Μετά από αρκετούς μήνες συζητήσεων και διαβουλεύσεων, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα στείλει 14 άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, δίνοντας το πράσινο φως σε ευρωπαϊκές χώρες που θέλουν να στείλουν τα δικά τους, γερμανικής κατασκευής, άρματα μάχης Leopard 2.
Οι ΗΠΑ επίσης, σχεδιάζουν να παραδώσουν 31 Abrams τους επόμενους μήνες, ενώ και το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει ήδη δεσμεύσει 14 δικά του άρματα μάχης, χαιρέτισε τις ανακοινώσεις.
Περισσότερες από 30 χώρες έχουν παράσχει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, και με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, θα ρίξουμε μια ματιά στο οπλοστάσιο που χτίζει το Κίεβο.
Table of Contents
Τανκς
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του χρειάζονται επειγόντως δυτικά άρματα μάχης για να υπερασπιστούν τα εδάφη τους και να απωθήσουν τα ρωσικά στρατεύματα από τις κατεχόμενες περιοχές.
Ορισμένοι δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε αδύναμη θέση και ότι αυτά τα πιο προηγμένα τανκς θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ουκρανία να απωθήσει τα ρωσικά στρατεύματα.
Το Leopard 2, που χρησιμοποιείται από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, είναι πιο εύκολο στη συντήρηση και απαιτεί λιγότερα καύσιμα από ορισμένες δυτικές εναλλακτικές λύσεις.
Το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησε να παράσχει 14 άρματα μάχης Challenger 2, το κύριο άρμα μάχης του βρετανικού στρατού, στην Ουκρανία. Το Challenger 2 κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1990, αλλά είναι πολύ πιο προηγμένο από άλλα άρματα μάχης που διαθέτουν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Η Ουκρανία χρησιμοποιούσε άρματα μάχης T-72 πριν από την εισβολή και από τον Φεβρουάριο του 2022 έχει λάβει περισσότερα από 200 T-72 από την Πολωνία, την Τσεχική Δημοκρατία και έναν μικρό αριθμό άλλων χωρών.
Οι ΗΠΑ επίσης ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν 31 άρματα μάχης Abrams στην Ουκρανία, με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να τα χαρακτηρίζει ως «τα πιο ικανά τανκς στον κόσμο».
Δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν να εκπαιδεύουν Ουκρανούς στρατιώτες ώστε να μπορούν να τα χειριστούν, αλλά παραμένει ασαφές πόσος χρόνος θα χρειαστεί μέχρι να παραδοθούν τα ίδια τα τανκς.
Οχήματα μάχης
Οι ειδικοί στρατιωτικών εποχειρήσεων επισημαίνουν ότι η επιτυχία στο πεδίο της μάχης απαιτεί μια τεράστια γκάμα εξοπλισμού, που αναπτύσσεται παράλληλα, με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποστήριξη.
Το Stryker είναι ένα από τα πολλά τεθωρακισμένα οχήματα που έχουν δοθεί στην Ουκρανία, ενώ οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν πρόσφατα ότι ακόμα 90 Strykers θα αποσταλούν σύντομα.
Μεταξύ των άλλων οχημάτων που δόθηκαν πρόσφατα από τις ΗΠΑ ήταν 59 ακόμη οχήματα μάχης πεζικού Bradley. Τα συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκαν εκτενώς από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ.
Αεράμυνα
Τον Δεκέμβριο, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσης ότι στέλνουν το πυραυλικό σύστημα Patriot στην Ουκρανία – με τη Γερμανία και την Ολλανδία να ακολουθούν πρόσφατα το παράδειγμά τους.
Αυτό το εξαιρετικά εξελιγμένο σύστημα έχει βεληνεκές έως και 62 μίλια (100 χιλιόμετρα), ανάλογα με τον τύπο του πυραύλου που χρησιμοποιείται, και απαιτεί εξειδικευμένη εκπαίδευση για τους Ουκρανούς στρατιώτες, κάτι που πιθανόν να πραγματοποιηθεί σε βάση του αμερικανικού στρατού στη Γερμανία.
Το σύστημα είναι εξαιρετικά ακριβό, καθώς ένας πύραυλος Patriot κοστίζει περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια.
Από την έναρξη της σύγκρουσης με τη Ρωσία, η Ουκρανία χρησιμοποιεί συστήματα εδάφους-αέρος S-300 της σοβιετικής εποχής.
Πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο, η Ουκρανία διέθετε περίπου 250 S-300 και έχουν γίνει προσπάθειες να αναπληρωθούν με παρόμοια συστήματα που διέθεταν άλλες πρώην σοβιετικές χώρες, με μερικά να προέρχονται από τη Σλοβακία.
Οι ΗΠΑ έστειλαν επίσης Nasams (Εθνικό προηγμένο σύστημα πυραύλων επιφανείας-αέρος) στην Ουκρανία -τα πρώτα έφτασαν στην χώρα τον Νοέμβριο.
Επιπλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παράσχει πολλά συστήματα αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένου του Starstreak, σχεδιασμένο να καταρρίπτει αεροσκάφη που πετούν χαμηλά σε μικρή απόσταση.
Η Γερμανία έχει επίσης στείλει συστήματα αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων IRIS-T, τα οποία μπορούν να πλήξουν πυραύλους που πλησιάζουν σε ύψος έως και 20 χλμ.
Πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς
Μεταξύ των εκτοξευτών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που στάλθηκαν στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ είναι το σύστημα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας M142 ή Himars – αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν επίσης στείλει παρόμοια συστήματα.
Τα Himars πιστεύεται ότι έπαιξαν κεντρικό ρόλο στην επιτυχία της Ουκρανίας στην απώθηση των ρωσικών δυνάμεων στο νότο, ιδιαίτερα στη Χερσώνα τον Νοέμβριο.
Το κρίσιμο σημείο είναι ότι το βεληνεκές των Himars, και πολλών άλλων συστημάτων, ποικίλλει ανάλογα με τα πυρομαχικά που χρησιμοποιούνται και πιστεύεται ότι οι δυτικοί δωρητές δεν έχουν δωρίσει τα πυρομαχικά με το μεγαλύτερο βεληνεκές.
Τα πυρομαχικά που πιστεύεται ότι παραδόθηκαν στην Ουκρανία δίνουν στο σύστημα βεληνεκές περίπου 50 μιλίων (80 χλμ), που είναι πιο μακριά από το σύστημα Smerch στη ρωσική πλευρά. Τα συστήματα Himars είναι επίσης πολύ πιο ακριβή από τα αντίστοιχα ρωσικά συστήματα.
Οβιδοβόλα
Τους μήνες που ακολούθησαν την εισβολή, και την υποχώρηση της Ρωσίας από το Κίεβο, μεγάλο μέρος του πολέμου επικεντρώθηκε στα ανατολικά της χώρας, όπου οι προμήθειες πυροβολικού είχαν μεγάλη ζήτηση από την ουκρανική πλευρά.
Η Αυστραλία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ ήταν μεταξύ των χωρών που έστειλαν προηγμένα οβιδοβόλα M777 και πυρομαχικά.
Το βεληνεκές του M777 είναι παρόμοιο με το ρωσικό όπλο Giatsint-B και πολύ μεγαλύτερο από το ρυμουλκούμενο πυροβόλο D-30 της Ρωσίας.
Πηγή: https://www.fortunegreece.com/photo-gallery/ti-opla-kai-armata-maxis-exei-steilei-mexri-simera-i-disi-stin-oukrania/#5