Η χρήση των self test μπορεί να …ξεκλειδώσει πολλές δραστηριότητες κι όχι μόνο της εκπαίδευσης καθώς η συχνή χρήση τους από τους πολίτες μπορεί να απελευθερώσει ακόμη και το άνοιγμα των μετακινήσεων προς άλλους νομούς. Αυτό τουλάχιστον ευελπιστεί η κυβέρνηση και βρίσκει σύμφωνους πολλούς επιστήμονες. Ένας από αυτούς είναι και ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος θεωρεί «κλειδί» για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων στη χώρα τα self tests.
O καθηγητής τόνισε με αφορμή το άνοιγμα του λιανεμπορίου αλλά και των Λυκείων από Δευτέρα 12 Απρίλη ότι «πάντα υπάρχει ρίσκο όταν ανοίγουν αγορά και σχολεία. Ελπίζω ότι θα βοηθήσουν τα τεστ. Κάθε χαλάρωση πρέπει να γίνεται με τεστ» ξεκαθάρισε κι «έδειξε» το Πάσχα και την πιθανή απελευθέρωση των μετακινήσεων, εφόσον λειτουργήσει το μεγάλο στοίχημα της αυτοδιάγνωσης, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο OPEN. Αναφορικά με το Πάσχα, ο κ. Βατόπουλος είπε ότι τα self test «είναι το πείραμα για να δούμε πώς θα πάει η κατάσταση. Αν λειτουργήσει, μπορεί να τα ξεκλειδώσει όλα, ακόμα και την εστίαση» τόνισε και πρόσθεσε ότι «είμαι αισιόδοξος γι αυτό το πείραμα κι ενόψει Πάσχα».
Ωστόσο, έστειλε μήνυμα ότι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα μέχρι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός, καθώς εγκυμονεί κίνδυνος για περαιτέρω μετάδοση του κορωνοϊού.
Σχετικά με τον επαρκή αριθμό self test, ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, είπε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, καθώς ήδη από χθες περισσότερα από 10.000 φαρμακεία διένειμαν 296.000 τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές σε ολόκληρη τη χώρα και πρόσθεσε πως «ακόμα και νησιά που δεν έχουν φαρμακεία, τα έχουν παραλάβει. Αναμένονται κι επιπλέον τεστ, δεν θα υπάρξει έλλειψη», είπε ο ίδιος.
Πριν από το Πάσχα οι αποφάσεις για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, λίγο πριν από το Πάσχα θα εξεταστεί το ενδεχόμενο απελευθέρωσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων και το άνοιγμα των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. «Οι εβδομάδες κοντά στο Πάσχα είναι κρίσιμες για τη συσσώρευση στοιχείων και τότε είναι που θα είμαστε σε θέση να πάρουμε κάποιες αποφάσεις», δήλωσε ο ίδιος σε τηλεοπτικό σταθμό.
Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε ότι «είναι δεδομένο ότι στις 14 Μαΐου θα ανοίξουν οι τουριστικές δραστηριότητες και περιμένουμε σταδιακά και πάντοτε με μέτρα προστασίας να αρχίσουμε να υποδεχόμαστε τους πρώτους επισκέπτες στη χώρα μας. Επομένως, τόσο οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις όσο και άλλοι περιορισμοί πρέπει να εξεταστούν και υπό αυτό το πρίσμα. Γιατί δεν μπορείς να πείσεις τον πολίτη σου να πράξει κάτι πολύ συγκεκριμένο, όταν από έναν πολίτη μίας άλλη χώρας ζητάς κάτι διαφορετικό».
Σε ανοιχτούς χώρους θα λειτουργήσει η εστιάση μετά το Πάσχα
Θετικοί ως προς το άνοιγμα της εστίασης είναι οι ειδικοί για την περίοδο μετά το Πάσχα και όχι νωρίτερα αφού τα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας δεν επιτρέπουν σήμερα μια τέτοια ενέργεια. Άλλωστε η λειτουργία των σχολείων και του λιανεμπορίου πιθανότατα να ανεβάσει τον αριθμό των κρουσμάτων, γι΄αυτό θα πρέπει να είναι προσεκτικές οι κινήσεις για την επαναλειτουργία των δραστηριοτήτων, είπε μεταξύ άλλων στο OPEN ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.
«Σαφώς και θέλουμε να ανοίξουν όλες οι δραστηριότητες, όμως όλα μπαίνουν στην κρίση της επιτροπής κι αυτή αποφασίζει. Θα περιμένουμε λοιπόν την επόμενη Παρασκευή για να δούμε πώς θα κινηθούμε στη συνέχεια. Κάθε εβδομάδα εξετάζεται κάθε περιοχή και κάθε άνοιγμα» τόνισε ο υφυπουργός και ξεκαθάρισε πως «όλα τα μέτρα στήριξης ισχύουν. Υπάρχουν και θα ισχύει ό,τι έχει ανακοινωθεί», είπε ο κ. Παπαθανάσης.
Για την επανεκκίνηση της εστίασης και τα μέτρα ενίσχυσης είπε ότι «τις πρώτες μέρες του Μαΐου θα δοθούν τα λεφτά στην εστίαση» και πρόσθεσε πως «προς το τέλος αυτής της περιπέτειας θα γίνει απολογισμός και θα στηρίξουμε όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί περισσότερο». Παράλληλα, ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά ότι η εστίαση δεν θα πρέπει να περιμένει άνοιγμα πριν το Πάσχα κι όλα δείχνουν ότι πάμε για τους ανοιχτούς χώρους μετά την πρώτη εβδομάδα του Μάη.