ΤΑ ΔΩΡΑΚΙΑ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΕ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΚΑΙ SIEMENS
Του Παναγιώτη Αποστόλου
Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου
egerssi@otenet.gr
www.egerssi.gr
Μπορεί στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως να έχουμε δει πολλά τον τελευταίο καιρό, όπως την “καθαίρεση” του “συντρόφου” Πάνου Σκουρλέτη από την Γενική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω διαφωνίας με την σκληρή ομάδα Τσίπρα (Παπά, Πολάκη, Βαξεβάνη, Καρτερού), την αυτονομημένη διάθεση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της ομάδας του (των 53ών) που αμφισβητούν τις ηγετικές ικανότητες του αρχηγού Αλέξη, αλλά το σημείο εκείνο που δημιουργεί στον ΣΥΡΙΖΑ σκόνη και θρύψαλα, είναι, τα όσα ακολούθησαν με τον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, Σταύρο Κοντονή!
Ο οποίος μια ημέρα μετά την ανακοίνωση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, πως η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, αλλ΄ όμως έχουν δικαίωμα οι καταδικασθέντες πρώην βουλευτές της να πολιτευτούν έστω και μέσα από την φυλακή, αφού δεν τους αφαιρούνται τα πολιτικά δικαιώματα, αναφερόμενος στην τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα που επέφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ημέρες πριν παραδώσει την Εξουσία, είπε:
«Διαφωνούσα με αρκετά σημεία στον νέο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος κατά 70% είναι μια θετική μεταρρύθμιση. Εγώ είχα εκφράσει τη διαφωνία μου και είχα πει δημοσίως ότι αυτό το νομοθέτημα εκθέτει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ορισμένες παράμετροί του έχουν να κάνουν και με αποφάσεις, όπως η χθεσινή για τη Χρυσή Αυγή. Σήμερα μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας, νομίζω ότι δικαιώνομαι, πως ορισμένες από τις αλλαγές αυτές έχουν να κάνουν με την απόφαση τη χθεσινή. Και για τις ποινές τις οποίες το δικαστήριο δεν θα επιβάλει. Δεν θα επιβάλει κάποιες ποινές το δικαστήριο λόγω διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα. Αυτό όχι μόνο το είχα σκεφτεί εγώ, αλλά υπήρχε και σχετική αρθρογραφία»!
Να θυμηθούμε ότι εκείνη την περίοδο ο Σταύρος Κοντονής είχε αντικατασταθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης από τον Μιχάλη Καλογήρου!
Φωτογραφικές τροποποιήσεις σωσίβιο, όχι μόνο για την Χρυσή Αυγή…
Τι μας λέγει λοιπόν σήμερα ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής; Ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας και Κώδικας Ποινικής Δικονομίας που ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και το “Ποτάμι” στις αρχές Ιουνίου 2019 (ένα μήνα πριν τις εθνικές εκλογές) ήταν μια φωτογραφική τροποποίηση σωσίβιο για την Χρυσή Αυγή, η οποία περιέργως πως, στην ψηφοφορία δεν συμμετείχε αφού αποχώρησε από αυτήν!
Τι έπραξε όμως τότε, η Αξιωματική Αντιπολίτευση και σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ; Δεν συμμετείχε (;;;) στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και αποχώρησε και εκείνη, όπως και το ΚΙΝΑΛ από την ψηφοφορία, όπως και το ΚΚΕ!
Ο ελληνικός λαός τους ψηφίζει για να στρίβουν στα δύσκολα διά του “αρραβώνος”; Είναι κατά κάποιον τρόπο ύποπτη η φυγή τους από την Βουλή; Γιατί δεν ήθελαν κατ΄ ελάχιστο να χρεωθούν το πολιτικό “έγκλημα” και το έπαιξαν “Πόντιος Πιλάτος”, ή παίζει κάτι άλλο;
Όμως, θα σας θυμίσω πως εκείνη ακριβώς την εποχή, δημοσίευα άρθρο μου (πριν τις εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου 2019) στο οποίο κατήγγειλα την μορφή του κατεπείγοντος στη Βουλή! Του νόμου που είχε επεξεργαστεί ομάδα κορυφαίων ποινικολόγων και συνταγματολόγων (;;;) και μεταξύ των οποίων ήταν όλως τυχαίως και κάποιοι που ήταν συνήγοροι υπεράσπισης κατηγορουμένων (πχ. Μιχάλη Χριστοφοράκου και Φον Πίρερ) που τελικά καταδικάστηκαν, στην διεξαγόμενη δίκη των “μαύρων ταμείων” της Siemens! Έθετα δε σε αυτό το άρθρο μου το ερώτημα, πώς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν τις εκλογές, έτρεχε ασμένως να τροποποιήσει επίμαχα άρθρα του Ποινικού Κώδικα; Που σήμερα εξυπηρετούν τα μάλα την καταδικασθείσα Χρυσή Αυγή!
