Εδώ και δύο χρόνια το υπό ιρανική σημαία πλοίο Saviz ήταν αγκυροβολημένο στα ανοιχτά της Ερυθραίας, στην Ερυθρά Θάλασσα, λίγο πιο πάνω από το Τζιμπουτί και απέναντι από τη Σαουδική Αραβία. Το σκάφος αυτό είχε τον πλήρη έλεγχο της ναυσιπλοΐας και των χερσαίων επιχειρήσεων σε όλη την αραβική χερσόνησο και τον Περσικό Κόλπο, καθώς και τη θάλασσα της Αραβίας, ενώ οι δυνατότητές του παρακολούθησης κινήσεων έφτανε μέχρι και το Ισραήλ, καλύπτοντας όλη την ανατολική ακτή της Αφρικής.
Το Saviz ανήκε στη δικαιοδοσία και την επιχειρησιακή αρμοδιότητα των Επαναστατικών Φρουρών του Ιράν. Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε ανωνύμως στους New York Times, το ιρανικό πλοίο Saviz, με τις δεδομένες κατασκοπευτικές του δυνατότητες, χτυπήθηκε από υψηλής τεχνολογίας νάρκες, προφανώς κατευθυνόμενες, την Τρίτη 6 Απριλίου στην Ερυθρά Θάλασσα. Το χτύπημα αποτελεί απάντηση του Ισραήλ σε επίθεση των ιρανικών δυνάμεων στον Περσικό Κόλπο κατά ισραηλινού εμπορικού πλοίου.
Επίσημα η κυβέρνηση και η στρατιωτική διοίκηση του Ισραήλ δεν έδωσαν καμία εξήγηση και δεν προέβησαν σε κανένα σχόλιο σχετικά με την υπόθεση αυτή. Ο Αμερικανός αξιωματούχος διευκρίνισε πως το ιρανικό πλοίο χτυπήθηκε κάτω από την ίσαλο γραμμή του, στα ύφαλά του. Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν Tasnim μετέδωσε πως το μεγάλο ιρανικό σκάφος χτυπήθηκε από νάρκες. Αμέσως οι Επαναστατικοί Φρουροί στην Τεχεράνη κατηγόρησαν το Ισραήλ γι΄ αυτή την ενέργεια.
Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ δεν επέλεξαν κατά λάθος αυτό τον στόχο. Αγκυροβολημένο σε σταθερό αγκυροβόλιο, ακριβώς απέναντι από την Υεμένη και τη Σαουδική Αραβία, το Saviz είχε τη δυνατότητα συλλογής πληροφοριών για μετακινήσεις σκαφών, αεροσκαφών και χερσαίων δυνάμεων σε όλη την ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα δε όσον αφορά τον στρατηγικό χώρο για τα συμφέροντα του Ιράν, που είναι η Υεμένη και η Σαουδική Αραβία.
Σύμφωνα με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας:
1. Το Saviz ήταν σε θέση να συγκεντρώνει στρατιωτικές πληροφορίες που αφορούν κάθε σχεδιασμένη επιχείρηση του Ιράν σε θάλασσα ή στεριά σε όλη την περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων όμως και των παρόχθιων περιοχών της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ.
2. Η διακυβέρνηση Μπάιντεν «κάρφωσε» το Ισραήλ και τον ρόλο του σε αυτή την επιχείρηση, εξυπηρετώντας σκοπιμότητες, δεδομένου ότι η αποκάλυψη συνέπεσε με την έναρξη των έμμεσων συνομιλιών ΗΠΑ-Ιράν, με διάμεσο την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη συμφωνία για τα πυρηνικά, από την οποία είχε αποχωρήσει ο Ντόναλντ Τραμπ. Κατά τις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας, οι Αμερικανοί με αυτό τον τρόπο προειδοποίησαν το Τελ Αβίβ πως δεν θα πρέπει με κανέναν τρόπο να τορπιλίσει αυτόν τον διμερή διάλογο.
3. Η Τεχεράνη, η οποία συνήθως αποφεύγει να σχολιάσει ισραηλινές στρατιωτικές κινήσεις, ιδιαίτερα δε χτυπήματα του Ισραήλ που αφορούν περσικούς στόχους, αυτή τη φορά έσπευσε να ανακοινώσει πως πίσω από το χτύπημα στο κατασκοπευτικό σκάφος Saviz κρύβεται το Ισραήλ.
4. Όλα τα παραπάνω δείχνουν πως κάτι αλλάζει στην τακτική που ακολουθεί το Ισραήλ στη σύγκρουσή του με το Ιράν. Όπως φαίνεται, το ισραηλινό ενδιαφέρον μεταφέρεται πλέον από το συριακό θέατρο πολέμου και τον ρόλο των Επαναστατικών Φρουρών στη Συρία, στη θαλάσσια γέφυρα-οδό την οποία επιχειρεί εδώ και καιρό να στήσει το Ιράν από τον Περσικό Κόλπο και τα Στενά του Ορμούζ μέσω της Αραβικής Θάλασσας και της Ερυθράς, αλλά και με παρουσία στη Μεσόγειο.
5. Η επίθεση στο κατασκοπευτικό σκάφος Saviz καταδεικνύει το πόσο σημαντική στρατηγικά είναι αυτή η επιχείρηση του Ιράν να δημιουργήσει μια θαλάσσια ζώνη ελέγχου, η οποία περιβάλλει την αραβική χερσόνησο από άκρη σε άκρη της. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρόσφατα αποκαλυφθείσα έντονη δραστηριότητα ιρανικών εμπορικών σκαφών, ιδιαίτερα ιρανικών τάνκερ, τα οποία έχουν εντοπιστεί κατά καιρούς, αλλά σε πυκνά χρονικά διαστήματα, να μετακινούνται με ή χωρίς φορτίο (με ή χωρίς γνωστό φορτίο) από τα στενά του Ομάν έως και την Κύπρο. Κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο το Ιράν έχει επιφέρει δύο στρατιωτικά χτυπήματα κατά Ισραηλινών στόχων-σκαφών, ένα στη Μεσόγειο και ένα στον κόλπο του Ομάν. Το Ισραήλ απάντησε κατευθείαν χτυπώντας μια σημαντικότατη πλωτή κατασκοπευτική βάση της Τεχεράνης, στα φαινομενικά ουδέτερα νερά της Ερυθραίας.