Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συμμετέχει στη Λογοτεχνική Σκηνή_11 με τη Δραματική Σχολή, οι σπουδαστές της οποίας, θα παρουσιάσουν την αντιπολεμική performance «Γκερνίκα» υπό τη διδασκαλία του Κωνσταντίνου Γεράρδου , βασισμένη στο περίφημο έργο του Πάμπλο Πικάσο.
Είκοσι δύο συγγραφείς με αδημοσίευτα έως τώρα κείμενά τους, ισάριθμοι ομότεχνοί τους που τους παρουσιάζουν, τρία μουσικά σύνολα, αλλά και μεμονωμένοι μουσικοί, ηθοποιοί, εικαστικοί καλλιτέχνες και μεταφραστές συμμετέχουν για άλλη μία χρονιά στη Λογοτεχνική Σκηνή_11, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022 στο δημοτικό θέατρο «Άνετον» (Παρασκευοπούλου 42 και Κωνσταντινουπόλεως), με ώρα έναρξης 19:00 και ελεύθερη είσοδο (συνιστάται η χρήση μάσκας).
Η φετινή Λογοτεχνική Σκηνή πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με τη γενναιόδωρη υποστήριξη της Πολιτιστικής Εταιρείας και με χορηγία της ΕΥΑΘ.
Η 11η διοργάνωση της Λογοτεχνικής Σκηνής φιλοδοξεί όχι μόνο να συμβάλει στη μεγαλύτερη “ορατότητα” της λογοτεχνίας ―δημιουργώντας μία αφορμή και έναν χώρο έκφρασης, με το βάρος κυρίως να πέφτει σε νέες φωνές― αλλά πολύ περισσότερο να αποκτήσει μία ενεργή λειτουργία μέσα και από την παραγωγή πρωτότυπου έργου και δημιουργικών συνεργειών με άλλους φορείς – κυρίως δημιουργούς της πόλης (αλλά όχι μόνον)- από όλο το φάσμα των τεχνών, επιχειρώντας μία γνήσια διακαλλιτεχνική συνάθροιση.
Γι’ αυτό άλλωστε και η Λογοτεχνική_11 “προετοιμάζεται”, πολλούς μήνες πριν από το προσεχές διήμερο, μέσα από τη διοργάνωση και την υποστήριξη εργαστηρίων, και συγκεκριμένα ενός Εργαστηρίου Γραφής με συντονίστρια τη Μαίρη Κλιγκάτση, σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, και ενός Εργαστηρίου Μετάφρασης Γερμανόφωνης Ποίησης, με συντονίστρια την Έλενα Παλλαντζά και με την υποστήριξη του Τμήματος Γερμανικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ., με στόχο να παρουσιάσει όχι μόνον νέους γερμανόφωνους συγγραφείς, αλλά και ―κυρίως― νεότερους μεταφραστές/στριες.
Οι συγγραφείς που συμμετέχουν, ως επί το πλείστον με φυσική παρουσία, είναι οι (με αλφαβητική σειρά): Κατερίνα Ασημακοπούλου, Στέλλα Βοσκαρίδου, Ηλίας Γεωργιάδης, Δημήτρης Γκιούλος, Γεωργία Διάκου, Σταμάτης Δεμερτζής, Θάνος Μηλιός Καρακατσάνης, Κωνσταντίνα Κορρυβάντη, Björn Kuhligk, Δημήτρης Λεοντζάκος, Ιωάννα Λιούτσια, Κατερίνα Μαρδακιούπη, Έλενα Μαρούτσου, Γιώργος Μουφτόγλου, Άγγελος Μπέρτος, Βίκυ Μπρούσαλη, Μαριάννα Νικολάου, Αθηνά Παπανικολάου, Σταμάτης Πολενάκης, Χριστίνα Ραφτοπούλου, Ηλίας Στόφυλας και Κώστας Χατζηκυριάκου. Το έργο τους θα προλογίσουν άλλοι γνωστοί και καταξιωμένοι συγγραφείς, κριτικοί, ακαδημαϊκοί και μεταφραστές.
Από τη Λογοτεχνική Σκηνή_11 δεν θα μπορούσε να λείπει η μουσική. Άλλοτε πλαισιώνοντας τον λόγο και άλλοτε με αυτοτελή παρουσία ή μέσα από performances, μουσικοί και μουσικά σύνολα θα συνοδεύσουν τις δράσεις των δύο ημερών. Αναλυτικότερα θα συμμετάσχουν: Η ομάδα TantrUm1 (Ανθή Δαμβουνέλη και Ηρώ Μενέγου), το δωδεκαμελές Σύνολο Ελεύθερης Αυτοσχεδιαζόμενης Μουσικής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η πενταμελής μπάντα Eleonora Soreitis & the Poetic Quartet με πρωτότυπες μελοποιήσεις αγγλόφωνων ποιημάτων, καθώς και οι Παναγιώτης Ανδρέογλου (ακορντεόν), Νεκτάριος Καρατζής (κοντραμπάσο), Βαγγέλης Τσοτρίδης (κιθάρα) και Μηνάς Νικολαΐδης (βιολί).
Ακόμη, η Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε θα παρουσιάσει την αντιπολεμική performance «Γκερνίκα» υπό τη διδασκαλία του Κωνσταντίνου Γεράρδου, ενώ η Ιωάννα Λιούτσια την performance «Τι νέες που φτάσαμεν εδώ», ένα σχόλιο στο ζήτημα της έμφυλης βίας.
Τέλος, και τις δύο ημέρες θα λειτουργούν στο φουαγιέ του θεάτρου δύο μικρές εικαστικές εκθέσεις με ιδιαίτερο περιεχόμενο. Η εικαστικός Νεφέλη Κυριακού θα παρουσιάσει έργα της που “συνομιλούν” με στίχους της ελληνικής hip-hop, ενώ η φωτογραφική ομάδα του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ θα παρουσιάσει την έκθεση «Soul Tatoο: Βιογραφικές σωματογραφίες».
Η Λογοτεχνική Σκηνή δημιουργήθηκε το 2012 από τον Γιώργο Κορδομενίδη, στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Παρά θίν’ αλός» του Δήμου Καλαμαριάς, και πραγματοποιήθηκε επί τρεις χρονιές (μέχρι το 2014) σε αυτό το οργανωτικό πλαίσιο.
Από το 2015, τη διοργάνωση ανέλαβε αυτοτελώς το περιοδικό «Εντευκτήριο» και την υλοποιεί σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Μέγας χορηγός της φετινής διοργάνωσης είναι η Πολιτιστική Εταιρεία. Χορηγός η ΕΥΑΘ.
Τη γενική διεύθυνση της Λογοτεχνικής Σκηνής έχει ο Γιώργος Κορδομενίδης, υπεύθυνος για όλες τις δράσεις του Εντευκτηρίου (περιοδικό | εκδόσεις | εκδηλώσεις). Το φετινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα επιμελήθηκαν οι Τέλλος Φίλης και Άκης Παραφέλας.