Να σημειωθεί επίσης, ότι εκείνη την εποχή ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξήρε το έργο των πανεπιστημιακών που επιμελήθηκαν των τροποποιήσεων, προτρέποντας τους Βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ των τροπολογιών του Ποινικού Κώδικα!
Στο ίδιο, τότε, άρθρο μου ισχυριζόμουν πως αυτές οι φωτογραφικές τροποποιήσεις δεν ήταν ευνοϊκές μόνο για την Χρυσή Αυγή, αλλά και για τη Siemens, και άλλες περιπτώσεις (Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Τραπεζών, Κοντομηνά κλπ.)!
Είναι επίσης αναγκαίο να πούμε, ότι στη δίκη της Siemens η Εισαγγελέας κ. Σκεπαρνιά, ενώ αρχικά είχε προτείνει την καταδίκη των κατηγορουμένων με βάσει τον ισχύοντα τότε Ποινικό Κώδικα, στην συνέχεια και μετά την τροποποίησή του αναγκάστηκε σε εκ νέου αγόρευση σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα.
Πολλά τα ερωτήματα για τη Siemens…
Επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά συντάχθηκε Εξωδικαστικός Συμβιβασμός με την πολυεθνική γερμανική εταιρεία Siemens και υπογράφτηκε από τα δυο μέρη στις 20 Μαρτίου 2012! Είχε χρονική διάρκεια πέντε ετών! Αυτός ο Εξωδικαστικός Συμβιβασμός υποχρέωνε την Siemens να τηρήσει 6 όρους που στο σύνολό τους θα απέφεραν στο ελληνικό δημόσιο 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στην ουσία ακύρωνε την ομόφωνη απόφαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής (2010-2012) που εξετάζοντας το οικονομικό σκάνδαλο της Siemens, επιδίκασε ζημία του ελληνικού δημοσίου 2 δις ευρώ (τουλάχιστον)!
Παρά ταύτα στον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό της κυβερνήσεως Σαμαρά – Βενιζέλου με την Siemens υπήρχε δεσμευτικός όρος, ότι εάν η γερμανική εταιρεία δεν ανταποκρινόταν πλήρως στις υποχρεώσεις της, θα μπορούσε η ελληνική κυβέρνηση να τον καταγγείλει!
Η Siemens μέχρι την ημέρα που έληξε αυτός ο Εξωδικαστικός Συμβιβασμός (2017) δεν εκπλήρωσε κανέναν από τους όρους!
Ένας από τους όρους της συμφωνίας ήταν ότι, η Siemens θα εξέταζε την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα αξίας 60 εκατομμυρίων ευρώ και ταυτόχρονα τη δημιουργία 700 θέσεων εργασίας!
Βέβαια, ούτε δημιουργία νέου εργοστασίου έγινε στο διάστημα 2012-2017, ούτε εξασφαλίστηκαν οι θέσεις εργασίας των 600 (τότε) υπαλλήλων της Siemens (όπως υπήρχε δέσμευση), ούτε σώθηκε το εργοστάσιο της BSH (Bosch – Siemens – Πίτσος) στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη (κατασκευή λευκών ειδών, δηλαδή ψυγεία, πλυντήρια κλπ.), αφού βάζει λουκέτο στις 31 Δεκεμβρίου 2020 και θα αφήσει άνεργους χιλιάδες εργαζόμενους, μεταφέροντας τη δραστηριότητά του στην Τουρκία!
Και τα ερωτήματα είναι!
Γιατί η “αριστερή” κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν ακύρωσε τον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό της κυβερνήσεως Σαμαρά – Βενιζέλου και να υλοποιήσει την ομόφωνη (μοναδική στα χρονικά) απόφαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής (2010-2012);
Γιατί έστω, αφού η Siemens ήταν ανακόλουθη στην τήρηση του κακού Εξωδικαστικού Συμβιβασμού της κυβερνήσεως Σαμαρά – Βενιζέλου, η “αριστερή” κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν τον κατήγγειλε, χάνοντας έτσι αρκετά ευρώ το ελληνικό δημόσιο;
Γιατί ενώ μπορούσε να σώσει το εργοστάσιο στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, συνέχισε το “έργο” της προηγούμενης κυβέρνησης;
Γιατί δεν αντέδρασε η “αριστερή” κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην διαφαινόμενη βούληση της γερμανικής εταιρείας να κλείσει το εργοστάσιο, όταν επέλεγε ως επικεφαλής του εργοστασίου στο Ρέντη, εκείνον που όλως τυχαίως λίγα χρόνια πριν, είχε αναλάβει με “επιτυχία” να κλείσει το ιστορικό εργοστάσιο της Siemens Τήλε-βιομηχανικής στη Θεσσαλονίκη;
Πολλά τα ερωτήματα προς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα λοιπόν, για την ευαισθησία του προς τη Siemens, πέραν των ευεργετημάτων που έτυχαν οι καταδικασθέντες του οικονομικού σκανδάλου της γερμανικής εταιρείας με την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα!!