Καταγράφοντας ισχυρές επιδόσεις φαίνεται πως θα εξελιχθεί το φετινό καλοκαίρι -βάσει των προκρατήσεων- για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, οι οποίες δεν αποκλείεται να αγγίξουν σε κάποιες περιοχές ακόμη και το 100%.
«Όλα τα μηνύματα είναι θετικά για τον ελληνικό τουρισμό και φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι το 2024 θα είναι μία ακόμη ισχυρή χρονιά. Η πορεία της βραχυχρόνιας μίσθωσης κινείται ανοδικά για τους καλοκαιρινούς μήνες σε σχέση με πέρυσι, ενισχυμένη κατά 10%» αναφέρει μιλώντας στη Voria.gr, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχείρισης Ακινήτων (ΠΑΣΥΔΑ) Αντρέας Χίου, υπογραμμίζοντας πως σε περιοχές όπως η Χαλκιδική, η Πιερία, αλλά και η Θάσος, που στηρίζονται εν πολλοίς στον οδικό τουρισμό, σημαντική παράμετρος για τον Ιούνιο αλλά και για τον Σεπτέμβριο είναι οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.
Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με τις προκρατήσεις, η Θάσος εμφανίζει, για τον Ιούνιο, πληρότητες που φθάνουν στο 61% του συνόλου των καταλυμάτων, ενώ τον Ιούλιο και Αύγουστο το ποσοστό εκτοξεύεται στο 75%. Στη Σκόπελο το ποσοστό πληρότητας είναι για τον μήνα που διανύουμε στο 64%, ενώ για τους επόμενους δυο μήνες ανεβαίνει σε 78%. Στη Χαλκιδική το ποσοστό για τον Ιούνιο είναι στο 57% και για τον Ιούλιο και Αύγουστο στο 68%, ενώ στην Πιερία είναι 43% και 60% αντίστοιχα. Μάλιστα στις κρατήσεις στις προαναφερθείσες τουριστικές περιοχές, εκτός από τους Βαλκάνιους, σημαντική συμμετοχή έχουν οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, αλλά και οι Ιταλοί.
Όπως εξηγεί ο κ. Χίου, η εικόνα των κρατήσεων ανατρέπεται καθημερινά με αποτέλεσμα, με τις last minute, να μην αποκλείεται οι πληρότητες να αγγίξουν το 100%.
Ποιοι επιλέγουν τα Airbnb
Τα Airbnb καταλύματα συνήθως επιλέγουν οικογένειες και μεγάλες παρέες, δύο – τριών ζευγαριών. Προτιμούν κυρίως μονοκατοικίες ή βίλες προκειμένου να είναι περισσότερο απομονωμένοι και να έχουν ελεύθερο χώρο για παιχνίδι αν πρόκειται για οικογένειες με παιδιά. Συνήθως οι κρατήσεις αφορούν 5 έως 10 διανυκτερεύσεις. Μάλιστα σε κάποια νησιά οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν κράτηση σε Airbnb για λιγότερες από 5 ημέρες.
Τσίμπησαν οι τιμές έως και 15%
Και μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις, όταν το κόστος των διανυκτερεύσεων επιμερίζεται αν πρόκειται για πολυμελή παρέα, να θεωρείται οικονομικότερη λύση η επιλογή ενός καταλύματος βραχυχρόνιας μίσθωσης, έναντι ενός ξενοδοχείου, ωστόσο οι τιμές των Airbnb,φέτος έχουν τσιμπήσει από 5% (σε περιοχές λιγότερο δημοφιλείς) έως και 15% (σε περιοχές με έντονη ζήτηση) ως απόρροια της έντονης κινητικότητας που καταγράφεται από τους ενδιαφερόμενους τουρίστες, αλλά κυρίως λόγω των αλλαγών που έχουν επέλθει στον τρόπο φορολόγησης των συγκεκριμένων καταλυμάτων καθώς και του περιβαλλοντικού τέλους που έχει επιβληθεί.
Αξίζει να σημειωθεί πως από την αρχή του έτους για τα φυσικά πρόσωπα το εισόδημα που αποκτούν από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων θεωρείται εισόδημα από:
• ακίνητη περιουσία και απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ, εφόσον η βραχυχρόνια μίσθωση αφορά μέχρι δύο ακίνητα
• επιχειρηματική δραστηριότητα και υπάγεται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%, εφόσον η βραχυχρόνια μίσθωση αφορά από τρία ακίνητα και άνω.
Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Χίου, δεν αποκλείεται από το σύνολο των μέχρι πρότινος δηλωμένων Airbnb ανά τη χώρα, που άγγιζαν τα 170.000, κάποιοι ιδιοκτήτες να επέλεξαν τη μακροχρόνια μίσθωση για τα ακίνητά τους ως αποτέλεσμα των νέων μέτρων για τη φορολόγησή τους.
Αξίζει να σημειωθεί πως, επί του συνόλου των Airbnb, το 30% με 35% το διαχειρίζονται εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ τα υπόλοιπα οι ιδιοκτήτες τους. Εξ αυτών η πλειονότητα, περί το 65%, έχει μέχρι δύο ακίνητα που τα εκμεταλλεύεται μέσω της βραχυχρόνια μίσθωσης.
ΠΗΓΗ: Voria.gr