Ο Θεόφιλος Καΐρης ενώπιον του αθηναϊκού κοινού

''Επιτομή της Θεοσεβικής Διδασκαλίας και Ηθικής''

Πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα του πολύκροτου έργου, του οποίου η κυκλοφορία απαγορεύτηκε εν έτει 1851

”Επιτομή της Θεοσεβικής Διδασκαλίας και Ηθικής”

Οι εκδόσεις iWrite και η Σειρά Lux Orbis, με αφορμή τη συμπλήρωση 170 ετών από τον θάνατο του Θεόφιλου Καΐρη, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου “Επιτομή της Θεοσεβικής Διδασκαλίας και Ηθικής”, (Λονδίνο 1851), που είναι το τελευταίο συγγραφικό έργο του μεγάλου Έλληνα στοχαστή. Η παρουσίαση θα λάβει χώρα στην Αίθουσα “ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ” του Πολεμικού Μουσείου, την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου και ώρα 19:00.

Θα μιλήσουν οι: Δημήτρης Ι. Κυρτάτας (Ιστορικός, Ομότιμος Kαθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) Αλέξανδρος Σακελλαρίου (Δρ. Κοινωνιολογίας της Θρησκείας – Διδάσκων Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου) και Ηλίας Τεμπέλης (Καθηγητής Φιλοσοφίας Σχολής Ναυτικών Δοκίμων – Συντονιστής της έκδοσης). Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο δημοσιογράφος Μηνάς Παπαγεωργίου, διευθυντής της Σειράς Lux Orbis.

Στα τέλη του 1851, ο φιλόσοφος Θεόφιλος Καΐρης εξακολουθεί να διώκεται αμείλικτα για τις ιδέες του. Παράλληλα, ολοκληρώνει στο Λονδίνο την εκτύπωση ενός ανώνυμου βιβλίου, που ωρίμαζε μέσα του πολλά χρόνια, καθώς φιλοδοξεί να συμπυκνώσει με συστηματικό τρόπο το δόγμα της κοσμοθέασής του, της Θεοσέβειας, την οποία ο ίδιος είχε εισαγάγει στην ελληνική κοινωνία από τη δεκαετία του 1830. Στο έργο αυτό, μάλιστα, δίνονται επιπρόσθετα και έμμεσες απαντήσεις στους κατηγόρους του. Όταν, όμως, τα αντίτυπα της Ἐπιτομῆς τῆς θεοσεβικῆς διδασκαλίας καὶ ἠθικῆς φθάνουν στην Ελλάδα, κατάσχονται στο τελωνείο και η κυκλοφορία τους απαγορεύεται, με συνέπεια το τελευταίο έργο του κατατρεγμένου λογίου να παραμένει μέχρι σήμερα σχεδόν άγνωστο.
Η Ἐπιτομὴ επανακυκλοφορεί εδώ για δεύτερη φορά, με βάση ένα από τα ελάχιστα διασωθέντα αντίτυπά της. Η παρούσα έκδοση, που πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση εκατόν εβδομήντα ετών από τον θάνατο του μεγάλου Έλληνα στοχαστή, έδωσε την αφορμή να μελετηθούν στοχευμένα τόσο η αλληλογραφία του Καΐρη όσο και οι άλλες διαθέσιμες πηγές, έτσι ώστε να αναδειχθεί η εκδοτική περιπέτεια των έργων του στο Λονδίνο, σε συνδυασμό με ποικίλες αθέατες όψεις του διωγμού του στην Ελλάδα. Η επανέκδοση της Ἐπιτομῆς επιτρέπει στον σύγχρονο αναγνώστη και μελετητή τη λεπτομερή διερεύνηση των πτυχών του θεοσεβικού συστήματος στην πλέον ώριμη μορφή του και προσθέτει ένα νέο κεφάλαιο στις γνώσεις μας τόσο για την εμβληματική προσωπικότητα και τους αγώνες του φιλοσόφου, όσο και για τη λογοκρισία των ιδεών που ξεκίνησε να επιβάλλει η Εκκλησία λίγες δεκαετίες μετά τη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους.

Exit mobile version