Αυξάνει κατακόρυφα την ένταση η Τουρκία, με τις καθημερινές προκλήσεις, τα επικίνδυνα παιχνίδια της στη Μεσόγειο, αλλά και τις απειλές πολέμου κατά Ελλάδας και Κύπρου, που εκτοξεύει ο ίδιος ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η Άγκυρα, δημιουργεί ένα εκρηκτικό κλίμα, φλερτάροντας με ένα θερμό επεισόδιο. Τεντώνει συνεχώς το σχοινί και δοκιμάζει τις αντοχές μας, επιχειρώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.
Στην περίπτωση του Oruc Reis, που αλωνίζει την Ανατολική Μεσόγειο, ανοιγοκλείνοντας τον πομπό του, η Άγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει μια τετελεσμένη κατάσταση, βάσει της οποίας δεν θα επιτρέπεται στην Αθήνα να ασκεί τα νόμιμα δικαιώματά της είτε με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια είτε με το να εκμηδενίσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.
Παράλληλα όπως φαίνεται και από το non paper του τουρκικού ΥΠΕΞ, επιχειρεί να «απλώσει» την ατζέντα του διαλόγου στα θέματα που η ίδια θέλει.
Απώτερος στόχος όπως εκτιμάται, είναι στην επικείμενη πολυμερή διάσκεψη,για την ανατολική Μεσόγειο, να τεθούν ακόμα περισσότερα ζητήματα στο τραπέζι και να πιέσει για τα θέματα στο Αιγαίο.
Table of Contents
Ξεπέρασε τα όρια
Στα επικίνδυνα παιχνίδια της Άγκυρας, με την περιπλάνηση του Oruc Reis στην Μεσόγειο και την αποστολή και πλωτού γεωτρύπανου κοντά στο Καστελλόριζο, ήρθε να προστεθεί και η νέα πρόκληση της Άγκυρας, που χθες το βράδυ κράτησε για 20’ στον αέρα το κυβερνητικό αεροσκάφος της Ελλάδας που μετέφερε το Νίκο Δένδια, πάνω από τα σύνορα Τουρκίας-Ιρακ, βορείως τη Μοσούλης αρνούμενη να χορηγήσει την άδεια υπερπτησης που είχε η ίδια εγκρίνει λίγο νωρίτερα.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η Τουρκία είχε επιτρέψει αρχικά την υπέρπτηση του ελληνικού κυβερνητικού αεροσκάφους πάνω από το έδαφος της, όμως όταν αυτό έφτασε στα σύνορά της με το Ιράκ, εμπόδισε την πτήση και ανάγκασε το ελληνικό αεροπλάνο να κάνει κύκλους επί 20λεπτο έως ότου να δοθεί, τελικά, η άδεια.
Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, όλα έγιναν το βράδυ της Τετάρτης, όταν και ο Νίκος Δένδιας και η ελληνική αποστολή που τον συνόδευε στο Ιράκ μπήκαν στο κυβερνητικό Embraer “Νεφέλη” για να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Οι τουρκικές αρχές ειδοποιήθηκαν για τη VIP πτήση και έδωσαν έγκριση για πτήση, ωστόσο την ώρα που το αεροσκάφος προσέγγιζε τα σύνορα, απέσυραν την έγκριση.
Ξεκίνησε έντονη διπλωματική επικοινωνία και το αεροσκάφος υποχρεώθηκε να χαμηλώσει ύψος και να κάνει κύκλους μέχρι να διευθετηθεί το θέμα, ενώ τέθηκε ζήτημα για το κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος επάρκειας καυσίμων. Μάλιστα η άδεια δόθηκε όταν ο πιλότος του αεροσκάφους μετέφερε στις τουρκικές αρχές ότι λιγοστεύουν τα καύσιμα του αεροπλάνου.
Το γεγονός ωστόσο καταδεικνύει τις τουρκικές προθέσεις, για ένταση του «πολέμου νεύρων» και κορύφωση των προκλήσεων σε βάρος της χώρας μας.
Τα επικίνδυνα παιχνίδια στην Ανατολική Μεσόγειο
Το τουρκικό πλοίο απέπλευσε από το λιμάνι Tasucu της Τουρκίας, στην επαρχία της Μερσίνης, και έχει προορισμό το λιμάνι Haydarpasa της Κωνσταντινούπολης.
Τo «Kanuni» ταξίδεψε για μεγάλο χρονικό διάστημα έχοντας κλειστό το σύστημα προσδιορισμού θέσης. Η Τουρκία επέλεξε να «ξαναμφανίσει» το πλοίο στο χάρτη του marinetraffic, δημοσιοποιώντας τη θέση του νοτιοανατολικά του Καστελόριζου.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το «Kanuni» έπλεε στην περιοχή με ταχύτητα περίπου 7 κόμβους.
