Υπ. Εργασίας: Οι πέντε παρεμβάσεις σε εργασιακό, συντάξεις, εισφορές, επιδόματα και επικουρικό

Πέντε στρατηγικές παρεμβάσεις σε αντίστοιχα πεδία του Υπουργείου Εργασίας βρίσκονται σε προετοιμασία και θα ξεδιπλωθούν τους αμέσως επόμενους μήνες, ανεξάρτητα από τις έκτακτες  δράσεις στήριξης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την κορονο-κρίση (π.χ. αναστολές συμβάσεων-αποζημιώσεις, “συν-εργασία”) αλλά και την καταβολή αναδρομικών 1,4 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους στα  τέλη του τρέχοντος μηνός.

Οι παρεμβάσεις αυτές, σύμφωνα με τη σειρά που θα ξεδιπλωθούν (με βάση τις έως τώρα πληροφορίες), είναι η νέα εργασιακή μεταρρύθμιση, η καταβολή αυξήσεων στις κύριες συντάξεις όσων έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, η μείωση των εισφορών των μισθωτών κατά 3 μονάδες, οι αλλαγές στο “καθεστώς” των επιδομάτων των ασφαλιστικών ταμείων και η αναμόρφωση της επικουρικής ασφάλισης.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Στο τέλος του τρέχοντος μηνός (Οκτώβριος) ή στις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να έλθει σε δημόσια διαβούλευση εργασιακό νομοσχέδιο από τον Υπουργό Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση.

Αυτό θα αφορά σε αλλαγές στο σύστημα “Εργάνη”, στο ατομικό και συλλογικό εργατικό δίκαιο, στην τηλεργασία και στον συνδικαλιστικό νόμο.

Η ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου αναμένεται προς το τέλος Νοεμβρίου-αρχές Δεκεμβρίου.

2. Τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους προγραμματίζεται η καταβολή των αυξήσεων που προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος Βρούτση στις κύριες συντάξεις όσων συνταξιούχων έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

Η αύξηση αυτή ισχύει αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019, οπότε δημοσιεύτηκαν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχέση με τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου.

Συνεπώς, μαζί με τις προβλεπόμενες αυξήσεις, οι δικαιούχοι θα λάβουν και αναδρομικά 14 μηνών (Οκτωβρίου 2019-Νοεμβρίου 2020).

3. Αμέσως μετά, τον Ιανουάριο του 2021, θα τεθεί σε ισχύ η εξαγγελθείσα μείωση των εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα κατά 3 μονάδες. Συγκεκριμένα, θα πέσουν από το 39,6% στο 36,6% επί των μικτών αποδοχών τους.

Η παρέμβαση αυτή έχει συμπεριληφθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε την περασμένη Δευτέρα το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ αναμένεται η ψήφιση σχετικής διάταξης.

4. Τον Φεβρουάριο του 2021 αναμένονται επίσης οι κοστολογημένες προτάσεις της ομάδας εργασίας την οποία έχει συστήσει ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Πάνος Τσακλόγλου.

Στόχος είναι η  κατάρτιση του Ενιαίου Κανονισμού Ασθενείας και Λοιπών Παροχών του e-ΕΦΚΑ. Συγκεκριμένα,  επίκειται η διαμόρφωση ενιαίων κανόνων σε σχέση με το επίδομα ασθένειας, το επίδομα εργατικού ατυχήματος, το επίδομα μητρότητας, τα έξοδα κηδείας, κ.λπ.

Με βάση το πόρισμα των προτάσεων, θα ληφθούν σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες.

5. Παράλληλα, εντός του πρώτου τρίμηνου του 2021, αναμένεται να έχει διαμορφωθεί το σχέδιο για την αναμόρφωση της επικουρικής ασφάλισης στην κατεύθυνση της κεφαλαιοποίησης.

Η ασφάλιση στο νέο κεφαλαιοποιητικό-επικουρικό, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, θα είναι υποχρεωτική για τους νέους ασφαλισμένους και εθελοντικό για τους παλαιότερους, αλλά και για τους επαγγελματίες και τους αγρότες.

Οι εισφορές θα ανέλθουν στο 6% για τους μισθωτούς, θα αποταμιευονται σε “ατομικούς” ασφαλιστικούς “κουμπαράδες” και θα επενδύονται. Οι τελικές αλλαγές θα ενσωματωθούν σε σχετικό νομοσχέδιο.

Exit mobile version