Οι δύο χάρτες του Φρίντμαν και η «υπερδύναμη» Τουρκία – Οι ρωσικές αντιδράσεις
Ένα χάρτη του 2009 της αμερικανικής εταιρείας πληροφοριών Stratfor, που δείχνει την τουρκική σφαίρα επιρροής το 2050, ανέσυρε στην επιφάνεια ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του Ερντογάν, προκειμένου να πείσει το εσωτερικό του ακροατήριο πως οι ΗΠΑ του Μπάιντεν, συμφωνούν με τους νέο-οθωμανικούς σχεδιασμούς του. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα, πως ο επίμαχος χάρτης «ξεθάφτηκε» την ίδια ώρα που στην Αθήνα, πραγματοποιούνταν το «Φόρουμ Φιλίας» με τη συμμετοχή σημαντικών αραβικών χαρτών, που σύμφωνα με τη θεωρία του Strafor θα τελούν το 2050 υπό την επιρροή της Τουρκίας.
O χάρτης που προβλήθηκε στο πλαίσιο πάνελ του τηλεοπτικού δικτύου TGRT, βασίζεται στη θεωρία που εξέφρασε το 2009 ο ιδρυτής του Stratfor, και διάσημος Αμερικανός αναλυτής πληροφοριών Τζορτζ Φρίντμαν, πως η Τουρκία θα έχει εξελιχθεί σε υπερδύναμη έως το 2050 ασκώντας επιρροή στη νότια Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, τον Καύκασο και τμήματα της Ρωσίας. Η συγκεκριμένη θεωρία μάλιστα, αποτέλεσε ξεχωριστό κεφάλαιο στο βιβλίο του Φρίντμαν: «Τα επόμενα 100 χρόνια: Μια πρόβλεψη για τον 21ο αιώνα» που εκδόθηκε το 2009 και κυκλοφόρησε και στη χώρα μας το 2014.
Σύμφωνα με την ανάλυση αυτή, στις χώρες που έως το 2050 η Τουρκία θα ασκεί έντονη επιρροή περιλαμβάνονται η Ελλάδα και η Κύπρος, χώρες της Μέσης Ανατολής, χωρίς το Ισραήλ, η Βόρεια Αφρική, ακόμη και περιοχές της Ρωσίας. Μεταξύ άλλων, «κόκκινες» εμφανίζονται στον χάρτη του Stratfor: Αρμενία, Ελλάδα, ΗΑΕ, Ομάν, Μπαχρέιν, Κύπρος, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Αμπχαζία, Λίβανος, Συρία, Υεμένη, Ιράκ, Κουβέιτ, Αίγυπτος, Λιβύη, χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και περιοχές της νότιας Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, του Κουμπάν, της περιοχής του Ροστόφ και των δημοκρατιών.
Οι δύο χάρτες του Φρίντμαν και η «υπερδύναμη» Τουρκία
Στο βιβλίο του Φρίντμαν και στο κεφάλαιο «Τurkish sphere of influence 2050» («Τουρκική σφαίρα επιρροής 2050»), δημοσιεύεται ο επίμαχος χάρτης χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα και η Κύπρος, στις χώρες που θα «κοκκινίσουν» σύμφωνα με τη θεωρία του ιδρυτή του Stratfor. Στον χάρτη του βιβλίου από τις χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου μάλιστα, εμφανίζονται Αλβανία και Βοσνία – Ερζεγοβίνη πως θα τελούν υπό την επιρροή της Τουρκίας έως το 2050. Κάτι που ήδη συμβαίνει σε κάποιο βαθμό ήδη από τις μέρες μας.
Ωστόσο την ίδια εποχή που εκδόθηκε το βιβλίο, βίντεο που εμφανίζει τον Φρίντμαν να μιλάει για το νέο του έργο -στο κανάλι του Stratfor στο youtube- δείχνει τον γνωστό έγχρωμο χάρτη που προέβαλε πρόσφατα το TGRT, με την Ελλάδα και την Κύπρο να συγκαταλέγονται στις χώρες που θα βρίσκονται υπό την επιρροή της Τουρκίας το 2050, όχι όμως η Αλβανία και η Βοσνία Ερζεγοβίνη. Έως σήμερα βέβαια, αδιευκρίνιστοι παραμένουν οι λόγοι που ο Φρίντμαν και Stratfor χρησιμοποίησαν για την ίδια θεωρία, δύο διαφορετικούς χάρτες, με λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά.
Ο ιδρυτής του Stratfor, που πολλοί αποκαλούν «σκιώδης CIA», τονίζει στο βιβλίο του πως έως το 2050 η Τουρκία θα έχει γίνει μια υπερδύναμη στην περιοχή. «Κατά τα τελευταία 100 χρόνια η Τουρκία έχει μια πολύ περίεργη θέση που δεν είχε ποτέ στο παρελθόν, γιατί ήταν η πρώτη που περιβλήθηκε από τους Ευρωπαίους και στη συνέχεια από τους Ρώσους και κατόπιν από τους Αμερικανούς. Οι Αμερικανοί φεύγουν, οι Ρώσοι δεν ακολουθούν και οι Βρετανοί είναι απασχολημένοι με άλλα πράγματα. Ξαφνικά η Τουρκία ανοίγει τα φτερά της», αναφέρει, συνεχίζοντας: «Η Τουρκία είναι τώρα στην 17η θέση των μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο. Είναι μεγαλύτερη από τη Σαουδική Αραβία. Έχει στρατό και στρατιωτική ικανότητα που είναι, ίσως, η καλύτερη στην Ευρώπη, εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα μπορούσε να νικήσει τους Γερμανούς σε ένα απόγευμα, τους Γάλλους σε μια ώρα εάν εμφανισθούν (…) Κάθε φορά που ο ισλαμικός κόσμος κατά τα τελευταία 1.000 χρόνια είχε ενοποιηθεί αυτό έγινε υπό την τουρκική εξουσία. Επί 500 χρόνια ήταν κάτω από την οθωμανική κυριαρχία και όταν ήταν κάτω από την οθωμανική κυριαρχία οι Άραβες είχαν μια υποδεέστερη θέση και οι Τούρκοι δημιούργησαν μια τάξη».
