«Ο ακραίος ακτιβισμός του ΣΥΡΙΖΑ θέλει την αστυνομία απέναντι» τονίζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη – Ραγκούσης: «Τα παιδιά των αστυνομικών θα ντρέπονται να πουν ότι οι γονείς τους υπηρετούν στην ΕΛΑΣ»
Σφοδρή αντιπαράθεση διεξήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής μεταξύ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης περι αστυνομοκρατίας και κατασταλτικής αυθαιρεσίας.
«Σταματήστε να κατηγορείτε τους αστυνομικούς που υπηρετούν και την δική σας ασφάλεια» ανέφερε ο υπουργός για να προσθέσει σε άλλο σημείο «ταυτίζεστε με έναν ξεπερασμένο ακτιβισμό που αναμασά φαντάσματα… Μετέρχεστε τον ακραίο ακτιβισμό γιατί θέλετε την αστυνομία απέναντι. Λάθος τρόπος, λάθος εποχή λάθος σε όλα».
Ο υπουργός δεν άφησε ασχολίαστη και την αντιφατική ρητορική της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις ανθοδέσμες, τις τροπολογίες για καταβολή επιδόματος στους αστυνομικούς και τις παράλληλες καταγγελίες για αστυνομοκρατία.
«Αποφασίστε με ποιον είστε. Με το πονεμένο ριάλιτι που τάζει πενηνταράκια στους αστυνομικούς ή με τις φαντασιώσεις για αυταρχισμούς; Δίγλωσσοι ψαράδες ψήφων δεν μπορείτε να είστε. Δυο καρπούζια δεν χωράνε. Η ανακύκλωση συνθημάτων δεν είναι οικολογική πρακτική. Είναι απελπισία. Καταγγέλλετε χωρίς να τολμάτε. Δεν αντέχουν τα στερεότυπά σας σε σοβαρή και Δημοκρατική Αστυνομία που επιχειρούμε να διαμορφώσουμε. Δεν την θέλετε την δημοκρατική αστυνομία γιατί την θέλετε απέναντι και την κατασκευάζετε στα μέτρα των δικών σας φαντασιώσεων» είπε.
Νωρίτερα ο Νίκος Βούτσης υποστήριξε ότι «αναφύεται ζήτημα Δημοκρατίας» και πως μαζεύεται «καύσιμη ύλη για κοινωνικές εκρήξεις» ενώ υπεραμύνθηκε του δικαιώματος των μαζικών διαδηλώσεων εν μέσω πανδημίας επικαλούμενος τα παραδείγματα της Πολωνίας, Γαλλίας, Αμερικής κ.α.
Στο ίδιο μήκος και ο Γιάννης Ραγκούσης που υποστήριξε ότι τα παιδιά των αστυνομικών θα «ντρέπονται να πουν ότι οι γονείς τους» υπηρετούν στην ΕΛΑΣ.
Να σημειωθεί ότι το υπο συζήτηση νομοσχέδιο επιχειρεί να εξορθολογήσει το σύστημα παροχής αδειών σε κρατούμενους ώστε να μην γίνεται κατάχρηση ενώ περιορίζει τις ευεργετικές πρόνοιες για μεταγωγή κρατουμένων σε αγροτικές φυλακές.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Χρυσοχοϊδης απαντώντας στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Σταματήστε να κατηγορείτε τους αστυνομικούς που υπηρετούν και την δική σας ασφάλεια. Υπηρετούν τους πολίτες και την κοινωνία» για να προσθέσει σε άλλο σημείο: «Δεν σας ενδιαφέρουν οι πολιτικές και δράσεις κατά της βίας. Ταυτίζεστε με ένα ξεπερασμένο ακτιβισμό που δεν έχει νέο περιεχόμενο και αναμασά φαντάσματα. Κάθε ημέρα μιλάτε για βία και για κουρέλιασμα του Συντάγματος. Αναφέρεστε σε ανακοινώσεις της Διεθνούς Αμνηστίας και άλλων ΜΚΟ τις οποίες σέβομαι. Αλλά πρέπει να δούμε και επι ημερών σας πως λειτούργησαν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Κάθε ημέρα προχωράτε σε χαρακτηρισμούς για το πρόσωπό μου: Βοναπάρτης, Σερίφης, Μπάτσος. Δικά σας τα λόγια δική σας και η ευθύνη».
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στα Εξάρχεια λέγοντας: «Στα Εξάρχεια υπάρχει αστυνομικό κράτος που καθάρισαν από ναρκωτικά και μολότοφ και εμπόρους; Αν αυτό είναι ακραία καταστολή πηγαίνετε να ρωτήσετε τον Μπαμπινιώτη να σας βρει την σωστή ορολογία. Πηγαίνετε να ρωτήσετε τους κατοίκους των Εξαρχείων. Δεν άνοιξε μύτη και καθάρισε η περιοχή από την ασχήμια. Οι άνθρωποι εκεί κινούνται και κοιμούνται ήσυχα».
Από την πλευρά του ο κ. Βούτσης σημείωσε: «Με την πολιτική σας δημιουργείτε καύσιμη ύλη για κοινωνική έκρηξη» ενώ πρόσθεσε «εφαρμόζετε πολιτική μηδενικής ανοχής. Υπάρχει πανδημία στέρησης δικαιωμάτων. Υπάρχουν ζητήματα Δημοκρατίας… Αναφύεται ζήτημα Δημοκρατίας στη χώρα. Σε μια φοβισμένη και με ερωτηματικά κοινωνία είναι αδιανόητο να έρχονται τέτοια νομοσχέδια και να λαμβάνονται τέτοια μέτρα πέραν των ορίων συνταγματικής πρόνοιας. Εμείς θα αντισταθούμε με τον λόγο μας τη ρητορική μας και με παρεμβάσεις. Μια ολόκληρη κοινωνία έχει δικαίωμα στα νομοσχέδια που περνάνε να διαδηλώνει- αντιστέκεται και αντιτίθεται με όποιο τρόπο νομίζει και με όλα τα μέτρα για προστασία από την πανδημία. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να το αποστερήσει. Είδατε τι συγκεντρώσεις έγιναν στην Πολωνία, την Αμερική, τη Γαλλία και την Αγγλία σε σχέση με δικαιώματα;».