Στον Εισαγγελέα κατέφυγε ο δημοτικός σύμβουλος της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης», Μιχάλης Τρεμόπουλος, με καταγγελίες κατά της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης για ανάμειξη των ανακυκλώσιμων υλικών με τα κλασσικά σκουπίδια.
Στην αναφορά του προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης περιγράφει το γεγονός που βιντεοσκόπησε ο ίδιος την 15η Απριλίου, Μ. Σάββατο στις 19:45, όταν συνεργείο του Δήμου Θεσσαλονίκης έριχνε τα ανακυκλώσιμα υλικά από τους υπόγειους κάδους του κέντρου μαζί με τα άλλα σκουπίδια στο ίδιο συμβατικό απορριμματοφόρο! Αυτό το χαρακτήρισε ως ένα σοβαρό πλήγμα κατά της αξιοπιστίας του συστήματος ανακύκλωσης, καταθέτοντας το σχετικό βίντεο: https://bit.ly/3L9uTQm.
«Δεχόμαστε καιρό τώρα καταγγελίες πολιτών αλλά για πρώτη φορά υπάρχει βίντεο», δήλωσε ο Μ. Τρεμόπουλος. «Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος κ. Κων. Ζέρβας, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Κων. Ιακώβου και η υπηρεσία καθαριότητας έχουν την ευθύνη για την παράνομη αυτή πράξη και τη δημιουργία κρίσης εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στη στοιχειώδη ανακύκλωση που γίνεται. Αφού ο Δήμος έχει επιλέξει να σιωπήσει στις καταγγελίες μας, ζητούμε από τη Δικαιοσύνη να ερευνήσει ποιος έδωσε την εντολή στους εργαζόμενους να ρίχνουν τα ανακυκλώσιμα υλικά μαζί με τα συμβατικά και για ποιον λόγο. Μπορεί ο Δήμος να γλυτώνει βάρδιες και αμοιβές, κυρίως τις Κυριακές και τις γιορτές, μπορούν να ισχυρίζονται ότι δεν έχουν προσωπικό, ότι είναι χαλασμένα τα αυτοκίνητα συλλογής, ότι δεν τα παίρνει το ΚΔΑΥ, ότι είναι πεσμένες οι τιμές για τα ανακυκλώσιμα υλικά, ότι έχουν κλείσει οι αγορές της Κίνας για τα πλαστικά κ.α. αλλά δεν πείθουν τους πολίτες. Αντίθετα τους εξαπατούν, πάνε ακόμη πιο πίσω την ανακύκλωση, γεμίζουν τον ΧΥΤΑ και μειώνουν τον χρόνο ζωής του, υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον».
Στην αναφορά του ο Μ. Τρεμόπουλος επικαλείται και την Ειδική Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για τη Διαχείριση των Αποβλήτων, όπου τονίζεται πως έχει διαπιστωθεί από εκθέσεις αυτοψίας των αρμόδιων υπηρεσιών, ότι γίνεται διάθεση σε ΧΑΔΑ και ΧΥΤΑ ανακυκλώσιμων προϊόντων (π.χ. διάθεση σε ΧΑΔΑ συγκεντρωμένης ποσότητας κουτιών αλουμινίου, αποβλήτων ΗΗΕ). Το πρόβλημα , λοιπόν, είναι πανελλαδικής σημασίας.
Η οργάνωση των εργασιών διαχείρισης των δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας και η λειτουργία του προγράμματος ανακύκλωσης διέπεται από τις διατάξεις του Ν. 2939/2001, όπως έχει αντικατασταθεί από τον Ν. 4819/2021. Σύμφωνα με το άρθρο 89, η οργάνωση της εναλλακτικής διαχείρισης των δημοτικών αποβλήτων συσκευασιών πραγματοποιείται από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α’ βαθμού (είτε σε συνεργασία με ΦΟΔΣΑ ή με Φορείς Συλλογικών Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης -ΣΣΕΔ). Σύμφωνα με το άρθρο 67, ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης οργανώνει και διενεργεί ελέγχους μεταξύ άλλων για τη νόμιμη διακίνηση των αποβλήτων συσκευασιών (περ. ε) καθώς και την τήρηση από τους ΟΤΑ των όρων και υποχρεώσεων που ορίζονται στον παρόντα (περ. θ).
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης από το 2011 έχει σύμβαση με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε. (ΕΕΑΑ ΑΕ) για την Εναλλακτική Διαχείριση Δημοτικών Αποβλήτων Συσκευασίας, με τη χρησιμοποίηση εξοπλισμού κάδων και οχημάτων και με την οργάνωση των δρομολογίων των απορριμματοφόρων για την έγκαιρη αποκομιδή συσκευασιών από τον μπλε κάδο. Οι συλλεγόμενες ποσότητες παραδίδονται στο ιδιωτικό Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Σίνδου. Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΔΑΥ, περίπου 70 τόνοι μαζεύονται στους μπλε κάδους ως ανακυκλώσιμα υλικά από το σύνολο των 300-400 τόνων απορριμμάτων που παράγονται καθημερινά. Οι υπόλοιποι καταλήγουν στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Αυτό μεταφράζεται σε ποσοστό περίπου 20%. Μια ποσότητα περίπου 60 τόνων εκτιμάται ότι περισυλλέγεται από γυρολόγους και πωλείται παράνομα.
Στην αναφορά του ο Μ. Τρεμόπουλος σημειώνει ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης παραβιάζει τη νομοθεσία και τις δεσμεύσεις του για τα προγράμματα ανακύκλωσης. Και ζητά από τον εισαγγελέα να διατάξει άμεσα τη διακοπή της παράνομης ανάμειξης των ανακυκλώσιμων υλικών με τα κλασσικά σκουπίδια, που υποβαθμίζει το περιβάλλον και να διερευνήσει πιθανά ποινικά αδικήματα.