Το Καρατάσιου προς όφελος της κοινωνίας

του Σάκη Λαζαρίδη
Την ανακοίνωση της χωροθέτησης του νέου ογκολογικού νοσοκομείου σε έκταση μέσα στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου το συντριπτικό μέρος των πολιτών και η κοινή γνώμη αισθάνεται ικανοποίηση καθώς όπως φαίνεται επιλέχθηκε ο σωστός χώρος για πολλούς και διάφορους λόγους (προσβασιμότητας, δικτύων, επικοινωνίας, εγγύτητας με άλλα 4 νοσοκομεία – Παπαγεωργίου, Παπανικολάου, 424 ΓΝΣΕ, Παιδιατρικό Φίλυρο).
Αυτή την απόφαση χαιρέτισαν σχεδόν όλοι οι βουλευτές της Α’ Θεσσαλονίκης όπως και οι δήμαρχοι εκτός των 3 δημάρχων Ωραιοκάστρου, Λαγκαδά και Βόλβης που υπερασπίζονταν τη χωροθέτηση του νέου ογκολογικού νοσοκομείου στην περιοχή της Λητής για τοπικούς λόγους.
Η επιλογή του Καρατάσιου βασίστηκε στις χρήσεις γης του πρόσφατα εγκεκριμένου με ΦΕΚ Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της δημοτικής ενότητας Πολίχνης, όπου σύμφωνα με αυτό προβλέπεται 75% κατ΄ ελάχιστο του χώρου των 689 στρεμμάτων για πράσινο και 25% δημόσιες και κοινωφελείς χρήσεις. Ενημερωτικά η αναθεώρηση του ΓΠΣ της Πολίχνης άρχισε το 2005 και αφού πέρασε από όλα τα στάδια με 5 κατά σειρά δημοτικές διοικήσεις και 6 κυβερνήσεις, εγκρίθηκε από όλα τα θεσμικά όργανα του Δήμου Παύλου Μελά και της πολιτείας, το Συμβούλιο Μητροπολιτικού Σχεδιασμού και τέλος έγινε επίσημα ΦΕΚ με υπογραφή του Υπουργού Περιβάλλοντος πριν από 1 χρόνο. Παράλληλα όλα αυτά τα χρόνια η τοπική κοινωνία, οι σύλλογοι και οι φορείς ανέπτυξαν κινηματική δράση για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του χώρου και την αξιοποίησή του ως ελεύθερου χώρου πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής. Καταφέραμε να συνεργαστούμε και να οργανώσουμε δεκάδες εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις για να αποτρέψουμε δυσάρεστες εξελίξεις για το μέλλον του χώρου. Απειληθήκαμε με διώξεις και μηνύσεις, καταθέσαμε μηνύσεις, δεχτήκαμε εκβιασμούς και τελικά αποτρέψαμε τα “θέλω” του ΤΕΘΑ (Ταμείο Εθνικής Άμυνας) για οικοπεδοποίηση και ιδιωτικοποίηση του χώρου του Καρατάσιου.
Με την οριστικοποίηση της χωροθέτησης του νέου ογκολογικού νοσοκομείου σε έκταση μέσα στο Καρατάσιου αυτόματα κλειδώνει και οριοθετείται το υπόλοιπο των 550 και πλέον στρεμμάτων για τη δημιουργία ελεύθερου χώρου πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής.
Προσωπικά σε όλη αυτή την διαδρομή είτε ως μέλος της Κίνησης Πολιτών Καρατάσιου, είτε ως μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρατάσιου, είτε ως μέλος των Περιαστικών Καλλιεργειών Καρατάσιου, είτε ως αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Παύλου Μελά είχα την τύχη να συνεργαστώ με πολλούς σπουδαίους ανθρώπους και ενεργούς πολίτες της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι μοιραστήκαμε τις ίδιες ανησυχίες και τα ίδια οράματα και ειδικά σε αυτούς που έφυγαν ξαφνικά και λείπουν από κοντά μας…
Ο αγώνας ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια έχοντας ως δεδομένα το Νόμο 2745/99 και τη μελέτη “Δοξιάδη” του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης, που προέβλεπε οικοπεδοποίηση και εκμετάλλευση του Καρατάσιου προς όφελος του ΤΕΘΑ και συνεχίζεται έως σήμερα χωρίς να υπάρχει εφησυχασμός μέχρι την τελική δικαίωση, την αξιοποίηση του Καρατάσιου ως ελεύθερου χώρου πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής προς όφελος της τοπικής κοινωνίας!!
Exit mobile version