Χάδια και νουθεσίες προς την Ευρώπη, επίθεση κατά της Ελλάδας και πάλι από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών στη συνέντευξη Τύπου με τον Ούγγρο ομόλογό του. Συζήτησαν το θέμα της Συρίας, ανατολικής Μεσογείου και Λιβύης κι ο Μέβλουτ Τσαβούσογλου απευθύνθηκε για άλλη μια φορά στην Ευρώπη λέγοντας ότι «θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την ΕΕ. Κι αυτό δεν το λέμε επειδή είναι η σύνοδος της ΕΕ».
«Υπάρχουν προβλήματα που πηγάζουν τόσο από εμάς όσο και από την ΕΕ. Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ένα ειλικρινή ρόλο σε σχέση με τα προβλήματά μας με την Ελλάδα», ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ότι «όλοι μας βρισκόμαστε σε μια ήπειρο. Ζούμε στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Και για να φέρουμε την σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη αυτής της ηπείρου πρέπει να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας. Η συνεργασία οδηγεί σε ένα θετικό περιβάλλον. Για να δημιουργηθεί θετικό περιβάλλον, πρέπει να εγκαταλείψουμε τα αρνητικά στοιχεία και να αναπτύξουμε τα θετικά. Πρέπει να γίνει αμοιβαία.
Με αυτή την αντίληψη εμείς θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την ΕΕ. Δεν το λέμε αυτό επειδή αύριο είναι η σύνοδος κορυφής της ΕΕ και συζητούνται κυρώσεις. Το λέμε πάντα αυτό.
Εμείς όχι μόνο από την αυριανή σύνοδο, αλλά αναμένουμε πάντοτε από την ΕΕ να συμπεριφέρεται στρατηγικά και με κοινή λογική. Και θέλουμε να συμβάλει στην επίλυση των υπαρχόντων προβλημάτων. Αλλά πρέπει να ζητηθεί από την ΕΕ να αναλάβει έναν ειλικρινή μεσολαβητικό ρόλο».
Αναφερόμενος στη στάση της Αθήνας είπε ότι το τελευταίο διάστημα έδωσαν σημαντικές ευκαιρίες στη διπλωματία.
«Πρώτα καθυστερήσαμε την έξοδο του πλοίου. Μετά το πλοίο ήρθε στο λιμάνι της Αττάλειας για συντήρηση και ζητήσαμε αυτή η περίοδος να αξιολογηθεί σωστά. Αλλά αυτή την περίοδο είδαμε την Ελλάδα και Ε/Κ Διοίκηση Νότιας Κύπρου να συμπεριφέρονται προκλητικά. Είδαμε την αρνητική τους συμπεριφορά. Σε μια τέτοια περίοδο που η ΕΕ θα μπορούσε να φέρει την Ελλάδα και την Ε/κ Διοίκηση στο τραπέζι. Δυστυχώς δεν το έκανε.
Από τις 20 Οκτωβρίου ειδικά μέχρι σήμερα, η Ελλάδα συνεχίζει την προκλητική της στάση. Τι έκανε; Ανακοίνωσε 11 Navtex και 12 ΝΟΤΑΜ. Γνωρίζετε, η ΝΑΒΤΕΧ είναι για τις δραστηριότητές της στη θάλασσα και οι ΝΟΤΑΜ για τις δραστηριότητές της στον εναέριο χώρο. Επιπλέον προέβη σε ενέργειες παραβιάζοντας το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών. Εμείς συμπεριφερθήκαμε πολύ υπομονετικά.
Η Ελλάδα δεν επιθυμεί το διάλογο, ούτε καταλαβαίνει τις δικές μας θέσεις. Είπαν ότι δεν θα πάνε σε διερευνητικές όσο συνεχίζονται οι δραστηριότητες του πλοίου (Oruc Reis). Επιπλέον δεν συμμετείχαν ούτε στις συναντήσεις του ΝΑΤΟ για αποκλιμάκωση της έντασης. Τώρα ποιος αποφεύγει τον διάλογο; Η Ελλάδα είπε ότι δεν θα έρθουμε στις συναντήσεις του ΝΑΤΟ όσο είναι εκεί το Oruc Reis.
Το Oruc Reis σταμάτησε τις δραστηριότητές του στις 29 Οκτωβρίου και είναι ακόμη στο λιμάνι της Αττάλειας. Αλλά ακόμη βρίσκουν άλλες δικαιολογίες. Εγώ προσπαθώ να πω αυτό. Η ΕΕ πρέπει να δει την πραγματικότητα. Βλέπουμε συνεχώς δηλώσεις ότι η Τουρκία είναι εκείνη που προκαλεί και ότι συνεχίζει την αρνητική της συμπεριφορά. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Εδώ πρέπει να είναι δίκαιοι και ειλικρινείς. Δεν είναι λόγω της αυριανής συνόδου».
Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του υπερθεμάτισε το ρόλο της Τουρκίας στο θέμα του μεταναστευτικού.
Ανέφερε μάλιστα ο Ούγγρος ΥΠΕΞ ότι «είτε τους αρέσει είτε όχι σε μεγάλο βαθμό η ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται στα χέρια της Τουρκίας» και προέτρεψε την ΕΕ να πληρώσει τα χρήματα που υποσχέθηκε στην Τουρκία.
«Η Τουρκία είναι στρατηγικός εταίρος της ΕΕ. Δεν πρέπει να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για Τουρκία», τόνισε ο Ούγγρος ΥΠΕΞ, επιβεβαιώνοντας για άλλη μία φορά τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και τη στάση που θα κρατήσει ο ηγέτης της χώρας στη σύνοδο κορυφής την Πέμπτη και Παρασκευή.
Ήδη τώρα η κυβέρνηση της Ουγγαρίας μπλοκάρει τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
Για Ελλάδα και Τουρκία είπε ότι «θέλουμε οι φίλοι μας να αναπτύξουν καλές σχέσεις μεταξύ τους.
Αν υπάρχει κάτι που μπορούμε να βοηθήσουμε, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό».