Θεσσαλονίκη: “Καμπανάκι” πολιτών για να “σωθεί” το “Παλατάκι” – Απίστευτες εικόνες εγκατάλειψης μέσα και έξω από το κτήριο (φωτο)

Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Κυβερνέιο (Παλατάκι), στην Καλαμαριά, στη Θεσσαλονίκη, εκπέμπουν τα μέλη του Συλλόγου «Φίλοι του Κυβερνείου (Παλατάκι)», στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν το πρωί της Παρασκευής. Το Κυβερνείο παραμένει εγκαταλελειμμένο τα τελευταία χρόνια με συνέπεια να έχει υποστεί πολλές φθορές και να έχει μετατραπεί και σε εστία μόλυνσης. Την ίδια ώρα, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα για το τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά στην αξιοποίησή του αφού έχει ενταχθεί στην ΕΤΑΔ, με τον Σύλλογο να ζητά την απένταξή του από αυτή ώστε να περιέλθει σε δημόσιο φορέα.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Φεβρουάριο η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου είχε γνωστοποιήσει μέσω ανακοίνωσή της πως το Κυβερνείο προορίζεται για «ξενοδοχείο ή και εστιατόριο» επικαλούμενη την απάντηση του υπουργείου Οικονομικών σε ερώτηση με θέμα «τη διάσωση και αξιοποίηση του Κυβερνείου (Παλατάκι) στην Καλαμαριά με αφορμή την απελπιστική εικόνα που παρουσιάζει, αφημένο στη φθορά του χρόνου». Έκτοτε υπήρξαν έκτοτες αντιδράσεις από κατοίκους, φορείς αλλά και τη Δημοτική Αρχή, ενώ πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό πως και η Δήμαρχος Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου, έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό ζητώντας να «αξιοποιηθεί για δράσεις πολιτισμού και να αποδοθεί στην κοινωνία».

Σε ανακοίνωση του Συλλόγου για τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες που δείχνουν το μέγεθος των φθορών στο Κυβερνέιο, τόσο στο εσωτερικό του κτηρίου όσο και έξω από αυτό.

Δείτε τις φωτογραφίες που δημοσιοποιεί ο Σύλλογος μέσω της ανακοίνωσής του:

Η συνέντευξη Τύπου

ADVERTISING

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος «Φίλοι του Κυβερνείου (Παλατάκι)», κατά τη συνέντευξη Τύπου τα μέλη του Συλλόγου προχώρησαν σε απολογισμό των ενεργειών και δράσεων που έγιναν μέχρι σήμερα για τη διάσωση και αξιοποίηση του Κυβερνείου της Θεσσαλονίκης και διατύπωσαν τις εκτιμήσεις τους για τις εξελίξεις που αναμένονται γύρω από την υπόθεση αυτή.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σε αίθουσα της ΕΣΗΕΜΘ, μέλη και φίλοι του Συλλόγου συμφώνησαν στην εκτίμηση ότι η υπόθεση του Κυβερνείου έχει πια ωριμάσει και πρέπει το ταχύτερο δυνατό να παρθούν αποφάσεις από την πολιτική ηγεσία της χώρας, αρχικά για την αποδέσμευσή του από την ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου)και στη συνέχεια για τη διάσωση καιαξιοποίηση αυτού του «θησαυρού» που διαθέτει η Θεσσαλονίκη και παραμένει επί τόσα χρόνια αναξιοποίητος.

binary comment

«Πέρασαν 18 χρόνια από τότε που κατοικήθηκε για τελευταία φορά το Κυβερνείο. Στα χρόνια αυτά παραμένει ένα ξεχασμένο «κουφάρι» παραδομένο στις φθοροποιές δυνάμεις του χρόνου και των καιρικών συνθηκών», είπε ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο δημοσιογράφος και Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου, Μπάμπης Γιαννακίδης, υπενθυμίζοντας πως τελευταίος ένοικος του κτιρίου ήταν ο εκ Κοζάνης προερχόμενος Υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Νικόλαος Τσιαρτσιώνης, την περίοδο 2004-2006. Υπενθύμισε ακόμη πως το κτίριο χαρακτηρίστηκε διατηρητέο το 2001, με ενέργειες του τότε ΥΜΑΘ, Γιώργου Πασχαλίδη.

