Οι τρόποι με τους οποίους η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει φιλικότερη προς τις γυναίκες, αναλύθηκαν κατά τη θεματική συζήτηση που διοργάνωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκης Για Όλους», Σπύρος Πέγκας, με τίτλο «Συζητάμε για την πόλη: Θεσσαλονίκη Για Όλες», στο Space Lab, στην οδό Μοναστηρίου.
Ομιλήτριες στη θεματική εκδήλωση «Συζητάμε για την πόλη: Θεσσαλονίκη Για Όλες», ήταν γυναίκες που δραστηριοποιούνται έντονα και προέρχονται από τον ακαδημαϊκό χώρο, την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία των πολιτών. Στις παρεμβάσεις τους, ανέλυσαν την τωρινή κατάσταση που επικρατεί στην πόλη, από τη δική τους οπτική και μέσα από την εμπειρία τους, ενώ υποστήριξαν πως η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη σχεδιασμένη από άνδρες για άνδρες.
Κατά την τοποθέτησή του, ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας, επισήμανε τη μεγάλη σημασία που κατέχει η πολιτική βούληση προκειμένου να υπάρξουν άμεσες αλλαγές στη Θεσσαλονίκη, έτσι ώστε οι γυναίκες να νιώθουν ασφαλείς, να νιώθουν ότι ανήκουν σε αυτήν.
«Πρέπει να επανέλθει η πολιτική βούληση, γιατί από τη νυν διοίκηση του δήμου δεν υπάρχει. Ας σταματήσουμε να λέμε ότι οι αλλαγές που αφορούν στη θέση της γυναίκας δεν μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα. Στη «Θεσσαλονίκη Για Όλους» και εγώ προσωπικά δίνουμε μεγάλο βάρος στις συνεργασίες, καθώς για να συντηρηθεί η πόλη θέλει τη συμμετοχή όλων, δεν γίνεται διαφορετικά. Πατάμε στο έδαφος και δεν μιλάμε για projects που ακούμε χρόνια και δεν είδαμε ποτέ», επισήμανε.
Η Φυλλιώ Κατσαβουνίδου, Δρ. Αρχιτέκτων Μηχανικός, Επίκουρη Καθηγήτρια Αστικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού δήλωσε: «Πρέπει να σταματήσουμε να φτιάχνουμε την πόλη σαν να είναι όλοι άνδρες. Χρειάζεται αλλαγή στο πρότυπο σχεδιασμού των δρόμων. Ο δημόσιος χώρος ενεργοποιείται όταν όλοι έχουν πρόσβαση σε αυτόν».
Η Ιοκάστη Φουνδούκα, υποψήφια διδάκτωρ Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ, αναφέρθηκε στα ερεθίσματα που εισπράττουν οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης: «Η γυναίκα είναι αυτή που βλέπει και ταυτόχρονα παρατηρείται. Η εικόνα μας παρατηρείται και αυτό ορίζει την εμπειρία μας στην πόλη. Στόχος θα έπρεπε να είναι κάθε θηλυκότητα να περιδιαβαίνει νιώθοντας ως υποκείμενο και όχι ως αντικείμενο».
Η Αναστασία Κουτράκου, Συντονίστρια της Επιτροπής Αθλητισμού και Εθελοντισμού του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Θεσσαλονίκης, επισήμανε πως αξίζει να δοθεί μεγάλη σημασία στον συμμετοχικό σχεδιασμό και έμφαση στη γειτονιά. Σε αυτό συμφώνησε και η Λυδία Σιαπαρδάνη, εκπρόσωπος του Κέντρου Γυναικών «Ίριδα»: «Εμείς θέλουμε από τον δήμο συνέργειες και συνεργασίες. Το μέλλον βρίσκεται στις κοινές δράσεις», τόνισε.
Αμέσως μετά, η Εβίτα Γκαντίνα, Managing Director for Communication, μίλησε για το επιχειρείν και το πού βρίσκεται η γυναίκα μέσα σε αυτό: «Είμαστε αρκετά βήματα πίσω σε σχέση με αναπτυγμένες χώρες της Ε.Ε. Υπάρχει αδυναμία στην ανεύρεση κεφαλαίων για τις γυναίκες, ανισορροπία στον συνδυασμό επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Ο δήμος οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες, να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών επιχειρηματιών».
Η επόμενη ομιλήτρια, Βάσια Μαδέση, Σύμβουλος Ερευνητικών Προγραμμάτων για την Ισότητα και τη Συμπερίληψη, είπε: «Η Ελλάδα είναι στην τελευταία θέση στους δείκτες ισότητας φύλων από το 2010. Θα πρέπει να υπάρξει πλάνο ισότητας φύλων, αλλά αφού νωρίτερα προκύψουν δεδομένα. Σχεδιάζουμε δράσεις, αλλά όχι μόνο για το φαίνεσθαι. Πρέπει να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι δράσεις», υποστήριξε.
Τέλος, στο βήμα ανέβηκε η Δήμητρα Μήτκα, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια και Digital Media Trainer, η οποία δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχουν έρευνες και στοιχεία για τις γυναίκες της πόλης, σε κανένα επίπεδο. Έμφυλο κενό. Χωρίς δεδομένα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, παρά μόνο ευχολόγια». Μάλιστα, η κ. Μήτκα πρότεινε τη δημιουργία ενιαίου μητροπολιτικού οργανισμού που να ασχολείται με τις έμφυλες διακρίσεις. «Πρέπει να γίνει συλλογική δράση, να συνεργαστεί και η κυβέρνηση», πρόσθεσε.