Θα πρέπει να επισημανθεί για τη συνέχεια, πως η θεωρία του Φρίντμαν εκφράστηκε ουσιαστικά πριν από 12 χρόνια, τότε που ο Ερντογάν δε θύμιζε σε τίποτα τον σημερινό ισλαμο-εθνικιστή ηγέτη, που φιλοδοξεί να μείνει στην ιστορία της Τουρκίας ως νέος… Ατατούρκ.
Ο τουρκικός προπαγανδιστικός μηχανισμός, επανάφερε στην επιφάνεια τον παλιό χάρτη και τη θεωρία του Stratfor, προκειμένου να ικανοποιήσει τους νέο-οθωμανικούς σχεδιασμούς της Άγκυρας και το εσωτερικό ακροατήριο του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
«Πρόκειται για μια δημοσίευση του 2009 την οποία έχουν ανασύρει οι Τούρκοι καθαρά για αναδείξουν στο εσωτερικό τους κοινό ότι οι ΗΠΑ και μάλιστα το Stratfor, που ειδικά εκείνη την εποχή ήταν μια παραφυάδα των αμερικανικών ειδικών υπηρεσιών, τους στηρίζει και μάλιστα δείχνει μ’ αυτόν τον τρόπο πως οι αμερικανικές επιδιώξεις για την περιοχή είναι ευνοϊκές για την Τουρκία» λέει στο ΘΕΜΑ ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας του ΕΚΠΑ κ. Ιωάννης Μάζης, επισημαίνοντας πως πολλά έχουν αλλάξει από το 2009, οπότε και εκφράστηκε δημόσια η επίμαχη θεωρία του Φρίντμαν.
«Το Stratfor εκείνη την εποχή είχε άλλη ταμπέλα. Το 2009 είχε εντελώς διαφορετική προοπτική για τον Ερντογάν. Τον χρειαζόντουσαν και τον προέβαλαν οι ΗΠΑ -όπως έλεγαν τότε- για να φτιάξουν μια «ισλαμοδημοκρατία», κατά τα πρότυπα της «χριστιανοδημοκρατίας», όπου ένα ισλαμικό κράτος με light Iσλάμ -όντας νατοϊκό και ισλαμικό- θα μπορούσε να προβάλλει την ισχύ του ΝΑΤΟ σε όλο το τριγύρω περιβάλλον. Πάντα στο πλαίσιο ενός ελεγχόμενου ισλάμ. Όμως από το 2009 έως το 2021 ο Ερντογάν μετατράπηκε σε πολιτικό ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων και τα πράγματα άλλαξαν δραματικά για τον ίδιο» τονίζει ο κ.Μάζης.
Δεν είναι τυχαίο πως ο χάρτης του Stratfor, που παρουσιάζει το σύνολο του αραβικού κόσμου υπό την επιρροή της Τουρκίας έως το 2050, επανεμφανίστηκε από τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της Άγκυρας, την ίδια ώρα που στην Αθήνα πραγματοποιούνταν η πετυχημένη σύνοδος του Φόρουμ Φιλίας, με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Σαουδικής Αραβίας, Μπαχρέιν, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Γαλλίας.
Όπως φάνηκε από την επίσημη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, και τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ στην Τουρκία, το Φόρουμ Φιλίας φαίνεται πως εκνεύρισε αισθητά την Άγκυρα. «Ο συγκεκριμένος χάρτης δείχνει τις αραβικές χώρες υπό την ομπρέλα της Τουρκίας το 2050, μόνο που οι σημαντικότερες χώρες του αραβικού κόσμου ήταν στην Αθήνα για το Φόρουμ Φιλίας, μαζί με την Γαλλία, με ότι αυτό σημαίνει για την Τουρκία» τονίζει ο κ.Μάζης.
Ρωσικές αντιδράσεις
Η επανεμφάνιση του επίμαχου χάρτη του Stratfor και όσα υποστήριξε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TGRT, έτυχε ευρείας δημοσιότητας στα τουρκικά ΜΜΕ, με πηχυαίους τίτλους, την ίδια ώρα που ρωσικά δίκτυα μετέδιδαν τις αντιδράσεις Ρώσων αξιωματούχων. Σύμφωνα με τον κ. Μάζη, η επανεμφάνιση του επίμαχου χάρτη από τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της Άγκυρας στρέφεται ουσιαστικά εναντίον της μόνιμης συμμάχου της Τουρκίας στην εποχή μας, της Ρωσίας. «Όταν σου δείχνει όλη την κεντρική Ασία και τον Καύκασο «κόκκινο» αποτελεί βασική απειλή για τη Ρωσική Ομοσπονδία. Φαίνεται πως χάνει τη ψυχραιμία του ο Τούρκος πρόεδρος» λέει, καταλήγοντας: «H ανασυρσή από το ντουλάπι του συγκεκριμένου χάρτη, ήταν λάθος του Ερντογάν. 1ον γιατί δείχνει ν’ απειλεί τη Ρωσία με αυτόν τον χάρτη και 2ον τον αραβικό κόσμο, ο οποίος τον έχει καταλάβει και τον έχει απομονώσει. Ακόμη και το Κατάρ δείχνει ν’ αποστασιοποιείται».