Σε απόλυτη ετοιμότητα βρίσκονται τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ενόψει του Europride προκειμένου να παράσχουν -εφόσον χρειαστεί- τις υπηρεσίες τους στους επισκέπτες που εκτιμάται ότι θα είναι άνω των 40.000 και θα έρθουν από όλη την Ευρώπη αλλά και άλλα μέρη του κόσμου.
Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις με την συμμετοχή διαφόρων φορέων της πόλης μεταξύ των οποίων και η 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας προκειμένου να υπάρξει ορθός συντονισμός για μια σειρά θεμάτων που αφορούν την ασφάλεια, την εύρυθμη λειτουργία της πόλης αλλά και την παροχή υπηρεσιών υγείας στους επισκέπτες του Europride.
«Είναι όλα έτοιμα. Έχουμε συμμετάσχει σε διάφορες συσκέψεις και φυσικά ο μηχανισμός μας ήταν και είναι έτοιμος. Στην πόλη μας υπάρχουν καθημερινά εφημερεύοντα νοσοκομεία. Έχουμε εμπειρίες από πρωτόγνωρες και δύσκολες καταστάσεις, σας θυμίζω την πανδημία. Είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα» ανέφερε στο thestival.gr ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Μπογιατζίδης.
Η διοργάνωση του Europride αρχίζει την Παρασκευή 21 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 29 του μήνα ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του θα πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης.
Ο όγκος των ατόμων που θα καταφτάσουν στη Θεσσαλονίκη – περί τις 40.000- είναι τεράστιος και οι ανάγκες περίθαλψης που μπορεί να προκύψουν, παράλληλα με τις ανάγκες των κατοίκων της πόλης, μπορεί να είναι μεγάλες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η 3η ΥΠΕ με έγγραφο της που κοινοποιήθηκε σε διοικητές νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας ζητείται να είναι εγρήγορση και να λάβουν «απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση τυχόν περιστατικών που πάρει να χρειαστούν φροντίδα υγείας όπως γαστρεντερίτιδες, θερμοπληξίες, δηλητηριάσεις από αλκοόλ και οπιούχα, τραυματισμοί από συμπλοκές διαφόρων ομάδων, τραυματισμοί από άλλες αιτίες, λοιμώδη και σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα κ.ά».
Οι υγειονομικές αρχές ζητούν επίσης από τους υπευθύνους των νοσοκομείων και των άλλων υγειονομικών μονάδων να μεριμνήσουν για την επάρκεια «σε παγοκύστες, χλωρονατριούχους ορούς και λοιπά φάρμακα καθώς και στα αντίδοτα για την αντιμετώπιση δηλητηριάσεων».
«Εμείς ως εργαζόμενοι δεν έχουμε κάποια ειδική ενημέρωση αλλά προφανώς και θα κάνουμε όπως πάντα, το καλύτερο δυνατό για όσα περιστατικά έρθουν και χρειάζονται φροντίδα. Εκτιμούμε επίσης ότι αν ένα νοσοκομείο είναι σε εφημερία και έχει τεράστιο όγκο δουλειάς και δεν έχει άλλες κλίνες τότε θα ανοίξει κι άλλο νοσοκομείο για να δεχτεί τους ασθενείς, έχει ξαναγίνει αυτό εξάλλου» ανέφερε στο thestival.gr η νοσηλεύτρια, μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζόμενων στο «ΑΧΕΠΑ» και μέλος Γενικού Συμβουλίου ΠΟΕΔΗΝ, Ελένη Μπακιρλή.
Σε απόλυτη ετοιμότητα είναι και ο ΕΟΔΥ που έχει θέσει σε λειτουργία επιχειρησιακό κέντρο το οποίο θα λειτουργεί 24 ώρες προκειμένου όπως αναφέρεται να «παρέχει συμβουλευτική για περιπτώσεις ατόμων που λόγω απροφύλακτης επαφής εκτέθηκαν σε ιό και απαιτείται προληπτική θεραπεία ή για τις περιπτώσεις που υπάρχει κλινική υποψία ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox) ή άλλων σοβαρών για τη δημόσια υγεία νοσημάτων».
Μάλιστα ως νοσοκομεία αναφοράς για την Ευλογιά των Πιθήκων για την 3η και 4η ΥΠΕ ορίστηκε το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου».
Τέλος μέσω της πλατφόρμας ΗΔΙΚΑ είναι σε λειτουργία «το πληροφοριακό σύστημα HIV/AIDS για την συνταγογράφηση αντιρετροϊκών σκευασμάτων από τους ιατρούς που είχαν δηλώσει τα νοσοκομεία ώστε να έχουν πρόσβαση στο σύστημα».