Το Kanuni είναι το τρίτο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο μετά το Fatih και το Yavuz. Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας το απέκτησε μεταχειρισμένο στις αρχές του 2020 έναντι περίπου 40 εκατ. δολαρίων.
Πρόκειται για πλωτό γεωτρύπανο έκτης γενιάς, εξειδικευμένο σε γεωτρήσεις σε πολύ μεγάλα βάθη.είτε που βρισκόταν στις 7.30 το πρωί.
To Oruc Reis, στο μεταξύ συνεχίζει να αλωνίζει στην περιοχή, ανοιγοκλείνοντας τον πομπό του.
Η «κόκκινη» γραμμή
Όλα αυτά αναμένεται να τεθούν μετ’ επιτάσεως από τον πρωθυπουργό στην Σύνοδο Κορυφής, όπου στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να ενεργοποιηθούν οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Η Αθήνα άλλωστε, εντείνει τις κινήσεις της στη διπλωματική σκακιέρα, εμβαθύνοντας τη συνεργασία με ισχυρά κράτη της περιοχής και προτρέποντας την Ευρώπη να αναλάβει δράση.
Η Αθήνα, βλέποντας το διασταγμό του Βερολίνου να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία θα επιδιώξει, να υπάρξει στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυστηρή σύσταση προς την Τουρκία, γεγονός που θα αποτελέσει προπομπό για συνέπειες στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου.
Ενόψει της Συνόδου, η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο διαμηνύουν κυβερνητικά στελέχη, επισημαίνοντας εντούτοις ότι δεν θα επιτραπεί η παραβίαση των «κόκκινων γραμμών» από την Τουρκία.
Το κρίσιμο ζήτημα είναι μέχρι πού θα φτάσει το Oruc Reis και αν τελικά θα παραβιάσει τα 6-12 ναυτικά μίλια του Καστελλορίζου, όπου είναι η «κόκκινη» γραμμή για την Αθήνα.
Η Άγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει μια τετελεσμένη κατάσταση, βάσει της οποίας δεν θα επιτρέπεται στην Αθήνα να ασκεί τα νόμιμα δικαιώματά της είτε με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια είτε με το να εκμηδενίσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.
Στην ουσία, αν η Τουρκία πραγματοποιήσει έρευνες στα 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο -σχέδιο που περιλαμβάνεται στην παράνομη NAVTEX- αυτό σημαίνει μηδενισμός της δυνατότητας της Ελλάδας να έχει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ πέραν των 6 μιλίων, κάτι που αποτελεί επίσημη τουρκική θέση.
Διεθνής ανησυχία
Όπως αναφέρουν πληροφορίες της εφημερίδας « ΤΑ ΝΕΑ» στις συνομιλίες που είχε στην Αθήνα ο γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, όταν έκλεισαν οι κάμερες, επιχείρησε να ρίξει τους τόνους, αναζητώντας ελαφρυντικά παραπληροφόρησης για τον Ερντογάν, χωρίς ωστόσο να εκτίθεται η Γερμανία, αλλά και μια διέξοδο που θα μπορέσει να οδηγήσει στην αποκλιμάκωση.
Η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υποχωρεί στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, ωστόσο δεν είναι σε καμία περίπτωση πρόθυμη, όπως έχει αναφερθεί και στο παρελθόν, να παρασυρθεί από τις τουρκικές προκλήσεις και να χάσει την ψυχραιμία στις αντιδράσεις της.
Διαμηνύει δε σε όλους τους τόνους ότι επιλογή της κυβέρνησης είναι το διεθνές δίκαιο και ο διάλογος, καλώντας την Αγκυρα να εγκαταλείψει τις προκλήσεις και να επιτρέψει να ανοίξει ο δρόμος των διαπραγματεύσεων.
Απειλές πολέμου
O Ερντογάν, δήλωσε προκλητικά ότι «το Oruc Reis επέστρεψε στα καθήκοντά του στην Aνατολική Μεσόγειο» ενώ πιστός στο πνεύμα του non paper, που εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ, επιχείρησε να μεταθέσει στην Ελλάδα, τις ευθύνες για την ένταση και το ναυάγιο των διερευνητικών επαφών, εκτοξεύοντας απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.
«Θα συνεχίσουμε να δίνουμε στο πεδίο, τις απαντήσεις που αξίζουν στην Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή πλευρά, που δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους στις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.», είπε ο «σουλτάνος».