Σχήμα και μορφή πήρε το μήνυμα για την πρόληψη και καταπολέμηση της οπαδικής βίας στο 4ο και 11ο Δημοτικά Σχολεία και 9ο Νηπιαγωγείο Συκεών. Μία εικόνα με δύο πιτσιρικάδες που αγκαλιασμένοι επιστρέφουν σπίτι τους μετά από ποδόσφαιρο στην αλάνα της γειτονιάς, εξοντωμένοι από το παιχνίδι όμως γεμάτοι από συναισθήματα χαράς. Το στιγμιότυπο αποτυπώνει την γλαφυρά την καθημερινότητα των παιδιών, εκπέμπει νοήματα φιλίας και συνεργασίας και προάγει το «ευ αγωνίζεσθαι». Αυτά ήταν που παρακίνησαν τη διευθύντρια του 4ου δημοτικού σχολείου και εντεταλμένη σύμβουλο του δήμου σε θέματα ΑΜΕΑ, Σοφία Ασβεστά με την πρωτοβουλία της οποίας, την αρωγή του Συλλόγου Διδασκόντων των σχολείων και τη συνεργασία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων πραγματοποιήθηκε η δράση που έφτασε να εξελίσσεται σε τρεις φάσεις μέσα στους χώρους του σχολικού συγκροτήματος.
Με την ολοκλήρωση και της τρίτης φάσης που είναι η τοιχογραφία που κοσμεί το σχολικό κτήριο από την Urban Act και τη σύμπραξη της «Δομής 1η Φεβρουαρίου 2022| Εις το όνομα του Άλκη» έγινε σήμερα η παρουσίαση, παρόντος του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη, των αντιδημάρχων Παιδείας, Μιχάλη Βουλγαρίδη και Κοινωνικής Πολιτικής Ιωάννας Αλεξιάδου, του εκπροσώπου της Urban Act Κυριάκου Ιωσηφίδη και του Αλέξανδρου Τζιμπιλή, συνιδριτή της Δομής για τον Άλκη. Στην παρουσίαση βρέθηκαν ακόμα η διευθύντρια του 11ου δημοτικού σχολείου Γ. Λώλου και υποστηρικτές της δράσης.
«Το ποδόσφαιρο είναι χαρά και η συνεργασία. Πρέπει να αγωνιστούμε να κοπιάσουμε για να εμπεδώσουμε ένα κλίμα συνεργασίας φιλίας και αγάπης, μέσα στα σχολεία μας. Δεν πρέπει να επιτρέπουμε να ευδοκιμεί η βία και να φτάνει ως το σημείο να χάνονται ανθρώπινες ζωές από την οπαδική βία και τον χουλιγκανισμό», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Σίμος Δανιηλίδης προσθέτοντας ότι ο δήμος ήταν αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια όπως υποστηρίζει πάντα ανάλογα φωτεινά παραδείγματα. «Αυτό το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον θα προωθήσουμε και στα υπόλοιπα σχολεία ώστε τα παιδιά να μορφώνονται μέσα σε χώρους με θαλπωρή και αγάπη». Ο δήμαρχος συνεχάρη τις δύο διευθύντριες για την πρωτοβουλία και όσους και όσες συνέβαλαν να γίνει πράξη τόσο η τοιχογραφία όσο και οι προηγούμενες δύο δράσεις που φιλοξενήθηκαν στους χώρους του σχολείου.
Από την πλευρά της η Σοφία Ασβεστά υπογράμμισε ότι «με την τοιχογραφία αυτή θέλαμε να αποτυπώσουμε την παιδική χαρά για έναν ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα σε παιδιά, εκεί που δεν έχουν σημασία τα χρώματα ή οι ομάδες αλλά η χαρά και τα συναισθήματα που μας πλημμυρίζουν μέσα από το παιχνίδι αυτό καθ’ αυτό. Αυτό το μήνυμα θέλουμε να διαδώσουμε. Η εξωστρέφεια στην πράξη είναι πολλή σημαντική και πρέπει να την υποστηρίζουμε».
«H Διαφορετικότητα είναι η δική μας ταυτότητα»
Στο πολύχρωμο σχολικό συγκρότημα εκτός από την τοιχογραφία που συμβολίζει την συνύπαρξη τον σεβασμό και την αλληλεγγύη με θέμα «Ο αθλητισμός ενώνει, δεν σκοτώνει», φιλοτεχνήθηκε στον απέναντι τοίχο η φράση «H Διαφορετικότητα είναι η δική μας ταυτότητα», ένα μήνυμα που καθημερινά θα διαβάζει και θα αποτυπώνει το κάθε παιδί.
«Σύνθημά μας είναι «Γίνε η αλλαγή που θέλεις να έρθει». Φωνάζουμε μαζί με τα παιδιά μας ότι βία και αθλητισμός, βία και σχολείο δεν μπορούν να είναι μαζί. Η μάχη ενάντια σε κάθε είδους βία δεν έχει ποτέ τέλος και σας υποσχόμαστε ότι θα είμαστε πάντα απέναντι της», τονίζουν στο μήνυμά τους τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων.
Είχε προηγηθεί πριν από δυο εβδομάδες σχετική εκδήλωση σε συνεργασία με τον ΠΣΑΠΠ στο γυμναστήριο του σχολείου με τη συμμετοχή επαγγελματιών ποδοσφαιριστών των τριών μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων της Θεσσαλονίκης, ΠΑΟΚ, Άρη και Ηρακλή. Στο σχολικό συγκρότημα είχαν βρεθεί και συνομιλήσει με τα παιδιά ποδοσφαιριστές, από τον ΠΑΟΚ, τον Άρη και τον Ηρακλή με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΠΣΑΠΠ, δημιουργώντας μία γιορτινή ατμόσφαιρα, υπέρ του αθλητισμού, της φιλίας και του fair play.
Η δράση πραγματοποιήθηκε στη μνήμη του αδικοχαμένου Άλκη Καμπανού που έπεσε θύμα τυφλής οπαδικής βίας την 1η Φεβρουαρίου του 2022.