Ο ίδιος, έχοντας επισκεφθεί και φωτογραφίσει εσωτερικά και εξωτερικά το κτίριο τόνισε ότι «οι καταστροφές που προκλήθηκαν είναι εμφανείς, ενώ παραμένει απροσδιόριστο το μέγεθος του «πλιάτσικου» που σημειώθηκε στα πολύτιμα και ιστορικά αντικείμενα που φιλοξενούσε αυτό το πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο». Κλείνοντας την παρέμβασή του τόνισε μεταξύ άλλων πως «η πρωτοβουλία των πολιτών που ξεκίνησε αρχικά ως κίνηση πολιτών και μετεξελίχθηκε σε Σύλλογο, κινείται υπερκομματικά και έξω από μικροσυμφέροντα επιδιώκοντας να αφυπνίσει την κοινή γνώμη αλλά και όλες τις υγιείς δυνάμεις της πόλης και του τόπου, ώστε να βοηθήσουν για βρει το Κυβερνείο τον ρόλο που του αρμόζει, διατηρώντας, σε κάθε περίπτωση, τον δημόσιο χαρακτήρα του».

Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου, Νίκος Καρακώστας έκανε μια ιστορική αναδρομή από την κατασκευή του Κυβερνείου μέχρι σήμερα και παρουσίασε συνοπτικά τις ενέργειες που έχει κάνει ο Σύλλογος για τη διάσωση και αξιοποίηση του κτιρίου.

Είπε μεταξύ άλλων:

-Το κτίριο σχεδιάστηκε για Κυβερνείο τη δεκαετία ανασυγκρότησης του Κράτους 1950-1960 από τον Περ. Σακελλάριο και με την τελική επεξεργασία από τον αρχιτέκτονα Ι. Χριστόπουλο. Είναι ιωνικού ρυθμού αυτοκρατορικής μορφής με κίονες και κιονοστοιχία στην πίσω πλευρά. Αρχικά παραδόθηκε στον υπουργό Β.Ελλάδος, εκχωρήθηκε στη βασιλική οικογένεια μέχρι το 1968 οπότε επανήλθε στην κατοχή του ΥΜΑΘ.

-Ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής το είχε ως προμετωπίδα των έργων του. Φρόντισε και επέβλεπε την κατασκευή του και διέμενε εκεί ως Πρωθυπουργός και αργότερα ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

-Χρησιμοποιήθηκε ελάχιστα από τη βασιλική οικογένεια. Μία διανυκτέρευση και δυο τρεις εκδηλώσεις όλο κι όλο από τον τότε βασιλιά Παύλο.

-Το εμβληματικό κυβερνείο έχει εμβαδόν 1.604 τ.μ. σε δύο επίπεδα, συν ένα υπόγειο 1.330 τ.μ. και 1.105 τ.μ. εξώστες

-Έκλεισε το 2007 για να γίνουν κάποιες επισκευές που δεν έγιναν ποτέ και εγκαταλείφθηκε.

Γνώρισε ημέρες θριάμβου επισκεψιμότητας το 1997 με την έκθεση έργων του Καραβάτζιο.

-Σήμερα η κατάσταση είναι θλιβερή. Κατεστραμμένα κάγκελα, περβάζια, σοβάδες, έπιπλα, πίνακες, κουζίνες, σαλόνια, μάρμαρα τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά και στις κολώνες περίφραξης. Η σκάλα στη θάλασσα που έδεναν τα σκάφη είναι διαλυμένη ενώ η αυλή και ο κήπος και η εξωτερική πύλη δείχνουν πρωτοφανή εγκατάλειψη.

-Πρόσφατα από την διάβρωση άνοιξε μια τεράστια τρύπα στο πρανές δίπλα στην πύλη, όπως επίσης διαλύθηκε ο μετρητής της ΔΕΗ και κρέμονται γυμνά καλώδια στον δρόμο με κίνδυνο για τους περιπατητές.

