Το Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης και τα Εργαστήρια Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Ερευνών και Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης οργανώνουν κύκλο ιστορικών διαδικτυακών διαλέξεων με θέμα: Από τη res publica στη δημοκρατία
Πολιτικά υποκείμενα και θεσμοί από την αρχαιότητα στη σύγχρονη εποχή.
Ο κύκλος ιστορικών διαλέξεων που συνδιοργανώνουν το Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο του ΜΙΕΤ και τα Εργαστήρια Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Ερευνών και Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης φιλοδοξεί να αναδείξει την ιστορική πορεία του πολιτεύματος της δημοκρατίας από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή.
Σκοπός είναι να συμβάλει στην επίκαιρη συζήτηση και να θέσει προβληματισμούς σχετικά με τη λειτουργία, τις στρεβλώσεις, τις απειλές, αλλά και το μέλλον της δημοκρατίας σε μια εποχή που αυτή δέχεται κριτική, πολλές φορές έντονη, όχι μόνο από διανοούμενους και πολιτικούς, αλλά και από την κοινή γνώμη. Γιατί όπως γράφει ο John Keane, ένας σύγχρονος μελετητής του φαινομένου της δημοκρατίας: «Το πιο προφανές είναι πως η ιστορία έχει σημασία επειδή όταν δεν γνωρίζουμε το παρελθόν είναι σίγουρο ότι θα παρανοήσουμε το παρόν. Δεν έχουμε μέτρο για τα πράγματα. Η απόρριψη της λήθης μάς κάνει πιο σοφούς. Μάς βοηθάει να κατανοήσουμε καλύτερα τις νέες δοκιμασίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες δημοκρατίες» (The shortest History of Democracy). Οι διαλέξεις των προσκεκλημένων ομιλητών, έγκριτων επιστημόνων, επιχειρούν μια διαχρονική ιστορική επισκόπηση καίριων διαδικασιών που διαμόρφωσαν την πολιτική και κοινωνική ευρωπαϊκή ιστορία. Με κεντρικό σημείο αναφοράς τη σχέση των πολιτικών θεσμών με τα κοινωνικά υποκείμενα, οι ομιλητές από διαφορετικές οπτικές γωνίες και σε διαφορετικές ιστορικές στιγμές θα εξετάσουν την ιστορική διαμόρφωση του πολιτεύματος της δημοκρατίας όπως αυτή αποτυπώθηκε σε θεωρίες και πρακτικές. Ειδικότερα θα παρουσιαστούν: η ρωμαϊκή Res Publica, η ανάδυση των μεσαιωνικών πόλεων και οι τρόποι διακυβέρνησής τους, η ιδεολογική και πολιτική μετάβαση από τον λαό στο έθνος κατά τη νεωτερικότητα, η περίπτωση της Αγγλίας από τη διαμόρφωση των πολιτικών θεσμών μέχρι το Brexit, η σημασία της Ελληνικής Επανάστασης και των πολεμικών της πρακτικών.
Πρόγραμμα διαλέξεων
Τρίτη 28 Ιανουαρίου
Res publica: ορισμοί, δομή, εξέλιξη
Ελένη Φάσσα, Επίκουρη Καθηγήτρια Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής Ιστορίας, ΔΠΘ
Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου
Η ιδεολογική και πολιτική μετάβαση από τον λαό στο έθνος
Ελεονώρα Ναξίδου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια, Ιστορίας της ΝΑ Ευρώπης, ΔΠΘ
Τετάρτη 5 Μαρτίου
Οι πόλεις του ευρωπαϊκού Μεσαίωνα: Ιστορικές και πολιτικές διαστάσεις και θεωρίες
Νικολέτα Γιαντσή, Επίκουρη Καθηγήτρια Μεσαιωνικής Ιστορίας, ΕΚΠΑ
Δευτέρα 28 Απριλίου
Brexit, δημοκρατία και μεταποικιακή κοινωνία
Αθηνά Συριάτου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Ιστορίας, ΔΠΘ
Τετάρτη 21 Μαΐου
Παραδοσιακές και σύγχρονες μορφές πολέμου στην επανάσταση του 1821
Διονύσης Τζάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας της Ελληνικής Επανάστασης, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Οι διαλέξεις θα δοθούν διαδικτυακά.
Ο σύνδεσμος για την παρακολούθησή τους θα ανακοινώνεται πριν από κάθε διάλεξη.