Με την εγκατάσταση του νέου σταθμού μέτρησης αερίων ρύπων στη δυτική Θεσσαλονίκη ολοκληρώθηκε το έργο της αναβάθμισης και επέκτασης του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Την εγκατάσταση του νέου σταθμού, που βρίσκεται στη Σταυρούπολη του Δήμου Παύλου Μελά, επί της οδού Λαγκαδά, επέβλεψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου, του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Γιουτίκα, του Δημάρχου Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη και του Δημάρχου Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρου Κυρίζογλου.
Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, “η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ο πρώτος φορέας που ασχολήθηκε με σοβαρό και αποτελεσματικό τρόπο με το πρόβλημα της δυσοσμίας στη δυτική Θεσσαλονίκη, που επί 40 χρόνια κανείς δεν άγγιζε, αλλά και με την ατμοσφαιρική ρύπανση της αστικής περιοχής της Θεσσαλονίκης. Το βάρος που δίνουμε ως διοίκηση της Περιφέρειας στην ποιότητα του αέρα, στην προστασία του περιβάλλοντος και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των συμπολιτών μας αποδεικνύεται κι από την παρέμβασή μας στην επέκταση και αναβάθμιση των σταθμών μέτρησης της αέριας ρύπανσης στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, που σήμερα ολοκληρώνεται. Όχι μόνο εκσυγχρονίσαμε τους υφιστάμενους σταθμούς μέτρησης του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη, αλλά εγκαταστήσαμε και δυο νέους στη δυτική Θεσσαλονίκη. Ο πρώτος στο κτίριο υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην παλιά δυτική είσοδο του πολεοδομικού συγκροτήματος και ο δεύτερος εδώ στη Σταυρούπολη, στην κεντρική οδική αρτηρία της οδού Λαγκαδά, που αρχίζει να λειτουργεί από σήμερα. Στόχος μας είναι οι αρρυθμίες και οι δυσλειτουργίες που παρουσίασε στο παρελθόν το δίκτυο των σταθμών είναι να πάψουν να υφίστανται και οι μετρήσεις, τις οποίες ανακοινώνουμε στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας καθημερινά να είναι οι πλέον αξιόπιστες. Η συμβολή των σταθμών μέτρησης στην πρόληψη επεισοδίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι εξαιρετικά μεγάλη και η διαρκής παρακολούθηση της ποιότητας της ατμόσφαιρας ζωτικής σημασίας. Πλέον το δίκτυο των σταθμών μέτρησης των αερίων ρύπων καλύπτει όλο το πολεοδομικό συγκρότημα και θα γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή πότε πρέπει να λάβουμε μέτρα προστασίας σε κάθε περιοχή, η οποία θα επιβαρύνεται από ρύπους, όπως και σε τυχόν επεισόδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όπου εκτός των μέτρων που πρέπει να ληφθούν, θα μπορούμε να εντοπίζουμε την πηγή προέλευσής και άρα θα μπορούμε να σχεδιάσουμε παρεμβάσεις προστασίας των συμπολιτών μας”.
Οι σταθμοί μέτρησης που αναβαθμίστηκαν και επεκτάθηκαν είναι:
1.Σίνδος – δώμα ισογείου κτιρίου ΔΙΠΑΕ (υφιστάμενος).
2.Νεοχωρούδα – Δημοτικό Σχολείο Νεοχωρούδας (υφιστάμενος).
3.Πανόραμα – Άλσος Πανοράματος (υφιστάμενος).
4.Πλατεία Αγίας Σοφίας – Πάρκο επί της Ερμού 46 (υφιστάμενος).
5.ΑΠΘ – Πλατεία Χημείου (υφιστάμενος).
6.Καλαμαριά – Πάρκο Αλησμόνητων Πατρίδων (υφιστάμενος).
7.Κτίριο Υπηρεσιών Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη δυτική Θεσσαλονίκη – δώμα ισογείου Τράπεζας Πειραιώς (νέος).
8.Σταυρούπολη Δήμου Παύλου Μελά – Οδός Λαγκαδά 269 (νέος).
9.Κορδελιό (υφιστάμενος).
