Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή δύο άτομα για πλαστά έργα τέχνης

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν δύο από τους τρεις συλληφθέντες για το κύκλωμα με τα πλαστά έργα τέχνης που εξαρθρώθηκε στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τον ιδιοκτήτη γκαλερί που εμφανιζόταν και ως δημοπράτης αλλά και έναν ζωγράφο που κλήθηκαν σήμερα να δώσουν εξηγήσεις και με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα παίρνουν τον δρόμο των φυλακών. Ελεύθερη με όρους αφέθηκε η κόρη που πρώτου, που επίσης απολογήθηκε για την ίδια υπόθεση.

Για πλεκτάνη έκανε λόγο ο ένας εκ των συλληφθέντων για το κύκλωμα με τα πλαστά έργα τέχνης που εξαρθρώθηκε στη Θεσσαλονίκη, την ώρα που οδηγούνταν στις φυλακές.

Νωρίτερα είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι οι δύο από τους τρεις συλληφθέντες για το εν λόγω κύκλωμα.

Πρόκειται για τον ιδιοκτήτη γκαλερί που εμφανιζόταν και ως δημοπράτης αλλά και έναν ζωγράφο που κλήθηκαν το πρωί της Δευτέρας να δώσουν εξηγήσεις και με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα πήρανν τον δρόμο των φυλακών. Ελεύθερη με όρους αφέθηκε η κόρη που πρώτου, που επίσης απολογήθηκε για την ίδια υπόθεση.

Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για συμμορία, πλαστογραφία κατά εξακολούθηση, χρήση πλαστού εγγράφου κατά εξακολούθηση, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος κατά εξακολούθηση και κατοχή απομιμητικών μνημείων με σκοπό τη διάθεσή τους ως γνησίων. Όλοι φέρεται να αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται.

Συγκεκριμένα ενώπιον της ανακρίτριας υποστήριξε ο ιδιοκτήτης της γκαλερί:

“Δεν είναι τα έργα πλαστά. Αυτό πιστεύω και αυτό πίστευα. Πιστεύω πως πρόκειται για πλεκτάνη την οποία θα αποδείξω”

Σημειώνεται ότι η έφοδος της ΕΛΑΣ σε γκαλερί στη Θεσσαλονίκη απέτρεψε στο παρά πέντε διαδικτυακή δημοπρασία, στην οποία το κύκλωμα επρόκειτο να πουλήσει δήθεν έργα σπουδαίων ζωγράφων, τα οποία ωστόσο δεν ήταν αυθεντικά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών, το οικονομικός όφελος από την πώληση τους φαίνεται πως κυμαινόταν από 300.000 έως 400.000 ευρώ.

Ειδικοί αποφάνθηκαν πως τα έργα που θα δημοπρατούνταν ήταν πλαστά ή έμοιαζαν με γνωστά έργα Ελλήνων καλλιτεχνών.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως ο κατάλογος περιελάμβανε έργα των εξής καλλιτεχνών: Αλέκος Φασιανός, Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας, Δημήτρης Μυταράς, Κωνσταντίνος Παρθένης, Παναγιώτης Τέτσης, Γιάννης Γαΐτης, Δημήτρης Τηνιακός, Γιάννης Τσαρούχης, Γιάννης Σπυρόπουλος, Γιώργος Σικελιώτης, Δώρα Μπούκη, Γιώργος Συρίγος κ.ά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version