Τσαβούσογλου: Πρώτα απειλεί με συμφωνία Τουρκίας-Αιγύπτου για ΑΟΖ και μετά προσφέρει βοήθεια στην Ελλάδα για τον σεισμό

Κι αυτό το δείχνουν και οι σεισμικές έρευνες εντός της υφαλοκρηπίδας της, χωρίς να υπεισέρχεται στη δική μας υφαλοκρηπίδα, και οι αδειοδοτήσεις τις οποίες παρέχει. Αυτό δείχνει ότι σέβεται την υφαλοκρηπίδα μας και αυτό το καλωσορίζουμε θετικά.

Με διπλό προσωπείο εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αρχικά προειδοποιώντας ότι η Άγκυρα προτείνει στο Κάιρο την υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών και στη συνέχεια εξέφρασε δήθεν την αλληλεγγύη της Τουρκίας για τον σεισμό στην Ελασσόνα προσφέροντας μάλιστα και βοήθεια εάν η Ελλάδα το επιθυμεί.

Σε σημερινή κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Γεωργίας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αξιοποίησε πρόσφατη διεθνή προκήρυξη της αιγυπτιακής κρατικής εταιρείας πετρελαίων για έρευνες υδρογονανθράκων σε μια θαλάσσια περιοχή δίπλα στην οριοθετημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη Ελλάδας-Αιγύπτου. Το προβληματικό με την οριοθέτηση των θαλασσίων τεμαχίων από το Κάιρο είναι ότι οι περιοχές προς έρευνα φαίνεται να ακολουθούν την μονομερή διχοτόμηση των θαλασσίων ζωνών που επιδιώκει η Τουρκία. Κι αυτό διότι το ένα από τα θαλάσσια τεμάχια που αδειοδοτεί το Κάιρο εφάπτεται στην περιοχή που δημιουργείται από τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως αυτά έχουν οριστεί μονομερώς από την Άγκυρα. Χωρίς να το ανακοινώνουν δημόσια δηλαδή, στην αιγυπτιακή γραφειοκρατία του υπουργείου Ενέργειας μοιάζουν να αποδέχονται ότι ανατολικά του 28ου μεσημβρινού – που είναι το όριο της μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, το Κάιρο έχει κυριαρχικά δικαιώματα σε μια περιοχή που εφάπτεται με την ζώνη την οποία μονομερώς η Άγκυρα έχει ανακοινώσει σαν υπαγόμενη στη δικαιοδοσία της για την εκμετάλλευση των θαλασσίων ζωνών.

Κατά την άποψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όταν η Αίγυπτος υπέγραψε συμφωνία με την Ελλάδα σεβάστηκε τα νότια σύνορα της τουρκικής υφαλοκρηπίδας ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί μονομερώς στα Ηνωμένα Έθνη.

«Αυτό το δείχνουν και οι σεισμικές έρευνες εντός της αιγυπτιακής υφαλοκρηπίδας, χωρίς να υπεισέρχεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, και οι αδειοδοτήσεις τις οποίες παρέχει. Αυτό δείχνει ότι σέβεται την υφαλοκρηπίδα μας και αυτό το καλωσορίζουμε θετικά» υποστήριξε ο Τσαβούσογλου και ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία και η Αίγυπτος είναι οι  δύο χώρες με τα μεγαλύτερα σύνορα και ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο.

«Μπορούμε να διαπραγματευτούμε το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών και να υπογράψουμε μια συμφωνία μεταξύ μας στο μέλλον, με βάση την πορεία των σχέσεών μας» τονισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας για το ενδεχόμενο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου,  κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Γεωργίας.

Στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τον Γεωργιανό ΥΠΕΞ Νταβίτ Ζαλκαλιάνι, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν έχασε ευκαιρία να προβάλλει και το καλό πρόσωπο της Τουρκίας εκφράζοντας την αλληλεγγύη της Άγκυρας στην Αθήνα για τον μεγάλο σεισμό των έξι Ρίχτερ στην Ελασσόνα και προτείνοντας την αποστολή τουρκικής βοήθειας στη Θεσσαλία, εάν το επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση.

Exit mobile version