς μήνες διαπιστώνω, ότι κανένας από τους λόγουςδεν έχει εκλείψει. Αντιθέτως, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα οι συνθήκες, η απόφασή μου δικαιώνεται απολύτως. Για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε με λίγα λόγια, είμαι κεντρώος πολιτικός και τέτοιες είναι οι ιδέες μου. Με τίποτε, λοιπόν, δεν μπορώ να διανοηθώ τον εαυτό μου ενταγμένο στο σημερινό σκηνικό των κομμάτων που ισχυρίζονται πως θέλουν να συγκροτήσουν τη λεγόμενη κεντροαριστερά. Κέντρο και κεντροαριστερά χωρίς πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δεν νοείται. Με λαϊκισμό, δήθεν αγανάκτηση και υψωμένες φωνές δεν συγκροτείται κέντρο και κεντροαριστερά.
Σενάρια σας θέλουν να είστε κοντά στη ΝΔ, ενώ άλλα να πρωτοστατείτε στη δημιουργία ενός νέου κόμματος στο Κέντρο. Ποιο από τα δύο ισχύει και πότε θα ανακοινώσετε τις αποφάσεις σας;
Το δεύτερο ερώτημά σας απαντάει στο πρώτο. Στις 20 Νοεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων θα κάνω μία ομιλία θέσεων. Θα εκθέσω τις απόψεις μου για τα μεγάλα ζητήματα της Ελλάδας αλλά και για διεθνή θέματα ειδικά μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Και αμέσως μετά, τον Δεκέμβριο θα γνωρίζετε την πολιτική μου επιλογή. Αν μπορώ να περιγράψω τον εαυτό τώρα που μιλάμε, σας λέω ότι η ευθύνη και οι υποχρεώσεις μου απέναντι στην πατρίδα και τους συμπολίτες μου με κρατούν απολύτως ενεργό.
Κάντε μου μία κρίση για την δεύτερη θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Η δεύτερη θητεία της σημερινής κυβέρνησης έχει έναν εντελώς ιδιαίτερο χαρακτήρα. Τούτο γιατίμοναδικός αντίπαλος της κυβέρνησης είναι ο εαυτός της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία καλούνται σήμερα να διορθώσουν τα λάθη τους έχοντας απέναντι μια ισχνή, αδύναμη και τελικά αναποτελεσματική αντιπολίτευση, κανένα κόμμα της οποίας δεν έχει κυβερνητική προοπτική. Απόδειξη τα αποτελέσματα των εκλογών Μαΐου, Ιουνίου αλλά και των περιφερειακών εκλογών καθώς και των δημοσκοπήσεων. Ειδική επισήμανση πρέπει να κάνουμε στη σημερινή κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και στην υπεροχή έναντι όλων των άλλων μικρών κομμάτων του ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές.
Θεωρείτε πως το ΠΑΣΟΚ θα ήταν σήμερα σε καλύτερη κατάσταση αν βρισκόσασταν εσείς στην ηγεσία του κόμματος;
Η ερώτηση είναι υποθετική και δεν την απαντώ. Σας θυμίζω, ωστόσο, πως ως υποψήφιος πρόεδροςέλεγα ότι εάν δεν υπερδιπλασιάσουμε τα ποσοστά της παράταξης στις εκλογές του 2023, θα παραιτηθώ αμέσως. Επίσης επειδή είμαι στην πολιτική γιατί πιστεύω στην δύναμη και την ουσία της, κοιτώ μπροστά και στέλνω το μήνυμα: όσο περνάει από το χέρι μου κανείς δεν μπορεί να βγάλει από την πολιτική τον Ανδρέα Λοβέρδο.
Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις Παπανδρέου για συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων;
Όταν μιλώ πολιτικά προτιμώ να εκφράζω τις απόψεις μου και όχι να σχολιάζω τις απόψεις άλλων. Πάντως οι θέσεις μου για το προκείμενο έχουν ως εξής: α. η συνένωση δύο μικρών, μη κυβερνητικών κομμάτων δεν γεννά ένα μεγάλο κόμμα, β. η έλλειψη μεταρρυθμιστικών προτάσεων καθώς και τα πρόσωπα που συγκροτούν τις ηγεσίες τους δεν εγγυώνται κυβερνητική προοπτική (κρατώ μια κάποια επιφύλαξη για το πως θα διαμορφωθεί η σχέση των πολιτών με τον Κασσελάκη) και γ. για να επιλέξει ο πολίτης κυβέρνηση συνειδητά ή διαισθητικά πρέπει να καταλαβαίνει ότι εκείνοι που ζητούν να κυβερνήσουν τη χώρα και ξέρουν και μπορούν. Το λάθος του 2015 είναι δύσκολο να επαναληφθεί. Σας επαναλαμβάνω πως χαίρομαι που δεν είμαι υποχρεωμένος να είμαι παρών στα «περί συμπόρευσης προοδευτικών»… Πιο άκυρησυζήτηση από αυτή δεν υπάρχει.
Πώς ερμηνεύετε το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών;
Σε ένα πρόσφατο άρθρο μου στην εφημερίδα «Τα Νέα» είχα αναφερθεί στην παντοδυναμία του ενός κόμματος και την ύπαρξη των επτά μη κυβερνητικών κομμάτων. Ακριβώς αυτό αποτυπώθηκε με νούμερα και στις κάλπες για την ανάδειξη περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Συνεχίζουμε πολιτικά να βιώνουμε μία απολύτως πρωτότυπη για τα ευρωπαϊκά πολιτικά δεδομένασυνθήκη. Η εκτίμηση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στις περιφερειακές εκλογές (γιατί εκεί βγαίνει πολιτικό συμπέρασμα) είναι ανάγλυφη της πραγματικότητας. Η Νέα Δημοκρατία 49%, ο ΣΥΡΙΖΑ 12,7%, το ΠΑΣΟΚ 12,3%, το ΚΚΕ 10%. Οι αριθμοί, λοιπόν, μιλούν πιο δυνατά από τις λέξεις.