Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η πρόκληση της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία», στην τελετή ορκωμοσίας της.
Η ίδια μάλιστα εμμένει στην αρχική της τοποθέτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς απαντώντας σε συγχαρητήριο μήνυμα της Σουηδίας αναφέρει: «Η Σουηδία και η ΕΕ θα έχουν όπως πάντα έναν αφοσιωμένο σύμμαχο στον πρόεδρο της Μακεδονίας για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων.»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε παράνομη και ανεπίτρεπτη την αναφορά της, ενώ σαφείς προειδοποιήσεις έστειλε η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ. «Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχτούμε παρόμοια ολισθήματα. Και επαναλαμβάνουμε ότι κάθε πρόοδος στις διμερείς σχέσεις, όπως και κάθε βήμα των Σκοπίων προς την Ευρώπη εξαρτώνται από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων. Από τη σωστή χρήση της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας. Και, ασφαλώς, από την αποφυγή προκλήσεων» τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Η ελληνική πλευρά απαιτεί την τήρηση των συμφωνημένων. Από τη στιγμή που μια διεθνής συνθήκη κυρώνεται στα κοινοβούλια, αποκτά ισχύ ανώτερη και των νόμων. Δεν μπορεί κανένα από τα δύο κράτη μονομερώς να αναθεωρήσει τη συμφωνία αυτή. Άρα, ακόμη και όταν διαφωνεί με όσα περιλαμβάνονται στη Συνθήκη, οφείλει να τα εφαρμόσει» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στο ΕΡΤΝews και στην εκπομπή «Συνδέσεις».
Το μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σταθερά προσηλωμένες στη Συμφωνία των Πρεσπών και στην ενσωμάτωση της Βόρειας Μακεδονίας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, εξέπεμψε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στον απόηχο της “παραφωνίας” της προέδρου της γειτονικής χώρας.
«Σφυροκόπημα» κατά της γειτονικής χώρας κι από την Ευρώπη η οποία σύσσωμη καταδικάζει την εθνικιστική συμπεριφορά της νέας προέδρου. «Πρέπει να εφαρμοστούν από όλα τα μέρη με καλή πίστη συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας και της Συνθήκης Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας με τη Βουλγαρία συμπεριλαμβανομένων και των πρωτοκόλλων που τις συνοδεύουν. Αυτό αναμένει η ΕΕ.» σχολίασε ο εκπροσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πίτερ Στάνο.
Στο ίδιο μήκος κύματος το Βερολίνο αλλά και η Σόφια, με τον Κρίστιαν Βάγκνερ, εκπρόσωπο Υπουργείου Εξωτερικών Γερμανίας να αναφέρει πως: «Εδώ τα πράγματα είναι πολύ ξεκάθαρα: Ισχύει μία συμφωνία του Διεθνούς Δικαίου, η λεγόμενη “Συμφωνία των Πρεσπών”, με την Ελλάδα και από αυτήν δεσμεύεται η Βόρεια Μακεδονία κατά το Διεθνές Δίκαιο».
Από την πλευρά του ο Ρούμεν Ράντεφ, Πρόεδρος Βουλγαρίας, είπε: «Η Βουλγαρία δεν αποδέχεται δηλώσεις και συμπεριφορές που έρχονται σε αντίθεση και με τη Συνθήκη του 2017 και με άλλες διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Υπενθυμίζεται πως μετά την Ευρωπαϊκή κατακραυγή, το γραφείο της προέδρου της Β. Μακεδονίας, επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Και πάλι, όμως, τονίζει ότι η πρόεδρος έχει το δικαίωμα να εμφανίζεται ως «Μακεδόνας».
«Στις δημόσιες εμφανίσεις της, η Μακεδόνας πρόεδρος έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία, ως πράξη ατομικού δικαιώματος αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού, σεβόμενη τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές» αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.
Στη συνέχεια όμως, στην ανακοίνωση από το γραφείο της αναφέρεται πως η Πρόεδρος Gordana Siljanovska Davkova θα τηρήσει την χρήση της επίσημης συνταγματικής ονομασίας. «Το επίσημο κείμενο του όρκου, όπως αυτό ετοιμάστηκε από τις υπηρεσίες της Βουλής, υπογράφηκε με τη συνταγματική ονομασία της χώρας, όπως ορίζει το Σύνταγμα» υπογραμμίζει.
Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας σε ανακοίνωση επιβεβαιώνει τη σταθερή αποφασιστικότητα της χώρας για την απερίφραστη τήρηση των συνταγματικών διατάξεων και όλων των διεθνώς επαναλαμβανόμενων υποχρεώσεων, όπως η πλήρης τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βόρειας Μακεδονίας, Κρέναλ Λόγκαρ (προέρχεται από ένα μικρό αλβανικό κόμμα που συμμετέχει στην απερχόμενη κυβέρνηση της χώρας) σχολιάζοντας το θέμα ανέφερε ότι η συγκεκριμένη δήλωση θέτει ζήτημα εγκυρότητας της ίδιας της ορκωμοσίας της νέας προέδρου και ζητά επανάληψη της διαδικασίας.
Κόντρα και στο εσωτερικό
Κόντρα και στο εσωτερικό πυροδότησε η προκλητική στάση της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας. Αναφερόμενος στη θέση της Νέας Δημοκρατίας το 2019 κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέστρεψε στην αντιπολίτευση τα πυρά περί πολιτικής απάτης. «Δεν έχουμε μετανιώσει αλλά σεβόμαστε απολύτως τα όσα έχει υπογράψει η χώρα μας και έχουμε ως σοβαρό κράτος, υποχρέωση να τα εφαρμόσουμε», είπε.
Είχε προηγηθεί η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη που παρουσιάζοντας παλαιότερες δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη στηλίτευε τη στάση της ΝΔ απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών. «Με αυτήν τη φρασεολογία, με αυτήν την πολιτική απάτη, έπαιξαν στα ζάρια ένα εθνικό θέμα για μερικές χιλιάδες ακροδεξιές ψήφους. Εύχονταν να βγει το VMRO. Καλλιέργησαν ελπίδες στους εθνικιστές της άλλης πλευράς ότι θα ακυρώσουν μαζί τη Συμφωνία των Πρεσπών. Βγήκε λοιπόν. Τώρα το παρακαλούν να τηρήσει τη συμφωνία. Τώρα ικετεύουν», τόνισε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλει ότι θα φέρει στη Βουλή προς επικύρωση τα 3 Μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, καλώντας την κυβέρνηση να τα επικυρώσει. Πανικό στην αντιπολίτευση καταλογίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Βολές και από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
ΠΗΓΗ: ERTnews.gr