Στην αρχή του καλοκαιριού και στο πλαίσιο της αντιπυρικής περιόδου συνεδρίασε στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Νεάπολης-Συκεών το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας υπό την προεδρία του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη και το συντονισμό του αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας Τάσου Τσακιρίδη και του αν. προϊσταμένου του αυτοτελούς τμήματος Πολιτικής Προστασίας Μηνά Μοναστηρίδη.
Στη συνεδρίαση ήταν παρόντες εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, του δήμου Θεσσαλονίκης του Δασαρχείου, της Πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ του ΔΕΔΔΗΕ, του δικτύου Φυσικού Αερίου καθώς και των εθελοντικών ομάδων του δήμου ΕΔΟΜΑΚ αλλά και Αρκούδια τα οποία εκπροσωπήθηκαν από τον πρόεδρό τους Β. Βίτσα αλλά και όλοι οι αντιδήμαρχοι του δήμου που παρουσίασαν, ο καθένας για τον τομέα του, τις προληπτικές ενέργειες για την αποφυγή ή την καλύτερη δυνατή απόκριση σε περίπτωση πυρκαγιάς.
«Το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν, για να προλάβουμε όμως χρειάζονται υπηρεσίες, βάρδιες και περιπολίες» τόνισε στην έναρξη της συνεδρίασης ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.
Όπως εξήγησε, η αντίληψη για «περιπολίες στο δάσος ανεξαρτήτως βαθμού επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιάς» είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της προστασίας μαζί με τη διατήρηση σε καλή κατάσταση του δικτύου των μονοπατιών στο δάσος και τον σωστό καθαρισμό των δρόμων που εφάπτονται με κατοικημένες περιοχές έτσι ώστε «να μην ξαναζήσουμε άλλο Μάτι».
«Προτείναμε επανειλημμένως πεζές και εποχούμενες περιπολίες στο δάσος και στον περιφερειακό έτσι ώστε να αποτρέπονται οι επίδοξοι εμπρηστές», υπογράμμισε και απαρίθμησε τις ενέργειες στις οποίες προχώρησε ο δήμος, όπως κάθε χρόνο, προκειμένου να προετοιμαστεί καταλλήλως για την αντιπυρική περίοδο. «Εμπλουτίσαμε και εκσυγχρονίσαμε τον εξοπλισμό μας αλλά αυτό που χρειάζεται είναι τεταμένη προσοχή από όλους και να δώσουμε μεγάλη σημασία στα θέματα συνεννόησης και συνεργασίας. Γνωρίζουμε καλά πόσο μεγάλες ήταν οι καταστροφές στις πυρκαγιές του πρόσφατου παρελθόντος. Γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά ότι μία πυρκαγιά αν εντοπιστεί στην αρχή της σβήνεται εύκολα και γρήγορα, αν περάσει λίγη ώρα σχετικά εύκολα ενώ αν υπάρχουν αέρηδες και αργήσουμε να αντιδράσουμε υπάρχει περίπτωση να μην τίθεται υπό έλεγχο με επίγεια μέσα και να χρειάζεται εναέρια».
Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και καθ’ ύλην αρμόδιος για την αντιπυρική προστασία Τάσος Τσακιρίδης αναφέρθηκε εισαγωγικά στον μηχανοκίνητο και άλλο εξοπλισμό της Πολιτικής Προστασίας όπως και στις εθελοντικές ομάδες του δήμου την ΕΔΟΜΑΚ και τα Αρκούδια και τον εξοπλισμό τους σε συνεργασία και με τη ΔΥΟΠΠ: «Προχωρήσαμε σε ελέγχους των κρουνών μέσα στο δάσος του Σέιχ Σου, φροντίζουμε για τον καθαρισμό των κενών οικοπέδων, απομακρύναμε μπάζα κλαδιά και εύφλεκτα υλικά, βγάζουμε τις υπηρεσίες του Σαββατοκύριακου».
Στην κλάδευση των δέντρων και την απομάκρυνση των ξερών χόρτων λόγω επικινδυνότητας αναφέρθηκε η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου Παρή Γενίτσαρη, ενώ ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Θεόδωρος Κυζιρίδης επικεντρώθηκε στη συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και τη διαρκή απομάκρυνση των υπολειμμάτων της κλάδευσης.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Στέλιος Γκατζές ευχήθηκε μία άκαπνη αντιπυρική περίοδο και αναφέρθηκε στη διαθεσιμότητα της αντιδημαρχίας και την άμεση ανταπόκριση σε οποιοδήποτε αίτημα της Πολιτικής Προστασίας.
Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ιωάννα Αλεξιάδου μίλησε για το ρόλο των ενεργών πολιτών μέσω του δικτύου εθελοντισμού στο θέμα της προστασίας από τις πυρκαγιές και επισήμανε ότι «η αντιδημαρχία έχει καταγράψει όλους τους δημότες που έχουν κινητικά προβλήματα ή είναι κατακεκλιμένοι προκειμένου να τους απομακρύνει από τις εστίες τους εφόσον χρειαστεί και βέβαια οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί της είναι πάντα σε ετοιμότητα σε περίπτωση πυρκαγιάς που θα απειλήσει ή θα προκαλέσει ζημιές ή τραυματισμούς».
Η εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας Μαρία Καραμήτρου υπογράμμισε τη σημασία του οργανωμένου σχεδίου απομάκρυνσης πολιτών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, σχέδιο το οποίο ο δήμος έχει καταρτίσει και συνεχώς επικαιροποιεί και ευχαρίστησε το δήμο Νεάπολης-Συκεών για την εξαιρετική συνεργασία. Για την καλή συνεργασία με το δήμο μίλησε και ο εκπρόσωπος του δήμου Θεσσαλονίκης Χρήστος Τριαντάρης.
Ο κ. Λουκοβίτης από τον Β’ Πυροσβεστικό Σταθμό τόνισε ότι καλώς θεωρούμε κλειδί για την αντιπυρική προστασία το νόημα της φράσης «Το προλαμβάνειν κάλλιο του θεραπεύειν» γιατί η πρόληψη βοηθάει και στην καταστολή όπως επισήμανε. Ο ίδιος έκανε λόγο για τα προβλήματα που έχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία σε έμψυχο υλικό και εξοπλισμό ενώ εξήρε την ΕΔΟΜΑΚ και την εθελοντική προσφορά της στο θέμα της αντιπυρικής προστασίας. Αξίζει να σημειωθεί και η επισήμανση του εκπροσώπου της Πυροσβεστικής ότι η λεπτή βλάστηση με χόρτα που βρίσκεται σε έξαρση λόγω έντονων βροχοπτώσεων προβληματίζει τους ειδικούς.
Ο Γ. Ξυνογαλάς εκπροσωπώντας το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης είπε ότι το δασικό δίκτυο συντηρείται μέσα στο καλοκαίρι για να δεχθεί την παρατήρηση του δημάρχου Σ. Δανιηλίδη ότι ειδικά στους δρόμους που γειτνιάζουν με το δάσος θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει οι απαραίτητες παρεμβάσεις.
Ο εκπρόσωπος του ΕΚΑΒ Νίκος Λακερίδης πρότεινε περισσότερες ασκήσεις για την οργανωμένη απομάκρυνση πληθυσμού και επικεντρώθηκε στο οδικό δίκτυο των Πεύκων το οποίο είναι ανεπαρκές σε σχέση με τον σημερινό πληθυσμό της περιοχής και πρότεινε σήμανση που θα οδηγεί σε παράδρομους οι οποίοι θα οδηγούν μέσω του Ψυχολογικού Κέντρου ή του Δελασάλ εκτός Πεύκων. Την πρότασή του υποδέχθηκε καταρχήν θετικά η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πεύκων Κ. Αμοιρίδου.
Οι εκπρόσωποι του ΔΕΔΔΗΕ και του Φυσικού αερίου διαβεβαίωσαν ότι από την πλευρά των κοινωφελών οργανισμών που εκπροσωπούν έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να μην προκληθούν ή ενταθούν πιθανά προβλήματα σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Το παρών στη συνεδρίαση έδωσαν και ο αντιδήμαρχος Δόμησης Φροντίδας Αδέσποτων και Αστυνόμευσης Γιάννης Ζαρίφης, η αντιδήμαρχος Οικονομικών και Νέας Γενιάς Αλεξάνδρα Τερζίδου καθώς και η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Συκεών Ρένα Αυγερινού.