Φουντώνει η δυσπιστία των Ελλήνων πολίτων απέναντι στο εμβόλιο της Astrazeneca, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι δέχονται απανωτά αιτήματα είτε για ακύρωση, είτε για αλλαγή του εμβολίου.
Η γεωμετρική πρόοδος με την οποία αυξάνεται η δυσπιστία στο εμβόλιο της Astrazeneca, δυσπιστία που μεταφράζεται σε ένα μεγάλο ποσοστό σε πίεση των πολιτών στους φαρμακοποιούς να αλλάζουν ή να ακυρώνουν οι τελευταίοι, τα ραντεβού για εμβολιασμό, οδήγησε χθες τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο να εκδώσει ανακοίνωση πως δεν υπάρχει η δυνατότητα στο (αυτοματοποιημένο) σύστημα να αλλάζουν τα σκευάσματα του εμβολιασμού. Παράλληλα, ο ΠΦΣ καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις προς τα φαρμακεία.
Μιλώντας στο newsit.gr, o Κωνσταντίνος Λουράντος, πρόεδρος Φαρμακοποιών Αττικής, τονίζει: «Έχουμε μπλέξει άσχημα με αυτή την ιστορία των ακυρώσεων και των αλλαγών».
Και προσθέτει: «Δεν μπορώ να το πoσοτικοποιήσω τις αλλαγές και τις ακυρώσεις, αλλά θα έλεγα ότι χονδρικά είναι 10 άτομα την ημέρα. Πολλοί πολίτες, μόλις καταλάβουν – από την ημερομηνία που παίρνουν για το 2ο ραντεβού- ότι θα κάνουν Astrazeneca προσπαθούν να αλλάξουν το εμβόλιο. H αμφιβολία απέναντι σε αυτό το εμβόλιο μεγαλώνει διαρκώς. Και μιλάμε για ανθρώπους που μπαίνουν φορτισμένοι στο φαρμακείο ζητώντας με ένταση να αλλάξουν ή ακυρώσουν το ραντεβού τους. Η δυσπιστία υπάρχει εδώ και καιρό αλλά την τελευταία εβδομάδα, με τα όσα ακούγονται για τις αποφάσεις της Γερμανίας αλλά και τον θάνατο της 65χρονης στο Ίλιον, έχει γίνει χαμός. Φοβάται ο κόσμος. Οι φαρμακοποιοί όμως δεν μπορούν και δεν πρέπει να εμπλακούν σε αυτή την ιστορία».
Ο Διονύσης Ευγενίδης, πρόεδρος των φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης, μας λέει πως από τότε που ξεκίνησαν οι κακές ειδήσεις για το εμβόλιο της Astrazeneca, εδώ και ένα μήνα δηλαδή, ξεκίνησαν παράλληλα και οι ακυρώσεις και οι προσπάθειες για αλλαγή του εμβολίου. Όπως περιγράφει ο κος Ευγενίδης: «Κάποιες φορές έρχονται 3 με 4 άτομα την ημέρα, άλλες 1 με 2. Πολίτες που παίρνουν ραντεβού για το συγκεκριμένο εμβόλιο έρχονται εδώ προβληματισμένοι. Πολλοί ζητούν να αλλάξουμε αρχικά ημερομηνία. Ένας πολίτης έχει δικαίωμα να το κάνει αυτό μέχρι 3 φορές. Αλλάζοντας την ημερομηνία προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο, να δουν δηλαδή μήπως υπάρξουν και στην Ελλάδα εξελίξεις και αλλαγές σε σχέση με το εμβόλιο, στις ηλικιακές ομάδες ή ακόμα και σε αναστολή χρήσης του σκευάσματος όπως συνέβη σε άλλες χώρες. Σε όλους αυτούς τους ανθρώπους ξεκαθαρίζουμε ότι αλλαγή εμβολίου μέσα από την πλατφόρμα δεν μπορούμε να κάνουμε. Δεν επιτρέπεται και δεν υπάρχει και τρόπος. Με την αλλαγή της ημερομηνίας τους βοηθάμε όσο μπορούμε. Και με την ακύρωση τους βοηθάμε, όσους βλέπουμε ότι χρειάζονται βοήθεια για να μπουν στην πλατφόρμα».
Την ίδια εικόνα μας μετέφερε και ο φαρμακοποιός στην Αθήνα Νίκος Περιστέρης. Όπως μας λέει: «Έρχονται οι άνθρωποι και ακυρώνουν τα ραντεβού του με βάση τα όσα ακούν στα μέσα. Οι ακυρώσεις είναι περίπου 5 με 10 την ημέρα. Εμείς τους συμβουλεύουμε να μη γίνεται αλλαγή του εμβολίου, γιατί δεν ξέρουμε πότε θα παραληφθούν νέες παρτίδες από νέα εμβόλια. Τους λέμε ότι ο κίνδυνος του να μην κάνουν το εμβόλιο είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερος από το να μην το κάνουν».
Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου/Λευτέρης Σουχάιμπ