Με ένα ανανεωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και έχοντας ως επίκεντρο τον έφηβο ως δημιουργό, το Θεατρικό Εργαστήρι των Εφήβων επιστρέφει δυναμικά, για να συνεχίσει τη δημιουργική του αναζήτηση. Εφαλτήριο και όχημα της έρευνας φέτος θα είναι η Ιλιάδα του Ομήρου, ένα κείμενο γνωστό κι ωστόσο άγνωστο, μέσα από το οποίο οι έφηβοι δημιουργοί και οι εμψυχωτές τους θα επιχειρήσουν να διεισδύσουν στο θέμα της σύγκρουσης.
Στόχος του Εργαστηρίου γενικά, και ειδικότερα φέτος, είναι μέσα από διάφορες τεχνικές υποκριτικής, ασκήσεις αυτοσχεδιασμού και δημιουργικής γραφής, ιστορία της τέχνης και του θεάτρου, οι έφηβοι πρωταγωνιστές
-
να αναμετρηθούν με σπουδαία κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας,
-
να εξασκήσουν τη δημιουργικότητά τους,
-
να ανακαλύψουν και να ακονίσουν τα προσωπικά τους εργαλεία,
-
να οξύνουν το βλέμμα τους σε σχέση με τη ζωή, την κοινωνία την πολιτική, την τέχνη.
Κύριο μέλημα του εργαστηρίου είναι ο έφηβος ως ενεργός πολίτης μέσα από το θέατρο και η δημιουργία.
Με άλλα λόγια, στο πλαίσιο του Εργαστηρίου εκείνο που ενδιαφέρει είναι ο έφηβος ως ενεργός πολίτης μέσα από την τέχνη του θεάτρου και η δημιουργία ενεργοποιημένων δημιουργών μέσα στα πλαίσια μιας ομάδας.
Με αυτούς τους στόχους και με αυτά τα εργαλεία οι περσινοί/ές συμμετέχοντες/ουσες στο Εργαστήρι των εφήβων δημιούργησαν μια παράσταση από το μηδέν (το outcast ή εκείνοι που δεν χώρεσαν), τα έσοδα της οποίας διατέθηκαν στο περιοδικό δρόμου Σχεδία.
Το Εργαστήρι των Εφήβων, από δεκατριών έως δεκαεπτά ετών, απευθύνεται σε όσους/ες είναι πρόθυμοι/ες να μελετήσουν, να ερευνήσουν, να εμβαθύνουν, να συνεργήσουν και, πάνω απ’ όλα, να δημιουργήσουν σε μια εποχή αδιαφορίας και συναισθηματικής νέκρωσης.
Εμψυχωτές
Η συγγραφέας, φιλόλογος και δραματολόγος Δήμητρα Μήττα, έχοντας μακρόχρονη εμπειρία στην εκπαίδευση, φέτος διδάσκει τα μαθήματα της ιστορίας της τέχνης και δραματολογία, με άλλα λόγια την τέχνη της προσέγγισης/ανάγνωσης κειμένων.
Ο Πάνος Αναγνωστόπουλος, ηθοποιός και θεατροπαιδαγωγός, εμψυχώνει το μάθημα της υποκριτικής και του αυτοσχεδιασμού.
|