Στο μικροσκόπιο επενδυτών μπαίνουν καταστήματα σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης, αλλά όχι σε εμπορικούς δρόμους, προκειμένου να τα μετατρέψουν σε… κατοικίες και εν συνεχεία να τα μεταπωλήσουν ή να τα νοικιάσουν.
Όσο και αν η εν λόγω επένδυση ξενίζει, εντούτοις, όπως λένε γνώστες της αγοράς ακινήτων, αρχίζει να αποκτά έντονη δυναμική έχοντας όμως συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Το θέμα είχε αναδείξει η Voria.gr, ωστόσο η κινητικότητα για τη συγκεκριμένη αγορά αυξάνεται συνεχώς, κινητοποιώντας πλέον και ξένους επενδυτές.
Μεταξύ των εν δυνάμει επενδυτών που πληθαίνουν καθημερινά είναι Βαλκάνιοι -κυρίως Βούλγαροι-, Ισραηλινοί, οι οποίοι δεν φαίνεται να σταματούν να αναζητούν ευκαιρίες, αλλά και Τσέχοι.
Οι επενδυτές αναζητούν καταστήματα από 20 – 25 τμ έως 80 -100 τμ, με ανώτερη τιμή τα 500 ευρώ ανά τμ προκειμένου να τα μετατρέψουν σε σύγχρονες κατοικίες και να τα μεταπωλήσουν, όπως εξηγεί στη Voria.gr ο συνιδρυτής της Parthenon Real Estate, πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας, Κώστας Γεωργάκος.
Για μία μικρή κατοικία που αρχικά αποκτήθηκε γύρω στα 13.000 ευρώ, η οποία φυσικά προέκυψε από μία πλήρη ανακαίνιση για την οποία δαπανήθηκε ένα επιπλέον κεφάλαιο, ο τελικός αγοραστής μπορεί να κληθεί, ανάλογα με την περίπτωση, να καταβάλει 25.000 έως 35.000 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση το ενοίκιο για μία τέτοια κατοικία μπορεί να φτάσει γύρω στα 400 ευρώ.
Σημειώνεται πως απαραίτητη προϋπόθεση για τη μετατροπή των καταστημάτων σε κατοικίες είναι η αλλαγή χρήσης.
«Το ενδιαφέρον για τέτοιες επενδύσεις συνεχώς εντείνεται και όπως φαίνεται βρίσκει και απήχηση καθώς τα σπίτια που προκύπτουν μετά τη μετατροπή τους πωλούνται με σχετική ευκολία», σημειώνει ο κ. Γεωργάκος, υπογραμμίζοντας πως οι δρόμοι που επιλέγονται για αυτού του τύπου τις επενδύσεις είναι μεν κεντρικοί, δεν έχουν όμως καμία εμπορικότητα.
Δημοφιλείς περιοχές για τις εν λόγω επενδύσεις είναι οι δρόμοι πάνω από την Εγνατία, από τη Λαμπράκη, από το Ιπποκράτειο, ενώ κατοικίες-πρώην καταστήματα απαντώνται στην οδό Χαλκέων, στην Καπετάν Άγρα, στην περιοχή της Ανάληψης, αλλά και στην οδό Κρήτης.
Αν και όπως λέει ο κ. Γεωργάκος τα εν λόγω ακίνητα δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να μπουν στα αζήτητα, εντούτοις την περίοδο που διανύουμε έχουν την τιμητική τους με αποτέλεσμα να δημιουργείται μία νέα τάση.
Άξιο σχολιασμού είναι πάντως το γεγονός πως τα πιθανά θέματα ασφάλειας ή περιορισμένου φωτισμού δεν φαίνεται να πτοούν τους ενδιαφερόμενους.
Ενδεικτικό της κινητικότητας που επικρατεί είναι πως, πλέον, αρκετά αρχιτεκτονικά γραφεία, στο portfolio των έργων που παρουσιάζουν στις ιστοσελίδες τους, έχουν εντάξει και μετατροπές καταστημάτων σε κατοικίες, οι οποίες θυμίζουν είτε ενιαίους βιομηχανικούς χώρους είτε διαθέτουν ανέσεις, με ευφάνταστες διαρρυθμίσεις που χωρίζουν ενιαίους χώρους σε δωμάτια ή υπερυψωμένους χώρους που διαμορφώνονται σε κρεβατοκάμαρες.
Όπως λένε άνθρωποι που ασχολούνται με την ανακαίνιση και τις κατασκευές, «η ανάγκη στέγασης στα αστικά κέντρα παράλληλα με το δραματικό κλείσιμο των καταστημάτων τα τελευταία έτη, οδηγεί στη μετατροπή καταστημάτων σε κατοικίες που μπορούν να αποπνέουν μία σύγχρονη αισθητική βασισμένη στις ανάγκες του τελικού αγοραστή».
Πηγή: https://www.voria.gr