Δυναμικό παρών δίνει και φέτος στη ΔΕΘ το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (EIE), συμμετέχοντας ενιαία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) και τους εποπτευόμενους φορείς της, στον χώρο του Περιπτέρου 7. Στο stand του ΕΙΕ, οι επισκέπτες ενημερώνονται για τις πιο πρόσφατες και σημαντικές δράσεις του Ιδρύματος ενώ συγχρόνως περιηγούνται με τη βοήθεια της τεχνολογίας στις καινοτομίες που τα τρία Ινστιτούτα του ΕΙΕ έχουν να επιδείξουν.
Στόχος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και των ερευνητών του είναι να επιλύουν θέματα που σχετίζονται με τις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις. Αυτό το διάστημα γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια γύρω από τη μελέτη των μηχανισμών της αλληλεπίδρασης του Περιβάλλοντος με την Υγεία. Στόχος είναι να μελετηθούν οι μηχανισμοί, ώστε να δοθούν λύσεις σε σύγχρονα προβλήματα που αφορούν το Περιβάλλον και την Υγεία.
Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών υπό την Προεδρία και τη Διεύθυνση του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη εντείνει ακόμη περισσότερο την εξωστρέφεια του παρουσιάζοντας στην 87η ΔΕΘ στο περίπτερο 7 της ΓΓΕΚ, εφαρμογές και ερευνητικά προϊόντα υψηλής εξειδίκευσης , αλλά και πρωτοποριακές εξελίξεις από τα Ινστιτούτα του
Φωτοβολταϊκα και θερμοηλεκτρικές διατάξεις
Στο stand του ΕΙΕ στη ΔΕΘ γνωρίζουν οι επισκέπτες την ερευνητική δραστηριότητα του Ινστιτούτου Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας για τα φωτοβολταϊκά τρίτης γενιάς και τις θερμοηλεκτρικές διατάξεις. Περοβσκιτικά ηλιακά κελιά μετατρέπουν το εισερχόμενο φως σε ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ θερμοηλεκτρικές διατάξεις μετατρέπουν τη διαφορά θερμοκρασίας στα άκρα τους σε ηλεκτρικό ρεύμα. Η απεικόνιση της θερμοκρασίας τους παρουσιάζονται επί τόπου στο πεδίο με τη βοήθεια θερμικής κάμερας.
Παρατήρηση πρωτεϊνικών κρυστάλλων με χρήση στερεοσκοπίου
Ακόμη, παρουσιάζεται η σημαντική δράση του Ινστιτούτου Χημικής Βιολογίας που συνδέεται με το ρόλο του ως συντονιστή φορέα της Εθνικής Υποδομής Δομικής Βιολογίας, η οποία εντάχθηκε στον Εθνικό Οδικό Χάρτη Ερευνητικών Υποδομών. Αυτή η δράση διαμόρφωσε και το INSTRUCT-ELhubστο ΙΧΒ/ΕΙΕ
Περιήγηση στον Πύργο της Ουρανούπολης και τα στενά της Άνω Πόλης
Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και με τη μορφή ενός βιωματικού παιχνιδιού, οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στον Πύργο της Ουρανούπολης . Το λογισμικό εικονικής πραγματικότητας και τρισδιάστατης απεικόνισης μνημείων και αντικειμένων πολιτισμού δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου #RoGH,στο οποίο συνεργάστηκαν το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, το Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και η COntentManagement In Culture (COMIC).
Δείτε το βίντεο: https://youtu.be/2-It3wHPLlw
Ακόμη μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος «100 memories» , οι ερευνητές του Ινστιτούτου δημιούργησαν διαδρομές ιστορικού περιεχομένου που αφορούν στην ιστορία της Μετανάστευσης και μετακίνησης πληθυσμών στη διάρκεια του 20 ου αιώνα. Οι διαδρομές που έχουν επιλεγεί αφορούν 4 πόλεις της Ελλάδας μεταξύ των οποίων και η Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα η Άνω Πόλη.
Βρείτε το ΕΙΕ στο Περίπτερο 7 – Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας της 87ης TIF Helexpo.
Περισσότερες πληροφορίες για τη συμμετοχή του ΕΙΕ στη ΔΕΘ:
http://www.eie.gr/…/2023/pressRelease_NHRF_TIF2023_el.pdf
Δείτε το video:https://www.youtube.com/watch?v=Oi4-Tnx3sCI