-Ο σύλλογος μας έκανε παντού γνωστό το θέμα για το Κυβερνείο: Απευθυνθήκαμε στον κ. Πρωθυπουργό, στους Υπουργούς Στάθη Κωνσταντινίδη, Λίνα Μενδώνη,  Άκη Σκέρτσο, Γιώργο Κότσιρα ενώ διατηρούμε  συνεχή επαφή με τον σύμβουλο του Πρωθυπουργού, πρώην υπουργό Γιώργο Καλατζή. Ενημερώσαμε ακόμη: τον κ. Περιφερειάρχη, το Περιφερειακό Συμβούλιο, τους Δήμαρχους Καλαμαριάς και Θεσσαλονίκης, την ΚΕΔΕ και την ΤΕΔ.

-Πρόσφατα ζητήσαμε συνάντηση με τον πρόεδρο της βουλής ενώ μιλάμε με τον διευθυντή του γραφείου του, Βασίλειο Νταβώνη. Είμαστε σε συνεχή επαφή με όλους τους πρώην ΥΜΑΘ, ενώ από την πρώτη στιγμή βρέθηκε δίπλα μας η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη

-Μαζί μας ακούραστα είναι η Κατερίνα Νοτοπούλου ενώ βοήθεια έχουμε και από τους βουλευτές: Θεοδώρα Τζάκρη,Πέτρο Παππά, Στέφανο Παραστατίδη, Άννα Ευθυμίου, Κώστα Γκιουλέκα αλλά και από τον αντιπρόεδρο της Ε.Ε. Μαργαρίτη Σχοινά.

-Απευθυνθήκαμε στην Αλεξάνδρα Μητσοτάκη για το Bauhaus, στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στο ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής και όπου αλλού μπορούσαμε να ελπίζουμε σε βοήθεια. Ζητήσαμε και από τους συμπολίτες μας και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης να το κάνουν προσωπική τους υπόθεση ενώ έχουμε όλο αυτό το διάστημα μεγάλη υποστήριξη και από την πλειοψηφία του δημοσιογραφικού κόσμου.

Ιστορικό της πρωτοβουλίας

-Ξεκινήσαμε τρεις, εγώ με τον δημοσιογράφο Μπάμπη Γιαννακίδη και τον στρατηγό Αντώνη Ματράκα. Στην πορεία ήρθαν μαζί μας πολλά σημαίνοντα πρόσωπα της πόλης, όπως ο πρόεδρος των αποφοίτων του Α.Π.Θ. Ζαχαρίας Σκούρας και ο πρώην αντιπρύτανης Νίκος Βαρσακέλης ο γιατρός και παλιός μπασκετμπολίστας Διονύσης Ανανιάδης, ο δικηγόρος Κώστας Μαμέλης, ο αντεισαγγελέας Α.Π. Αθανάσιος Ακριτίδης και ο αρχιτέκτονας Πρόδρομος Νικηφορίδης. Στο πλάι μας βρέθηκαν και οι παλαίμαχοι του ελληνικού ποδοσφαίρου: Κούλης Αποστολίδης, Γιώργος Κούδας,  Κώστας Αϊδινίου, Γιάννης Βένος, Γιώργος Φοιρός, Γιώργος Σεμερτζίδης και Κλήμης Γούναρης. Επίσης οι ηθοποιοί: Δημήτρης Πιατάς, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Μαρία Σολωμού και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Αστέριος Πελτέκης και βέβαια ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας. Μαζί μας συντάχθηκαν και οι κ.κ. Πάρης Μαυρίδης, Γιάννης Λεμπετλής, Γιάννης Παπαϊωάννου, Ιάκωβος Ζαννέτος, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Διαμαντής Χατζής και οι κυρίες: Στέλλα Κωστοπούλου,  Άννη Καρολίδου,  ΣτήβηΣιωζοπούλου, ΝέλληΑηδονά, Ελένη Οικονόμου και Στέλλα Λυγιδάκη. Όλοι αυτοί και πολλοί ακόμη κάνουμε ότι μπορούμε για να σώσουμε το Κυβερνείο. Και θα το σώσουμε!

-Καλούμε τον κ. Πρωθυπουργό και ως διάδοχο στο κόμμα του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή και ως βουλευτή Θεσσαλονίκης να κάνει αυτό που πρέπει και που το θέλει όλη η πόλη: ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟ ΠΑΛΑΤΑΚΙ!»

Ο Ζαχαρίας Σκούρας, Καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ, Πρόεδρος των Αποφοίτων του ίδιου πανεπιστημίου και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου αναφέρθηκε στον στόχο που έθεσε και τη δυναμική που απέκτησε η πρωτοβουλία πολιτών διεκδικώντας να σωθεί το Κυβερνείο. «Η πρωτοβουλία αυτή των πολιτών, ένας θεσμός που είναι καταξιωμένος στην Ευρώπη, καταδεικνύει ότι όταν υπάρχει όραμα, θέληση, συνεργασία, οργάνωση, μακριά από εφήμερες πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες, οι πολίτες μπορούν να ορθώσουν λόγο, να στοχεύσουν με νηφαλιότητα και δύναμη, που πηγάζουν από αγνές, ουσιαστικές και συνεργιστικές δράσεις, ωφέλιμες για το σύνολο, για το κοινό καλό», είπε ο κ.Σκούρας και πρόσθεσε:

«Όλοι εμείς θέλουμε και εσάς, να πορευτούμε μαζί, να σώσουμε το Κυβερνείο, το «Παλατάκι», τον εμβληματικό αυτόν και περίοπτο χώρο, που αποπνέει ηρεμία, που έστω και μια βόλτα μέσα και γύρω αναζωογονεί, γεννά γόνιμες σκέψεις.

Γνωρίζουμε πολύ καλά για ποιο σκοπό έγινε, γνωρίζουμε όμως και τις ανάγκες που έχουμε σήμερα, που γίνονται όλο και πιο επιτακτικές.

Μπορούν οι Πολίτες, με δύναμη, λογική, συναίσθημα, σχέδιο και ανιδιοτέλεια να δημιουργούν κοιτίδες δημοκρατίας, κινήσεις πολιτών, να προχωρούν εκεί που η πολιτεία, οι κυβερνήσεις, τα κόμματα σκαλώνουν.

Μπορεί το Παλατάκι να γίνει ο φάρος, που όταν σηκώνουμε το βλέμμα μας και το βλέπουμε, να θυμόμαστε, ότι μπορούμε, μπορούμε μαζί να προχωράμε, με ευγενείς πρωτοβουλίες πολιτών, με μυαλό και με καρδιά να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα».

Ο οικονομολόγος, καθηγητής και πρώην Αντιπρύτανης του Α.Π.Θ. Νίκος Βαρσακέλης αναφέρθηκε στις ζημιές που υπέστη το ακίνητο και παρουσίασε τα βήματα που απαιτούνται για την επιτυχή έκβαση στην προσπάθεια διάσωσης και αξιοποίησης του Κυβερνείου.

«Τα χρόνια εγκατάλειψης οδήγησαν σε υποβάθμιση του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου, ενώ και τα πρανή ίσως απαιτούν ειδική διαχείριση. Η πλήρης αποκατάσταση του κτιρίου ώστε να καταστεί εκ νέου λειτουργικό και επισκέψιμο από τους πολίτες απαιτεί επενδύσεις άνω των 10 εκατ.ευρώ» σημείωσε ο κ.Βαρσακέλης, και τόνισε: «Όμως, για τις όποιες επενδύσεις για την διαμόρφωση, εκτός των αναγκαίων για την στατική ενίσχυση κλπ, απαιτείται πρώτα ο καθορισμός της χρήσης του κτιρίου. Η πρότασή μας, αφού το Κυβερνείο περιέλθει ξανά σε δημόσιο φορέα, βασίζεται σε δύο φάσεις. Σε πρώτη φάση να πραγματοποιηθεί διαβούλευση για την επιλογή της χρήσης του κτιρίου ως μητροπολιτικού μνημείου. Θεωρούμε ότι πρέπει να προσφέρουμε την δυνατότητα στους επιστημονικού και πολιτιστικούς φορείς αλλά και πολίτες της πόλης να εκφράσουν τις απόψεις τους, από τις οποίες με κατάλληλη διαδικασία θα προκύψει και η τελική πρόταση για την χρήση του κτιρίου. Η δεύτερη φάση αφορά την εκπόνηση του μάστερ πλαν για τη διαμόρφωση του κτιρίου σε σχέση με την προτεινομένη χρήση. Το μάστερ πλαν θα αποτελέσει τον οδηγό-βάση για την εκπόνηση των ειδικών μελετών βάσει των οποίων θα γίνει το κατασκευαστικό έργο για την τελική χρήση του κτιρίου».

Οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές

Στο πάνελ των ομιλητών παραβρέθηκαν και δύο παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές, ο Κούλης Αποστολίδης και ο Γιάννης Βένος, υπογραμμίζοντας με την παρουσία τους τον δυναμισμό που έχει αποκτήσει η πρωτοβουλία των πολιτών και το ενδιαφέρον που τους προκαλεί η διάσωση και αξιοποίηση του Κυβερνείου.

«Με χαρά συμμετέχω στην επιτροπή γιατί ο στόχος που έχει θέσει είναι εξαιρετικά σημαντικός» είπε ο Κούλης Αποστολίδης εκφράζοντας παράλληλατην ευαρέσκειά του γιατί όπως σημείωσε «Η επιτροπή , κατά τη διάρκεια όλης αυτής της προσπάθειας, άφησε και αφήνει απ’ έξω την πολιτική και ειδικότερα τον κομματισμό». Διατύπωσε τη συμφωνία του ως προς τον δημόσιο χαρακτήρα που πρέπει να έχει το κτίριο κατά την λειτουργία του σημειώνοντας πως: «Το Κυβερνείο πρέπει να αποδοθεί προς χρήση στους πολίτες της περιοχής και της πόλης γενικότερα, να φιλοξενεί πολιτιστικές, εικαστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και με τη λειτουργία του να καλύπτει ανάγκεςτων πολιτών σε ψυχαγωγία». «Για μένα, όλοι οι παραπάνω λόγοι είναι υπεραρκετοί για να συνεισφέρω ό,τι μπορώ στην κοινή αφιλοκερδή προσπάθεια», κατέληξε ο κ.Αποστολίδης.

Τη μεγάλη του χαρά για τη συμμετοχή του στην προσπάθεια αυτή κατέθεσε και ο έτερος παλαίμαχος του ποδοσφαίρου, ο Γιάννης Βένος και πρόσθεσε: «Όντας κάτοικος Καλαμαριάς και συνεχίζοντας να γυμνάζομαι καθημερινά, εδώ και χρόνια έχω επιλέξει αυτόν τον δρόμο για να τρέχω, λόγω του φυσικού κάλλους γύρω από το συγκεκριμένο κτίσμα, «το παλατάκι».

Με θλίψη πάντα έβλεπα και βλέπω να προχωράει η διάβρωση τόσο στο κτίριο όσο και στον περιβάλλοντα χώρο. Πεσμένα δέντρα, φθαρμένοι τοίχοι, πεσμένοι σοβάδες, σπασμένα παράθυρα, σκουριασμένες καγκελόπορτες, επικίνδυνες τρύπες στον προαύλιο χώρο, συνθέτουν σήμερα μια εικόνα πλήρους αποσύνθεσης και εγκατάλειψης του εμβληματικού κτιρίου της Καλαμαριάς!

Είμαστε λοιπόν εδώ, συμμετέχουμε στην επιτροπή και στηρίζουμε ολόψυχα αυτή την προσπάθεια των πολιτών της Θεσσαλονίκης, χωρίς καμία ιδιοτέλεια ή κομματικό κίνητρο, αλλά με μοναδικό προσανατολισμό τη διάσωση και διατήρηση αυτού του πανέμορφου νεοκλασικού, που θα δώσει πολιτιστική και τουριστική ώθηση και προοπτική στην πόλη αν διασωθεί και αξιοποιηθεί κατάλληλα από την Πολιτεία!»

ΠΗΓΗ: Thestival.gr

Exit mobile version