Πώς βλέπουν οι ελληνικοί δήμοι στην Αττική την απόφαση του Δήμου Βαρκελώνης να απαγορεύσει από τον Ιούλιο το κάπνισμα σε όλες τις παραλίες – Τι διδάσκει η εμπειρία της Σερίφου
Θα μπορούσαν περιοχές της Ελλάδας να αντιγράψουν μαζικά το παράδειγμα της Βαρκελώνης και να απαγορεύσουν το κάπνισμα σε όλες τις παραλίες κατά μήκος των ακτογραμμών τους, αρχής γενομένης, μάλιστα, από τον ερχόμενο Ιούλιο; Θα ήταν εφικτό να επιβάλλεται πρόστιμο της τάξης των 30 ευρώ στους… θεριακλήδες παραβάτες;
Μιλώντας στα «ΝΕΑ», οι εκπρόσωποι δύο ελληνικών δήμων που φημίζονται για τις πλαζ τους, οι οποίες προσελκύουν κάθε καλοκαίρι επισκέπτες από όλα τα μέρη του κόσμου, απαντούν στα παραπάνω ερωτήματα. Από την Αθηναϊκή Ριβιέρα και τις δημοφιλείς ακτές του Αγίου Κοσμά ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος και από τη Σέριφο, με την πρώτη smoke free παραλία της Ελλάδας, αυτή της Βαγιάς, ο δήμαρχος του νησιού Κωνσταντίνος Ρεβίνθης παραθέτουν τις απόψεις τους επί του θέματος. Ενα παραμένει αναμφισβήτητο, ότι το 36% των απορριμμάτων που συλλέγονται κάθε χρόνο από τις παραλίες είναι αποτσίγαρα.
«Θεωρώ λίγο ακραίο το να πεις σε έναν πολίτη που πάει να κάνει το μπάνιο του, σε ανοιχτό χώρο, να μην καπνίσει. Αυτό όμως που μπορεί να γίνει είναι αυστηρά πρόστιμα και εκπαίδευση στον κόσμο για να καταλάβει ότι τη γόπα δεν την πετάμε στην άμμο, την αφήνουμε σε ειδικά καλαθάκια», σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης και εξηγεί: «Θα έλεγα, δηλαδή, επειδή είναι πολύ καταπιεσμένος ο κόσμος από την πανδημία, ότι δεν μπορείς να του στερήσεις το τσιγάρο και εκεί όπου πάει να χαλαρώσει. Το σημαντικό για μένα, λοιπόν, δεν είναι τα μέτρα καταστολής, είναι τα μέτρα εκπαίδευσης και σεβασμού. Γιατί και οι καπνιστές έχουν τα δικαιώματά τους. Πού θα πάει να καπνίσει κάποιος που θα κάνει το μπάνιο του; Δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουμε ενέργειες ακτιβιστικές, να καθαρίζουμε και να εκπαιδεύουμε, αλλά θεωρώ και ακραίο να απαγορεύεις ακόμα και κάτω από τον ήλιο και τον ουρανό να μπορεί ο άλλος να απολαύσει το τσιγάρο του, ειδικά εφόσον ο καπνός δεν ενοχλεί κανέναν γιατί είναι ανοιχτός ο χώρος. Στον Αγιο Κοσμά εγώ δεν θα το υιοθετούσα ως μοντέλο λειτουργίας. Ομως θα ήμουν υπέρ αυστηρών προστίμων για όποιον πετάει το τσιγάρο κάτω, ακριβώς γιατί αγνοεί τους κανόνες σεβασμού στο περιβάλλον και στη φύση», αναφέρει ο Γιάννης Κωνσταντάτος που σήμερα ηγείται δράσης «γόπα free» στον Υμηττό με τη βοήθεια εθελοντών.
Μόλυνση
«Μακάρι να γινόταν», σχολιάζει από την πλευρά του ο δήμαρχος Σερίφου. «Αν περπατήσετε στις παραλίες της Ελλάδας, θα δείτε ότι παντού υπάρχουν μικροσκουπιδάκια. Ο κόσμος μάλλον θέλει μια εκπαίδευση στο να μάθει να σέβεται τον χώρο όπου πάει να κολυμπήσει. Γιατί δεν αντιλαμβάνεται ότι αυτή η μόλυνση από το τσιγάρο έχει αντίκτυπο τελικά και στο θαλάσσιο περιβάλλον και στην άμμο όπου μετά θα ξαπλώσει ο ίδιος ή κάποιος άλλος. Θα πρέπει να απαγορευτεί διά νόμου το κάπνισμα στις παραλίες και να φτιαχτούν ελεγχόμενοι χώροι καπνίσματος. Θα μου πείτε ότι είναι εξωτερικός χώρος. Σκληρός νόμος, αλλά νόμος, θα πω εγώ. Στην παραλία της Βαγιάς γίνεται εδώ και τρία χρόνια μια δράση που λέγεται «η πρώτη smoke free παραλία στην Ελλάδα». Τι σημαίνει smoke free; Εχουμε ένα σημείο όπου γίνεται ελεγχόμενο κάπνισμα, για όποιον θέλει βέβαια, δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε κανέναν, και εμείς του λέμε «έλα εδώ να καπνίσεις όπου υπάρχει χώρος και μην πετάς τη γόπα σου στην άμμο, ρίξ’ τη σε ένα συγκεκριμένο κουτάκι που υπάρχει ακριβώς για αυτόν τον σκοπό». Πρόκειται για έναν χώρο με τέσσερις ομπρέλες, ένα τραπεζάκι και γύρω καθίσματα. Εκεί υπάρχει κι ένας άνθρωπος για 8 ώρες, με έξοδα από ιδιωτικό φορέα, που ενημερώνει τον κόσμο για τη δράση. Η πλειοψηφία του κόσμου το δέχεται και συμμορφώνεται. Υπάρχει η σκέψη να επεκταθεί και σε άλλες παραλίες, αλλά είναι δύσκολο γιατί χρειάζεται προσωπικό κι εμείς είμαστε ένας μικρός δήμος», τονίζει ο Κωνσταντίνος Ρεβίνθης.