Σε ρυθμούς παρελάσεων κινείται μετά από σχεδόν δύο χρόνια η Θεσσαλονίκη, καθώς τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία και τα lockdown είχαν ως συνέπεια τη ματαίωσή τους.
Το «ναι» της Κυβέρνησης προ ημερών για την διεξαγωγή των παρελάσεων, στη φετινή επέτειο της 28ης Οκτωβρίου έφερε χαμόγελα στους επαγγελματίες του κλάδου των εποχιακών, οι οποίοι εδώ και δύο χρόνια στέναξαν στην κυριολεξία καθώς έβλεπαν τις εορταστικές περιόδους να χάνονται η μία μετά την άλλη και τα εμπορεύματά τους να μένουν στα ράφια.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι γνωστό κατάστημα με εποχιακά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης το οποίο, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του, εφόσον ακυρώνονταν και φέτος οι παρελάσεις στην πόλη, θα έβαζε λουκέτο καθώς δεν θα άντεχε ακόμη ένα χτύπημα.
Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος Δημήτρης Στράκας αναφέρει στη Voria.gr ότι η απόφαση που πήρε η κυβέρνηση να διεξαχθούν φέτος οι παρελάσεις μπορεί να πάρθηκε αργά, με συνέπεια τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι προμηθευτές να μην έχουν προλάβει να προετοιμαστούν κατάλληλα ωστόσο όπως λέει μετά τη θετική απόφαση «τρέχουμε και δεν φτάνουμε».
Αναφέρει ότι ήδη υπάρχει μεγάλη ζήτηση καθώς όπως αναφέρει ο κόσμος το έχει ανάγκη. «Η παρέλαση δεν είναι μια απλή εκδήλωση χαράς, είναι τιμή στην ιστορία, είναι εθνική υπερηφάνεια και ο κόσμος διψάει, καθώς το είχε στερηθεί», σημειώνει ο κ. Στράκας.
«Μετά τις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου, της 28ης Οκτωβρίου του 2020 και της 25ης Μαρτίου του 2021 αλλά που ακυρώθηκαν εμείς είμασταν οριακά. Όλο το εμπόρευμά μας είναι για γιορτές χαράς και το βλέπαμε να μένει στις αποθήκες, ενώ το είχαμε πληρώσει» τονίζει και συμπληρώνει «αν δεν δουλεύαμε τώρα θα κλείναμε, δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε τις επόμενες εορτές, είχαμε φτάσει στον πάτο».
Ο κόσμος σπεύδει αυτές τις ημέρες να αγοράσει σημαίες για να κρεμάσει στα μπαλκόνια του και φυσικά οι μαθητές στολές για την μαθητική παρέλαση, πουκάμισα, παντελόνια, φούστες, λευκά γάντια, γραβάτες, φούτερ, αμάνικα, πλεκτά, ανάλογα με την ενδυματολογική επιλογή του κάθε σχολείου.
Αναφορικά με τα κόστη, σημειώνει ότι οι επαγγελματίες προσπάθησαν να τα κρατήσουν στα ίδια επίπεδα αν και αυξήθηκαν οι τιμές των υφασμάτων κατά 30%. «Δεν θέλαμε να κάνουμε αυξήσεις πάνω στην πλάτη της εθνικής επετείου, αλλά και εμείς δεν θα μπορέσουμε να συγκρατήσουμε για πολύ τις τιμές» επισημαίνει.
Ενδεικτικά η τιμή για μια στολή για τη μαθητική παρέλαση κυμαίνεται από 20-30 ευρώ, ενώ οι σημαίες για τα μπαλκόνια ξεκινούν από 10-12 ευρώ και μετά ανάλογα με το τετραγωνικό η τιμή αυξάνεται.
Ο φόβος της ακύρωσης των παρελάσεων
Οι επαγγελματίες έχοντας όλο το προηγούμενο διάστημα υποστεί αρκετές ψυχρολουσίες από τα διαρκή «άνοιξε-κλείσε» και βλέποντας τις τελευταίες ημέρες να διακινούνται σενάρια για ακύρωση των μαθητικών παρελάσεων (ή τη διεξαγωγή τους αλλά όχι με το σύνολο των μαθητών), εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους.
Ο ιδιοκτήτης καταστήματος με εποχιακά και διαδικτυακό κατάστημα Θανάσης Μπαντής σημειώνει στη Voria.gr ότι αν η παρέλαση γίνει μόνο με αντιπροσωπείες μαθητών θα υπάρξει απώλεια εσόδων, η οποία θα έρθει να προστεθεί στη συνολική χασούρα από τις ματαιώσεις των προηγούμενων παρελάσεων. «Ουσιαστικά είμαστε τέσσερις σεζόν χωρίς δουλειά, χάθηκε η 25η Μαρτίου και η 28η Οκτωβρίου του 2020, η 25η Μαρτίου του 2021 και τώρα κινδυνεύει να χαθεί και η προσεχής επέτειος». Ο ίδιος σημειώνει ότι οι πελάτες του, έδειξαν ενδιαφέρον, υπήρξαν παραγγελίες για στολές παρελάσεων, ωστόσο με την αβεβαιότητα που επικρατεί δεν ξέρει αν αυτές ακυρωθούν η επιστραφούν. «Τις παραγγελίες που θα στείλω, θα τις παραλάβει ο κόσμος, αλλά τι θα γίνει εφόσον ακυρωθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις και θέλουν τις επιστρέψουν χωρίς να πληρώσουν;» αναρωτιέται με αγωνία. Δίνει μάλιστα παράδειγμά πελάτη από την Κομοτηνή, ο οποίος λίγο πριν φύγει η παραγγελία του τηλεφώνησε για να την ακυρώσει, φοβούμενος ότι οι παρελάσεις θα ακυρωθούν.
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα
Μέχρι την ώρα που γραφόταν το ρεπορτάζ όλα τα ενδεχόμενα για το αν και με ποιο τρόπο θα γίνει η μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, με το σύνολο ή μέρος των μαθητών από κάθε σχολείο, ήταν στο τραπέζι των συσκέψεων των Υπουργείων Παιδείας και Εσωτερικών.
Πηγή: voria.gr