Ο νέος σταθμός μέτρησης στη Σταυρούπολη κρίθηκε απαραίτητος, διότι πρόκειται για πυκνοκατοικημένη αστική περιοχή, από την οποία διέρχεται η κεντρική οδική αρτηρία της οδού Λαγκαδά, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 900 μέτρων από την εσωτερική περιφερειακή οδό και στο βορειοανατολικό τμήμα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, όπου δεν υπάρχει άλλος σταθμός μέτρησης, ενώ σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων από το νέο σταθμό, βρίσκονται μεγάλα τμήματα του Εύοσμου, των Αμπελοκήπων, της Νεάπολης, της Πολίχνης και της Ευκαρπίας.
Ο νέος σταθμός στο Κτίριο Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα εξασφαλίσει τη συνεχή καταγραφή των επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ευαίσθητη περιβαλλοντικά περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης, σε ένα σημείο που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την παλιά δυτική είσοδο της πόλης και κοντά στη νέα δυτική είσοδο, σε άμεση γειτνίαση με το εμπορικό λιμάνι της Θεσσαλονίκης (περιοχή φορτοεκφορτώσεων και χύδην υλικών, με επιβάρυνση από την προσέγγιση και τον ελλιμενισμό των πλοίων, τις εργασίες φορτοεκφόρτωσης, την κίνηση των φορτηγών αυτοκινήτων και τρένων), αλλά και σε μια αναπτυσσόμενη περιοχή που με την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος και νέων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων θα αποκτήσει και τουριστικό ενδιαφέρον.
Η διοίκηση της Περιφέρειας ολοκλήρωσε και συμπλήρωσε το Εθνικό Δίκτυο και πλέον πέραν της διαρκούς καταγραφής, παρακολούθησης και δημοσιοποίησης των δεδομένων της ποιότητας της ατμόσφαιρας υπάρχει η δυνατότητα καταγραφής και τυχόν επιβάρυνσή της από τα αιωρούμενα μικροσωματίδια, αλλά κι από άλλες επιβαρυντικές ουσίες, όπως βενζόλιο, τολουόλιο, αιθυλοβενζόλιο και ξυλόλια, που προστίθενται στους κλασικούς ατμοσφαιρικούς ρύπους που μετρώνται μέχρι σήμερα (αιωρούμενα σωματίδια, μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του θείου, οξείδια του αζώτου και όζον).
Όπως τόνισε ο κ. Γιουτίκας, “με την προσθήκη των δυο νέων σταθμών μέτρησης αερίων ρύπων στο Εθνικό Δίκτυο καλύπτουμε το σύνολο του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος. Η σπουδαιότητα των δυο νέων σταθμών στη δυτική Θεσσαλονίκη είναι μεγάλη, δεδομένου ότι συμβάλλουν στην πληρέστερη καταγραφή των ποιοτικών δεδομένων της ατμόσφαιρας σε ‘ευαίσθητες’ και πυκνοδομημένες περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν καλύπτονταν από το Εθνικό Δίκτυο των μετρητικών σταθμών. Η επέκταση και αναβάθμιση των μετρητικών σταθμών αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη για το αστικό περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης”.
Η κ. Πατουλίδου αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της δυτικής Θεσσαλονίκης και στην προσπάθεια που καταβάλλει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για το σύνολο του πολεοδομικού συγκροτήματος, ώστε να αποκτήσει ένα καλύτερο αστικό περιβάλλον, να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής και η καθημερινότητα των πολιτών.
Ο κ. Δεμουρτζίδης επισήμανε: “η παρέμβαση της Περιφέρειας στον Δήμο μας και στη δυτική Θεσσαλονίκη είναι πολύ σημαντική. Είμαστε ικανοποιημένοι που θα λειτουργήσει στην περιοχή μας ένα σπουδαίο εργαλείο για την παρακολούθηση της ποιότητας της ατμόσφαιρας. Στη δυτική Θεσσαλονίκη τα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι πολλά και η εγκατάσταση ενός νέου σταθμού του Εθνικού Δικτύου είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων στην ευρύτερη περιοχή”.
Ο κ. Κυρίζογλου αναφέρθηκε στη σημασία της κάλυψης της δυτικής Θεσσαλονίκης από τους δυο νέους μετρητικούς σταθμούς που εγκατέστησε στην περιοχή η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τόνισε ότι σε μια περιοχή που επιβαρύνεται από ρύπους, αυτή η παρέμβαση της Περιφέρειας είναι ένα σπουδαίο βήμα, που μπορεί να αποβεί καθοριστικό.