Την ώρα που η Γερμανία καλεί τους πολίτες της να φτιάξουν κάτω από τα σπίτια τους ιδιωτικά καταφύγια, αναρωτιόμαστε στην Ελλάδα αν έχουμε δημόσια καταφύγια κατάλληλα, να μας προστατεύσουν από ένα Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε κάθε περίπτωση ένα καλό καταφύγιο είναι και οι σταθμοί του Μετρό.
Στην Θεσσαλονίκη υπάρχουν τα καταφύγια των κατακτητών Ναζί που χτίστηκαν κατά τη διάρκεια της γερμανικής κυριαρχίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης, από το 1941 μέχρι το 1944.
Στην οδό Εθνικής Αμύνης, στα έγκατα του Γενικού Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» βρίσκεται ένα μυστικό καταφύγιο των Ναζί, η ιστορία του οποίου ξεκινά το 1942. Διαθέτει μια κύρια είσοδο και τρεις εξόδους κινδύνου, σημεία εξαερισμού, τουαλέτες, αλλά και δίκτυο παροχής ρεύματος. Σήμερα, το νοσοκομείο χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο υπόγειο τμήμα του νοσοκομείου ως χώρο φύλαξης του αρχείου.
Λίγα χιλιόμετρα έξω από το κέντρο της Θεσσαλονίκης εντοπίζεται ένα ακόμη ιστορικό σημείο – καταφύγιο, αυτό στο αμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια. Είκοσι μέτρα κάτω από το ισόγειο τμήμα του κολλεγίου που οι Ναζί χρησιμοποιούσαν ως στρατηγείο τους, κατασκεύασαν δύο διακλαδωμένα τούνελ που οδηγούν σε διαφορετικούς χώρους.
Με ελβετική τεχνογνωσία και υπερσύγχρονο εξοπλισμό, το νοσοκομείο – πυρηνικό καταφύγιο στο υπόγειο του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης είναι έτοιμο μπροστά σε κάθε σύγχρονη απειλή ενός πυρηνικού ή βιοχημικού πολέμου.
Στην Αττική υπάρχουν αρκετά υπόγεια αντιαεροπορικά καταφύγια της εποχής του Β΄ Παγκοσμίου, ωστόσο είναι σε άθλια κατάσταση. Μάλιστα, προ μηνών είχε γίνει και επιθεώρηση στα καταφύγια της Κρήτης μετά από διαβαθμισμένα σήματα μυστικών υπηρεσίων.
Μέρη στην Αθήνα όπως ο Λυκαβηττός, στον Πειραιά, στα νότια και βόρεια προάστια προάστια χωρίς βέβαια να υπάρχει κάποια επίσημη καταγραφή τους αν και στο διαδίκτυο υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για την ύπαρξη τους.
ΒΙΝΤΕΟ