Τα μηνύματα που πήρε η Τουρκία για τον άμεσο τερματισμό των έκνομων ενεργειών της στη θαλάσσια περιοχή μας, όσο και για το σεβασμό που οφείλει να επιδείξει προς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και όλων των άλλων κρατών, είναι ισχυρά όσο ποτέ άλλοτε, ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου στα αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων και αγνοουμένων της κατεχόμενης κοινότητας Κυράς Μόρφου, την στη Λακατάμεια.
Όπως είπε στην ομιλία του, μπορεί στο στάδιο αυτό να μην αποφασίστηκαν κυρώσεις κατά της Τουρκίας από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά αυτό δεν ήταν για την πλευρά μας αυτοσκοπός σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα της συνεδρίας του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σημείωσε ότι ιδιαίτερα σημαντική είναι και η αναφορά στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την επανέναρξη το συντομότερο των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τις αρχές στις οποίες έχει θεμελιωθεί η ΕΕ.
«Με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δόθηκε μια μάχη με πολύ σημαντικά αποτελέσματα τα οποία θα πρέπει να εκτιμηθούν θετικά από όλους, και σε πνεύμα ενότητας και υπευθυνότητας να συνεχίσουμε τον αγώνα με αρραγές το εσωτερικό μας μέτωπο ώστε να επιτύχουμε μια λύση που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων μας», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στο μνημείο, είπε ότι με αυτό τιμούν, πρεπόντως και καθηκόντως, επτά κληρωτούς και έφεδρους εθνοφρουρούς τους Χριστάκη Χριστοφίδη, Χαράλαμπο Θεολόγου, Κωστάκη Ανδρέου Παμή, Κωνσταντίνο Κυπριανού, Σάββα Κούλλουρο, Ιωάννη Χαριλάου και Ανδρέα Παναγή που με άφθαστο ηρωισμό και αυταπάρνηση υπερασπίστηκαν τα ιερά χώματα της πατρίδας μας από τον Τουρκικό Αττίλα. Τρείς από αυτούς εξακολουθούν να αγνοούνται. Έξι επίσης κάτοικοι της Κυράς οι Βασίλης Γεωργίου, Θεοδώρα Βασιλείου, Θεοδότη Χριστοφή Κούκκουρου, Ανδρέας Τσαγκάρης, Γεώργιος Χριστοφή Κούκκουρος και Γεώργιος Ιωάννου Χαλίλης συνελήφθηκαν και εκτελέστηκαν από τους Τούρκους εισβολείς, ή από Τουρκοκυπρίους εξτρεμιστές που για χρόνια ποτίζονταν από την Άγκυρα με το δηλητήριο του μίσους κατά των Ελληνοκυπρίων. Δύο από αυτούς εξακολουθούν να αγνοούνται.
Είπε επίσης ότι η πιο τραγική πτυχή της τραγωδίας που βίωσε η Κύπρος το 1974 είναι φυσικά οι αγνοούμενοι.
Ο κ. Φωτίου σημείωσε ότι η προσπάθεια να διακριβωθεί και η τελευταία περίπτωση αγνοουμένου, προσκρούει στην αδιαλλαξία και την αρνητικότητα της κατοχικής δύναμης, η οποία καταφανώς έχει ως δική της προτεραιότητα την απόκρυψη και παρασιώπηση των μεγάλων ενοχών της για το πρόβλημα των αγνοουμένων.
«Επιμένουμε όμως και καταβάλλουμε προσπάθειες προς κάθε κατεύθυνση με στόχο να δοθούν απαντήσεις προς όλους τους συγγενείς για την εξαφάνιση των δικών τους. Είναι ντροπή να παραγνωρίζεται το δικαίωμα τους αυτό και να επιχειρείται από την πλευρά που έχει τεράστιες ευθύνες το κλείσιμο ουσιαστικά του προβλήματος με αναπάντητα τα ερωτήματα για τους περισσότερους των αγνοουμένων μας», είπε.
Περαιτέρω ο Επίτροπος είπε πως πρέπει το μνημείο των ηρωικώς πεσόντων και αγνοουμένων της κοινότητας Κυράς Μόρφου, να λειτουργεί ως άφωνο σάλπισμα εγρήγορσης και αγώνα για την ανατροπή των κατοχικών δεδομένων και για την διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων μας.
«Να κρατά τις προσπάθειές μας προσηλωμένες στη διάνοιξη του δρόμου που οδηγεί στην επανένωση της πατρίδας μας σε συνθήκες ελευθερίας, ασφάλειας, ειρήνης, δημοκρατίας και κοινής ευημερίας για όλους τους νόμιμους κατοίκους του νησιού μας, χωρίς στρατούς κατοχής και μακριά από αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων», πρόσθεσε.
Ανέφερε ακόμα ότι δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή η επιθετική και εκβιαστική συμπεριφορά της Τουρκίας με την προκλητική παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, και ότι θα πρέπει, επιτέλους, να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να επιδείξει πραγματική βούληση και θέληση για την επίλυση των προβλημάτων με διάλογο και σύνεση.
Με πληροφορίες ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος