Μέσα σε κλίμα συγκίνησης στη Θεσσαλονίκη, τιμήθηκε σήμερα η Ημέρα μνήμης των Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος. 80 χρόνια μετά, το σύνθημα «Ποτέ Ξανά» κυριάρχησε στις τοποθετήσεις των ομιλητών, αλλά και στα χείλη ακόμη και μικρών παιδιών που παρέστησαν.
67.000 Έλληνες Εβραίοι εκ των οποίων οι 50.000 Θεσσαλονικείς έχασαν τη ζωής τους στα ναζιστικά στρατόπεδα κατά τη διάρκεια του β παγκοσμίου πολέμου.
Θεσσαλονίκη: Εκδηλώσεις για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων του Ολοκαυτώματος
Στο μνημείο του Ολοκαυτώματος έγινε κατάθεση στεφάνων. Μικρά παιδιά άφησαν κόκκινα τριαντάφυλλα ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων στέλνοντας στο μήνυμα Ποτέ ξανά.
Στις εκδηλώσεις συμμετείχε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη,.
Στον χαιρετισμό του ο Υφυπουργός σημείωσε ότι «η σημερινή ημέρα θυμίζει σε όλους μας το χρέος που κληρονομήσαμε από τις γενιές που έζησαν τη φρίκη, που έζησαν όλα αυτά που στιγμάτισαν ολόκληρη την πολιτισμένη ανθρωπότητα, να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά η γη μας να μετατραπεί σε ένα απέραντο νεκροταφείο. Τα όσα συνέβησαν στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ειδικότερα στην Θεσσαλονίκη, όταν ουσιαστικά ξεκληρίστηκε η ακμαία κοινότητα των αδελφών μας Εβραίων, είναι κάτι που στιγμάτισε το μέλλον και την πορεία της πόλης αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα». Και αυτό, συνέχισε, «δεν το ξεχνάμε. Για εμάς είναι χρέος τιμής να μπορέσουμε να διδάξουμε στα παιδιά μας ότι αυτά που συνέβησαν κάποτε είναι πράγματα που κανένας πολιτισμένος άνθρωπος δεν πρέπει να επιτρέψει να ξανασυμβούν».
Ακολούθως έκανε αναφορά στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, επισημαίνοντας πως «όλα αυτά είναι σημάδια για διαρκή εγρήγορση, αφύπνιση και επαγρύπνηση».
Τέλος έστειλε το μήνυμα πως «σε αυτήν την πόλη, όπως πάντα προχωρήσαμε χέρι-χέρι μαζί, έτσι θα συνεχίσουμε να προχωρούμε», ενώ στάθηκε στο συμβολισμό που εξέπεμψε η επίσκεψη του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φραντς Βάλτερ Σταϊνμάιερ, στον χώρο που κατασκευάζεται το Μουσείο Ολοκαυτώματος, λέγοντας ότι αποτέλεσε παράδειγμα του «πως πρέπει να συμπεριφέρονται σήμερα οι λαοί και πως πρέπει να στέκονται αυτοκριτικά και προς το παρελθόν τους».